En een gezond 2017!

En een gezond 2017!

Gezond versus healthy.

Begin dit jaar riep ik al op kantoor dat ik een blog over dit onderwerp wilde schrijven. Nu het jaar bijna om is werd het dus hoogtijd om dit voornemen uit te voeren.

Healthy betekent gezond. Dat weet ik. Maar een healthy lifestyle is toch wel even iets anders dan een gezonde levensstijl zoals wij die bedoelen.

Om te beginnen heb ik niets tegen een healthy lifestyle. Als deze manier bij jou past en je voelt je er goed bij, dan zou ik zeker zo leven en eten. Ook weet ik zeker dat Project Gezond dan niet bij jou past.

Spreekt Project Gezond je wel aan, dan weet ik zeker dat je dat de rest van je leven met gemak kan volhouden. En dat is precies waar ik het over wil hebben.

De afgelopen jaren schoten de ‘health bloggers’ namelijk als paddestoelen uit de grond. Online ook wel bekend als ‘fitgirls’. Healthy was dĂ© manier van leven. Sinds zij zo zijn gaan leven en eten ging er een nieuwe wereld voor ze open. Nog nooit hadden zij zo goed in hun vel gezeten, letterlijk en figuurlijk. Top toch?! Als ‘ervaren’ health bloggers deelden zij dagelijks hun tips en trucs, recepten en vooral ook foto’s van hun ‘healthy bodies’ waarvoor zij dagelijks naar de sportschool gingen. Uiteraard met sixpack of tenminste een sixpack in de maak. Dat is tenslotte het ultieme doel. Zeg nou zelf, dat wil jij toch ook?!

Guilty pleasures

Ook introduceerden zij de term ‘guilty pleasures’. Lekkere snacks die je eigenlijk niet ‘mag’ eten.

Van wie dan?!

Een erg vermakelijk fenomeen als je het mij vraagt. Ik vind dat je je sowieso niet schuldig moeten voelen wanneer je een keer iets lekkers eet dat niet gezond is. Met de nadruk op een keer, want dagelijks of meerdere keren per dag is niet zo’n goed idee zoals iedereen begrijpt.

Healthy recepten

Maar gelukkig hebben de health bloggers een oplossing voor dit ‘probleem’ gevonden. Een lekkere, misschien zelfs wel lekkerdere, healthy variant waar je van kan genieten zonder dat je je er (daar heb je hem weer) schuldig over hoeft te voelen. Het recept dat wordt gedeeld zit vol met gezonde producten zoals havermout, noten, gedroogd fruit, meel, honing, kokosolie en als het even kan ook een banaan. Één voor Ă©Ă©n gezonde caloriebommetjes. Dat een portie soms 800 tot 1000 calorieĂ«n bevat daar hebben ze het maar niet over. Terwijl dit toch vrij veel is voor een snack
 Want wat moet je de rest van de dag dan eten? Of kan je van gezonde calorieĂ«n nooit te veel eten?

Zoals ik al zei, heb ik niets tegen de healthy lifestyle. En zeker niet tegen de lekkere (!) recepten. Maar wie wel eens zo’n healthy recept geprobeerd heeft, weet ook dat sommige snacks echt niet zo lekker zijn als de blogger beweert. Helaas!

Vervangen…

Is het je wel eens opgevallen dat veel ‘nieuwe’ healthy recepten eigenlijk gewoon bestaande recepten zijn? Maar dat de ‘gezonde’ producten dan vervangen zijn door alternatieve healthy producten?

Dat Ă©Ă©n op Ă©Ă©n vervangen geen garantie tot succes is kan ik je uit ervaring vertellen. Niet origineel, wel leuk geprobeerd natuurlijk. Zelf eet ik alleen liever een ongezonde(re) snack die echt lekker is, dan de healthy variant die misschien ergens in de verte op de smaak van het origineel lijkt. Eigenlijk is het gewoon een slecht aftreksel waarvan de smaak wel aardig of net te doen is. Maar smaken verschillen natuurlijk


Doen jullie dat nog?!

Een van de vragen die wij regelmatig krijgen is waarom wij in onze recepten nog werken met bloem, boter en kristalsuiker. Ja je leest het goed: kristalsuiker! Hebben wij nog niet gehoord dat er tegenwoordig ook meel, kokosolie en kokosbloesemsuiker bestaat? Natuurlijk hebben wij dat wel. Maar een product is niet per definitie ongezond omdat er ook een healthy ‘vervanger’ voor is.

Ben jij iemand die wel graag de healty producten eet? Geen probleem! Vervang ze in onze recepten en je kan op deze manier onze gezonde weekmenu’s op jouw eigen healthy wijze volgen. Andersom gaat dat helaas dan weer niet. Volgens de healthy lifestyle mag je sommige producten die in onze gezonde levensstijl passen namelijk nooit meer eten. Een stukje chocola, een keertje chips of een wijntje op z’n tijd? Suiker, verkeerde vetten en alcohol. Ongezond! Dus dat mag je nooit meer eten. Maar aan veel producten mankeert iets, dus de ‘verboden productenlijst’ (waar vaak ook vlees, vis, brood en zuivel op staan) wordt langer en langer.

Het afgelopen jaar zeg ik daarom steeds dat deze manier van leven en eten maar voor weinig mensen echt werkt. Natuurlijk zal je je in het begin beter voelen. Dat geldt voor iedereen die gezonder gaat eten. Maar is het ook een manier die je de rest van je leven gaat volhouden? Ik geloof dat dit maar voor een kleine groep mensen is weggelegd.

Twaalf maanden later…

Inmiddels zijn we bijna twaalf maanden verder en blijk ik helaas gelijk te hebben. Onze ‘ervaren’ health bloggers blijken de o zo perfecte lifestyle zelf niet eens vast te kunnen houden. Nu al niet meer?! Inderdaad, nu al niet meer.

Het niet meer ‘mogen’ eten van producten werkt toch niet voor hen. De uren die zij in de sportschool ‘moeten’ doorbrengen worden steeds moeilijker opgebracht. Het kost hen te veel tijd en energie en dat veroorzaakt stress. De gezonde balans is weg.

Het meest ironische hieraan vind ik wel dat zij achteraf ook zeggen dat ze toch niet zo gelukkig werden van deze manier van leven. En daarom hebben zij besloten ‘ermee te stoppen’ zoals ze dat mooi proberen te brengen aan de lezers. De naam van hun website, die vaak de term health of een ander gerelateerd begrip bevatte, wordt aangepast naar hun eigen naam. Dat past namelijk veel beter bij ze. En vanaf nu weten ze wel hoe het moet en dat gaan ze als ervaringsdeskundigen met iedereen delen…

Ik ben blij voor ze dat ze er gelukkig op tijd achter komen dat het leven uit meer bestaat dan alleen maar (te) gezond eten en iedere dag sporten. Ze zien in dat er iets moet veranderen. Wat ik wel zorgelijk vind is dat ze met een nieuwe insteek weer doorgaan met het inspireren en motiveren van anderen om nu voor een gezonde levensstijl te kiezen. Dat terwijl zij zelf nog zoekende zijn. Er is niets mis met het delen van je zoektocht, maar laten we dat dan wel open en eerlijk zijn over hoe het in de realiteit Ă©cht is.

Orthorexia nervosa

Inmiddels zijn er meerdere gevallen bekend van mensen die een ziekelijke obsessie ontwikkelden voor extreem gezond eten. De naam voor deze niet officieel erkende eetstoornis is Orthorexia nervosa. Mensen die hieraan lijden vermijden steeds meer voedingsmiddelen die ongezond zijn en zij dus niet meer ‘mogen’ eten.

Het gevolg kan te eenzijdige voeding zijn, wat weer kan leiden tot ondergewicht en ondervoeding. Maar naast lichamelijke klachten kunnen er ook psychische klachten ontstaan die hen in het dagelijks leven belemmeren. Ze gaan bepaalde situaties uit de weg die extreem gezond leven in de weg kunnen staan. Ze worden er alles behalve gelukkig van


GeĂŻnspireerd en gemotiveerd door health bloggers en fitgirls die een ideaalbeeld op social media neerzetten. Een plaatje dat voor velen – inclusief de health bloggers en fitgirls zelf – helemaal niet realistisch is. Ik snap dat dit uiteraard nooit de bedoeling is geweest, maar dit kan wel de impact zijn van social media!

Doe maar normaal…

En dan ben ik weer beland bij het punt dat steeds meer van deze health bloggers nu aangeven dat hun healthy lifestyle helemaal niet zo zaligmakend is als ze al die tijd deden voorkomen. Een gezonde levensstijl, waarbij healthyfood en dagelijks sporten worden vervangen voor lekker gezond eten en gezonde beweging, zodat er weer tijd is voor dingen waar ze wel gelukkig van worden. Dat is wat ze Ă©cht willen.

En het verdwijnen van die sixpack? Dat nemen ze nu maar voor lief.

Dit is wat ik al het hele jaar graag met jullie wilde delen.

Gezond is ook healthy. Healthy is alleen niet altijd gezond. Wanneer je alleen maar met healthy eten en dagelijks sporten bezig bent, heeft dat vaak weinig meer met gezond leven en lekker eten te maken. 

Ik wens jullie allemaal een gezond 2017!

Bericht delen?