Recepten

Hete bliksem

Hete bliksem
Geschreven door Walter

Dit recept voor hete bliksem werd ingestuurd door Renate. Ik had er al vaak over gehoord maar het nog nooit eerder gemaakt. En daar baal ik nu eigenlijk best wel van. Want wat een heerlijke winterse stamppot is dit zeg! Echt zo eentje die mij doet denken aan van die typische winterse dagen. Schaatsen in de vrieskou met een mooi zonnetje erbij. En doe er voor mij dan ook maar lekker wat sneeuw bij. Ik hou er wel van!

Hopelijk krijgen we dit seizoen weer eens een flink pak sneeuw want dat is inmiddels wel even geleden. Mocht dat inderdaad gebeuren dan kook ik in ieder geval hete bliksem. Ik zie het al helemaal voor me 🙂

Wist je trouwens dat hete bliksem zijn naam te danken heeft aan het feit dat dit gerecht zo lang heet blijft? Dat komt door de hoeveelheid vocht en suiker uit de appels. Dat kan enorm heet worden en dat ook lang blijven. Niet te snel aanvallen dus want er is niets zo irritant als een blaar op je tong 🙁

Dus ga als volgt te werk:

  • Schep de hete bliksem op.
  • Check deze 15 coole bliksemplaatjes.
  • Controleer voorzichtig de temperatuur van de hete bliksem. Denk om je tong!
  • Zoek indien nodig nog meer coole bliksemplaatjes om nog beter in de stemming te komen en de juiste temperatuur af te wachten.
  • Eet vervolgens netjes je bord leeg.
  • Laat in de reacties hieronder weten hoe lekker het was.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 400 gr aardappels
  • 2 zure appels (bv. Granny Smith)
  • 2 zoete appels (bv. Fuji, Kanzi of Pink Lady)
  • 2 middelgrote uien
  • 200 gr magere spekreepjes
  • 10 gr roomboter
  • 10 gr mosterd

Zo maak je het

  • Schil de aardappels en snij ze in vieren. Schil de appels snij ook deze in vieren en verwijder het klokhuis. Maak de ui schoon en snij deze in ringen.
  • Breng de aardappels aan de kook en voeg na vijf minuten ook de appels toe. Zorg ervoor dat alles net onder water staat.
  • Bak de spekreepjes mooi bruin in een koekenpan zonder boter en voeg na 1 à 2 minuten ook de ui toe.
  • Zodra de aardappels gaar zijn (makkelijk in te prikken met een vork) giet je ze af. Bewaar een deel van het kookvocht.
  • Voeg de roomboter en mosterd toe en stamp er een mooie grove stamppot van. Voeg eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe en maak de stamppot verder op smaak met peper. Zout is niet nodig, dat zit al in de spekreepjes.
  • Roer de spekreepjes en ui door de stamppot of strooi deze na het opscheppen over de stamppot heen.

Tips en tricks

  • Hete bliksem wordt ook weleens gemaakt met appels en peren. Als dat je lekker lijkt kun je bijvoorbeeld twee zure appels en twee lekkere zoete peren nemen.
  • Eet je liever een stukje rookworst bij de stamppot? Vervang de spekreepjes dan voor een gelijke hoeveelheid rookworst. Of neem van allebei een beetje, dat kan natuurlijk ook.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods (tenzij frikadellen meetellen).

Laat een reactie achter