Recepten

Auberginetaartjes

Auberginetaartjes
Geschreven door Walter

We gaan weer even een lekker potje creatief doen met zijn allen. Stapeltaartjes maken 🙂 Deze gezellige auberginetaartje werden ingestuurd door Roxanne en zijn wat mij betreft erg lekker!

Weet je wat trouwens best een beetje kansloos is? Ik heb laatst een heel stuk pecorino weggegooid. En ik zal je uitleggen hoe dat komt: ik had lekkere bolognesesaus (uit ons boek) gemaakt en wilde daar wat Parmezaanse kaas overheen doen.

Ik pak een stukje Parmezaan uit de koelkast en begin vrolijk te raspen. En als je kaas aan het raspen bent moet je natuurlijk wel even proeven tussendoor. Dus ik pak een flinke pluk ‘Parmezaanse kaas’ tussen duim en wijsvinger en laat dat in mijn mond vallen. Je kent het wel, net als met een haring. Of als je stiekem een toefje slagroom uit de slagroombus steelt 😉

Maar die kaas smaakte compleet anders dan ik eigenlijk had verwacht. En dus trok ik gelijk de conclusie dat er iets mee aan de hand was en de kaas niet meer oke was. Dat stuk ging dus ook direct de prullenbak in. Evenals de kaas die ik al geraspt had. Balen!

Een paar dagen later kwam ik dit recept voor auberginetaartjes tegen in onze ‘concepten’. En toen opeens realiseerde ik mij weer dat dat stuk kaas uit de koelkast helemaal geen Parmezaans was, maar pecorino. En dat smaakt inderdaad heel anders dan Parmezaanse kaas.

Oeps… 🙁

Dit heb je nodig (twee taartjes)

  • 1 aubergine
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1/2 rode peper
  • 40 gr ansjovis
  • 10 gr kappertjes
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 20 gr mozzarella
  • 20 gr pecorino
  • 40 gr parmaham

Zo maak je het

  • Was de aubergine en snijd er 8 plakjes van die ongeveer 1 cm dik zijn. Wrijf ze in met olijfolie en bak ze in een koekenpan. Leg ze op een bord om af te koelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snipper het sjalotje, snijd het rode pepertje fijn en hak de knoflook. Fruit aan in een klein scheutje olie.
  • Snijd de tomaat in blokjes en voeg samen met de kappertjes, ansjovis, paprikapoeder en het laurierblaadje toe.
  • Laat het mengsel ongeveer 10 tot 15 minuten stoven met de deksel schuin op de pan. Het is de bedoeling dat de saus niet meer waterig is.
  • Vet ondertussen een ovenschaal in en leg twee plakken aubergine op de bodem.
  • Pureer het tomatenmengsel tot een gladde, stevige saus en bedek de twee plakken aubergine met 1/3 van het mengsel. Leg er een plakje parmaham bovenop en dek af met een plak aubergine.
  • Beleg de plakken met 1/3 van het tomatenmengsel en verdeel de mozzarella erover. Dek af met een plak aubergine en beleg met het laatste deel van het tomatenmengsel. Leg hierop weer een plak parmaham en dan de laatste plak aubergine.
  • Bedek de laatste plak aubergine met geraspte pecorinokaas en zet voor 20 á 30 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Pecorino is een pittige, zilte kaas. Hij combineert goed met de aubergine en ansjovis. Bij de supermarkt vindt je het niet altijd in kleine porties. Voor dit recept heb je maar 20 gr nodig, dus zou je het bij de kaasboer kunnen proberen te kopen. Of je kiest ervoor om kaas te gebruiken die je misschien nog hebt liggen. Een iets andere smaak, maar de portemonnee is er blij mee.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter