Recepten

Broodje Surinaamse kip

Broodje Surinaamse kip
Geschreven door Walter

Zonder twijfel het één van de populairste broodjes van HEMA. Het broodje Surinaamse kip. Zelf heb ik dit broodje leren kennen door Natalia. Zij haalde het jaren geleden al regelmatig als ze met haar toenmalige collega’s even naar de HEMA liep.

En vandaag de dag rekenen we ook nog regelmatig een broodje Surinaamse kip af. Reden genoeg dus om eens uit te vogelen hoe je zelf zo’n broodje kan maken. Want heel spannend is het eigenlijk niet.

Toch vonden we het wel leuk om er nog iets een eigen twist aan te geven. En zo kwam ik op het idee om wat chilisaus door de kerriesaus te doen. Dat bleek een prima idee! De saus wordt er nog wat voller van en geeft uiteraard ook extra pit. Verder hebben we niet alleen augurk op het broodje gedaan, maar ook kleine stukjes door de saus.

En dan is er nog een verschilletje: de kip in het broodje van HEMA is redelijk zacht aan de buitenkant. Ik heb mijn best gedaan om de kip juist zo krokant mogelijk te bakken. Dat kan in een snoeihete grillpan, in een RVS koekenpan (die gebruikte ik) of nog beter: op de houtskoolbarbecue. Hoewel dat laatste misschien een beetje overdreven is. De BBQ aansteken om een broodje te maken 😉 Wel een leuk idee trouwens als je een keer een feestje viert waarbij je je gasten een lekker broodje wilt voorschotelen. Dan is het best de moeite waard.

Hoe je de kip ook bakt, ik hoop dat je heerlijk gaat smullen van dit broodje. Maar dat komt vast goed!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 2 volkoren pistolets
  • 150 gr kipfilet (vlees)
  • 2 eieren
  • 30 gr fritessaus
  • 30 gr yoghurt
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 10 gr sweet chilisaus
  • 5 gr mosterd
  • 40 gr augurk
  • 10 gr rucola

Zo maak je het

  • Smeer de kipfilet in met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  • Verhit een grillpan of koekenpan en gril de kip op middelhoog vuur in 10 tot 12 minuten gaar. Laat de kipfilet vervolgens afkoelen.
  • Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard, spoel ze even houd, pel ze en snijd ze in plakken.
  • Meng de fritessaus, yoghurt, kerriepoeder, chilisaus en mosterd tot een gladde saus. Voeg ook wat versgemalen peper toe.
  • Hak de augurken in hele kleine stukjes en roer driekwart ervan door de saus. Houdt de rest even achter.
  • Snijd de kipfilet (langs de korte kant) in dunne plakken van ongeveer 0,5 centimeter dik.
  • Snijd de pistolets open en besmeer ze met een deel van de saus. Leg daar vervolgens de plakken kipfilet op, dan de plakken ei, dan de rest van de saus, wat augurkjes en een plukje rucola.

Tips en tricks

  • Zorg dat je de kipfilet echt op (redelijk) hoog vuur bakt zodat hij een mooi bruin en krokant korstje krijgt. Dit geeft het lekkerste resultaat. Na verloop van tijd kun je het vuur uiteraard wel wat lager zetten om te voorkomen dat de kip verbrandt.
  • De saus kun je gerust een paar uur of de avond van tevoren maken. Alle smaken kunnen dan goed intrekken.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter