Kerstrecepten Recepten

Aardappelgratin

Aardappelgratin
Geschreven door Walter

Met Kerst willen we vaak net even iets anders. En daar is deze aardappelgratin heel geschikt voor. Tenzij je dit doordeweeks ook altijd eet, maar dat is bij ons niet het geval 😉 Wij gaan vaak voor krieltjes, puree of ‘gewone’ aardappels uit de oven.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 30 gr geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml melk
  • 50 ml slagroom
  • nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Neem een grote kom en meng daarin de melk, slagroom, knoflook, 2/3 van de kaas en wat nootmuskaat, peper en zout.
  • Voeg de aardappels toe en meng deze voorzichtig door het mengsel.
  • Gebruik een schuimspaan om de aardappels uit de kom te scheppen, leg ze in een ovenschaal en verdeel mooi.
  • Schenk het resterende mengsel uit de kom over de aardappels en bestrooi met de rest van de kaas.
  • Bak de aardappelgratin in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Tips en tricks

  • Kies voor een kaas met lekker veel smaak. Bijvoorbeeld een pittige oude kaas.
  • Bestrooi de aardappelgratin als hij uit de oven komt met wat versgehakte peterselie. Dat geeft extra smaak en ziet er vooral mooi uit 🙂

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 241
  • Eiwit: 7,1 gram
  • Koolhydraten: 20,9 gram
  • Vet: 13,5 gram
  • Vezels: 3,1 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter