Recepten

Boerenkoolstamppot met knoflook en ui

Boerenkoolstamppot met knoflook en ui
Geschreven door Walter

Op het moment dat je dit leest zitten de kerstdagen er alweer op. En op het moment dat je dit gerecht daadwerkelijk gaat maken is het zelfs al 2018! Een nieuw jaar, met 52 weken vol lekkere recepten 🙂

En zoals je weet stemmen wij de recepten graag af op de tijd van het jaar. In januari betekent dat winterkost, maar er is nog iets dat altijd actueel is in januari. En dat is de portemonnee. Die is vaak wat aan de lege kant na alle cadeautjes en luxe diners. Daarom hebben we voor de start van het nieuwe jaar een aantal recepten geselecteerd die wat meer ‘budget’ zijn. Niet minder lekker hoor, maak je geen zorgen.

Dit recept – dat werd ingestuurd door Helma – is een mooi voorbeeld van hoe je met simpele en voordelige ingrediënten een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten.

Helma eet het overigens graag met een beetje piccalilly erbij. Gelukkig is dat ook goed te betalen 🙂

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 400 gr aardappels
  • 400 gr boerenkool
  • 100 gr magere rookworst
  • 80 r spekreepjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel paprikapoeder

Zo maak je het

  • Kook de boerenkool minstens 20 minuten of zoals ik bij voorkeur doe: minimaal een uur of anderhalf 🙂
  • Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Verwarm de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak de spekjes zonder olie krokant.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit het samen met de paprikapoeder mee met de spekjes.
  • Giet de aardappels en boerenkool af en stamp er een smeuïge puree van. Voeg eventueel wat kookvocht toe.
  • Voeg de uitgebakken spekjes, ui, knoflook en paprikapoeder toe en meng door de stamppot.
  • Serveer met de worst en eventueel een veegje mosterd. Of piccalilly.

Tips en tricks

  • Je mag de boerenkool ook meebakken met de spekjes en ui. Roer de boerenkool dan aan het einde door de aardappelpuree. Je krijgt dan een meer krokante stamppot met wat scherpere boerenkoolstukjes.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter