Diner Kerstrecepten

Cranberrysaus

Zelf cranberrysaus maken

Deze cranberrysaus is makkelijk om te maken, laag in calorieën en bijzonder lekker. Drie hele goede redenen om ‘m voor jullie uit te werken.

Dit sausje is heerlijk bij kipfilet en kalkoen, maar combineert ook perfect met wild. En de saus die je overhoudt kun je gebruiken om je kwark of yoghurt mee op te leuken 🙂 Je kunt de saus overigens ook invriezen of de helft van het recept koken.

Dit heb je nodig (300 ml saus)

  • 2 sinaasappels
  • 300 gr cranberries
  • 40 gr suiker
  • 1 kaneelstokje

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  • Gebruik een dunschiller of scherp mes om een paar repen sinaasappelschil van de sinaasappel te halen. Doe dit zo dun mogelijk. Het wit dat direct onder de schil zit wil je er niet bij hebben.
  • Doe de cranberries in een steelpan en voeg de sinaasappelschil, de suiker en het kaneelstokje toe.
  • Halveer de sinaasappels en knijp ze uit boven de pan.
  • Laat het geheel ongeveer 10 tot 15 minuten koken met de deksel op de pan. Alle cranberries zijn nu opengesprongen als het goed is. Haal de sinaasappelschillen en het kaneelstokje uit de pan.
  • Gebruik een (puree)stamper en prak de cranberries zo fijn mogelijk. Laat de saus eventueel nog even doorkoken zonder deksel op de pan om ‘m iets dikker te laten worden.
  • Neem een schaal en hang daar een fijne zeef in. Giet de saus in de zeef en druk het er met een lepel doorheen. De vellen van de cranberries blijven dan achter in de zeef en kun je weggooien.

Tips en tricks

  • Je kunt er ook voor kiezen om de saus helemaal glad te maken met een staafmixer of keukenmachine. Het pureren en zeven kun je dan achterwege laten.
  • Voor wat extra smaak kun je gerust een scheutje rode wijn of port toevoegen. Dit doe je dan tegelijk met de sinaasappelsap.

Voedingswaarde (per 25 ml)

  • Kcal: 24
  • Eiwit: 0 gram
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Vet: 0 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

  • Hoelang kun je de cranberry saus bewaren?
    Ik haal ze uit de vriezer maar kan ik de saus dan ook nog weer in de vriezer bewaren?

    • Doordat de cranberries gekookt worden, kan je de cranberrysaus weer prima invriezen. Vers blijft de cranberrysaus zeker een aantal dagen goed als je hem in de koelkast bewaart.

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X