Recepten

Homemade saucijzenbroodje

Homemade saucijzenbroodje
Geschreven door Walter

Het is maar goed dat ik geen baan ‘langs de weg’ heb. Want dan kom je over het algemeen ook heel regelmatig bij een tankstation. En wat verkopen ze daar zo’n beetje altijd:

Saucijzenbroodjes.

En die kan Wallie nauwelijks laten liggen. Gebak en andere zoete lekkernijen doen mij niet zoveel, maar met een saucijzenbroodje kun je mij altijd verleiden. Natuurlijk weet ik dat een combinatie van bladerdeeg, gehakt, kruiden en net iets teveel zout niet bepaald gezond voor je is. Maar het punt is: ik vind het gewoon lekker, haha!

Inmiddels is het dan ook zo’n beetje traditie geworden dat ik bij elke autorit langer dan een uur wel even stop voor een saucijzenbroodje. Met een lekker bakje koffie erbij natuurlijk. Zie je me al staan? Langs de snelweg, peuzelend van zo’n lekker broodje, met in mijn andere hand een kartonnen bekertje met koffie dat nog veel te heet is. En waar ik dan toch net iets te snel van probeer te nippen door dat plastic dekseltje met als gevolg dat ik mijn tong weer eens brand.

Het is maar goed dat ik over het algemeen dicht bij huis blijf want die tripjes zijn echt niet goed voor mij. Niet voor mijn gewicht, maar ook niet voor m’n tong 🙂

En mocht ik thuis toch weer onbedwingbare trek in een saucijzenbroodje krijgen dan hoef ik geen excuus-tripje van langer dan een uur te verzinnen. Een ritje naar de supermarkt voor wat bladerdeeg en gehakt is voldoende. Want met dit recept dat werd ingestuurd door Jo maak ik vanaf nu mijn eigen saucijzenbroodjes.

Lekker, maar wel gevaarlijk.

Bedankt Jo. En toch ook weer niet…

Dit heb je nodig (tien stuks)

  • 10 plakken bladerdeeg
  • 200 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • een mespuntje sambal oelek
  • 1/2 theelepel nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • Meng het gehakt met de sambal, nootmuskaat, peper, zout en 3/4 van het losgeklopte ei. Kneed het goed door en verdeel in tien gelijke delen.
  • Beleg elk plakje bladerdeeg met een deel van het gehakt en bestrijk beide zijkanten met het los geklopte ei.
  • Vouw de plakken dicht en wrijf ze goed over elkaar heen. Zorg dat je de naad bijna niet meer ziet, zodat ze niet open springen in de oven. Je kunt ook een vork gebruiken om het bladerdeeg goed dicht te drukken. Dan heb je gelijk een mooi motiefje.
  • Bestrijk de bovenkanten met ei en bak in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Tips en tricks

  • Het gehakt is gaar als na ongeveer 20 minuten het bladerdeeg bruin begint te kleuren. Voor een wat krokanter korstje, kun je de temperatuur iets omhoog zetten en de broodjes er nog een paar minuten in laten staan. Blijf er wel (dicht)bij.
  • In plaats van rundergehakt kun je voor dit recept ook half-om-half gehakt gebruiken. Zelf vind ik het met rundergehakt wel heel geslaagd. Het is natuurlijk wat droger dan half-om-half maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het romige van het bladerdeeg.
  • Heb je nog wat verse peterselie in huis? Hak het even fijn en meng het door het gehakt. Dat geeft net weer wat extra smaak.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

1 reactie

  • Erg he die saucijzenbroodjes, maar wat dacht je van zo’n kaasbroodje of een frikandelbroodje van het tankstation. En dan die geur als ze uit de oven komen….mmmmmm Voor mij zeker een valkuil omdat ik werk op een tankstation 🙈 Gelukkig kan ik me inhouden, want om elke werkdag zo’ n broodje te halen is ook slecht voor de portemonnee Bedankt voor dit lekker recept!

Laat een reactie achter