Met rauwkost kun je oneindig variëren. Er zijn bovendien vrijwel geen combinaties die echt niet lekker zijn. Toch is het vaak wel makkelijk om een aantal kant-en-klare ideeën te hebben wanneer je snel een lekker voorraadje rauwkost wilt maken.
En daarom hebben we zes rauwkostsalades voor je uitgewerkt. Probeer ze allemaal eens uit en laat ons vooral weten wat je ervan vindt.
Heb je zelf een lekker recept voor rauwkostsalade dat je graag maakt? Tip ons vooral even, dat vinden we altijd leuk 🙂
Rauwkost met paprika, courgette, wortel en radijs
Dit heb je nodig (500 gr)
- 200 gr paprika
- 100 gr courgette
- 100 gr winterpeen
- 100 gr radijs
Zo maak je het
- Neem verschillende kleuren paprika
- Snij alles klein en meng door elkaar
Voedingswaarde (per 100 gr)
- Kcal: 28
- Eiwit: 1 gram
- Koolhydraten: 5 gram
- Vet: 0 gram
- Vezels: 2 gram
Rauwkost spitskool
Dit heb je nodig (400 gr)
- 100 gr spitskool
- 100 gr radijs
- 100 gr bleekselderij
- 1 rode ui
- 50 gr Amsterdams uitje
Zo maak je het
- Snij alles klein en meng door elkaar
Voedingswaarde (per 100 gr)
- Kcal: 30
- Eiwit: 2 gram
- Koolhydraten: 5 gram
- Vet: 0 gram
- Vezels: 1 gram
Rauwkost rode biet
Dit heb je nodig (380 gr)
- 100 gr rode biet (voorgekookt)
- 100 gr winterpeen
- 1 appel
- halve rode ui
- 25 gr augurk
- citroensap naar smaak
- peterselie naar smaak
Zo maak je het
- Rasp de rode biet en wortel
- Snij de ui en de augurk fijn
- Meng alles in een kom
- Rasp de appel en doe er wat citroensap overheen en meng alles door elkaar
- Maak af met wat peterselie
Voedingswaarde (per 100 gr)
- Kcal: 46
- Eiwit: 1 gram
- Koolhydraten: 10 gram
- Vet: 0 gram
- Vezels: 3 gram
Oosterse rauwkost
Dit heb je nodig (300 gr)
- 100 gr Chinese kool
- 100 gr peultjes
- 100 gr winterpeen
- 50 gr taugé
- 50 gr bosui
- gember naar smaak
- 10 ml olijfolie
- 5 ml azijn
- 2 ml ketjap manis
- koriander naar smaak
Zo maak je het
- Snij de Chinese kool en de bosui in smalle repen.
- Blancheer de taugé als je dit lekkerder vindt. De peultjes even kort koken en eventueel snijden.
- Rasp de wortel.
- Meng alles in een kom.
- Maak een dressing van olijfolie, azijn, ketjap manis, gember en koriander. Meng de dressing door de salade.
Voedingswaarde (per 100 gr)
- Kcal: 52
- Eiwit: 2 gram
- Koolhydraten: 5 gram
- Vet: 3 gram
- Vezels: 9 gram
Mexicaanse rauwkost
Dit heb je nodig (400 gr)
- 200 gr tomaten
- 100 gr mais (blikje)
- 50 gr kidneybonen
- halve rode ui
- peterselie naar smaak
Zo maak je het
- Snij de tomaten en ui in blokjes en meng met de mais en kidneybonen.
- Hak de peterselie er grof overheen.
Voedingswaarde (per 100 gr)
- Kcal: 63
- Eiwit: 2 gram
- Koolhydraten: 10 gram
- Vet: 1 gram
- Vezels: 3 gram
Rauwkost rode kool
Dit heb je nodig (300 gr)
- 100 gr rode kool
- 100 gr knolselderij
- 1 appel
- halve rode ui
- 30 ml yoghurt
- 10 ml fritessaus
- balsamico azijn naar smaak
- bieslook naar smaak
Zo maak je het
- Snij de rode kool, knolselderij, appel en rode ui fijn.
- Maak een dressing van yoghurt, fritessaus, balsamico azijn en bieslook. Meng de dressing door de salade.
Voedingswaarde (per 100 gr)
- Kcal: 69
- Eiwit: 2 gram
- Koolhydraten: 14 gram
- Vet: 1 gram
- Vezels: 3 gram
Hallo. Ik heb het boek “afvallen met gezond en vooral lekker eten” besteld en gekregen. Er staat bij sommige dagen dat er bij een tussendoortje rauwkost gegeten moet worden maar niet hoeveel. Kun je aangeven hoeveel dat moet zijn? Verder vind ik de receptie er goed uit zien en we eten eens wat anders dan we gewent zijn.
De hoeveelheden staan als het goed is overla bij vermeld. Behalve bij rauwkost op brood, hier mag je nemen wat er op je broodje past 🙂
Hoeveel dagen kan je rauwkost bewaren?
Een aantal dagen in ene goed afgesloten voorraaddoos moet zeker goed gaan in de koelkast. Bewaar je dressing wel apart van je rauwkost, anders wordt de rauwkost snel zacht.
Goedemorgen, in de boeken hebben jullie het vaak over rauwkost. Is dat zonder dressing?
Hoi Josephine!
Wanneer we enkel rauwkost noemen in de boeken, bedoelen we inderdaad rauwkost zonder dressing. Dat mag van alles zijn! Ook een soepje ervan maken is daarin een goed idee. Voor meer tips en uitleg over rauwkost eten kun je deze pagina bekijken: https://www.projectgezond.nl/rauwkost-ik-ben-toch-geen-konijn/
Hoi, ik wil graag wat meer variëren met rauwkost, want de hoeveelheid sla die ik gegeten heb de afgelopen week… ? Maar veel groente zoals rode kool, spitskool en voorgekookte rode biet koop je in veel grotere hoeveelheden dan 100 gram. Kun je dit ook in porties rauw invriezen?
Rauw invriezen zou ik niet doen, ik denk niet dat het dan lekker blijft. Mijn ervaring is dat een krop rode kool in de koelkast vrij lang bewaard kan blijven. Rauwkost van rode biet zou je kunnen combineren met een dag waarop je rode biet als diner eet, hetzelfde zou met spitskool kunnen.
Mijn recept voor een lekkere rauwkost in de winter is:
Spitskoolsalade
1/2 spitskool
1 winterwortel
1 appel
Raspen/schaven. Mengen met
handje walnoten
Handje rozijnen
Yogurtdressing:
4 eetlepels (Griekse) yoghurt
3 Eetlepels mayonaise
2eetlepels gembersiroop
Drupje worchestshiresauce
Peper/zout
Mengen
Eet smakelijk,
Met vriendelijke groet,
Sieta