Recepten

Chinese koolstamppot met kabeljauw

Chinese koolstamppot met kabeljauw
Geschreven door Walter

Op het moment van schrijven is het een graadje of 7 onder nul buiten. En dat is eigenlijk best wel koud. Te koud wat mij betreft. Echt van dat typische stamppot weer. Maar helaas, dat hebben we gister al gegeten. Hutspot met rookworst om precies te zijn. Vandaag staat er van alles en nog wat op het menu, want het is weer kookdag geweest.

Deze stamppot zit er overigens niet bij, die hebben we een aantal weken geleden al gekookt en gefotografeerd. En als ik daar nu aan terugdenk kan ik er zo weer zin in krijgen. Niet alleen vanwege die vrieskou buiten, ook omdat ie gewoon echt lekker is. Niet per se heel winters, maar wel een lekkere stevige warme maaltijd. En je hebt ‘m ook nog eens snel op tafel staan. Ideaal voor doordeweeks.

Volgens mij wordt het volgende week ook nog niet bepaald warm en dus is dit stamppotje perfect getimed. Geniet ervan 🙂

Dit recept werd ingestuurd door Louke

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr Chinese kool
  • 400 gr aardappelen
  • 200 gr kabeljauwfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 ui
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 10 ml sojasaus
  • 60 ml melk
  • 10 gr boter
  • 20 gr bosui

Zo maak je het

  • Hak de gember en knoflook fijn en breng samen met de aardappels aan de kook, totdat de aardappels zacht zijn.
  • Snipper het uitje, snijd de champignons in vieren en de Chinese kool in dunne repen.
  • Neem een wok en fruit de ui aan in een scheutje olie. Bak de champignons na een minuut ook mee.
  • Zet het vuur hoog en giet de sojasaus er overheen. Voeg ook de repen Chinese kool toe en bak 2 á 3 minuten op hoog vuur.
  • Maak een puree van de aardappels, melk en boter.
  • Bestrooi de kabeljauwfilets met wat peper en zout en bak ze gaar.
  • Roer de groenten uit de wok door de puree en leg de kabeljauw er bovenop. Garneer de stamppot met ringetjes bosui.

Tips en tricks

  • Door de kabeljauw voor het bakken te besprenkelen met wat citroensap wordt hij wat steviger. Tijdens het bakken valt hij dan minder snel uit elkaar.
  • Verwarm de melk even voordat je deze door de aardappels stampt. Dit komt de structuur van de puree absoluut ten goede. Maak je aardappelpuree van koude melk dan loop je het risico dat je een lijm-achtige puree krijgt.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter