Recepten

Kersenclafoutis

Kersenclafoutis
Geschreven door Walter

Het begon allemaal een jaar of zes geleden toen Natalia op haar werk een stukje clafoutis kreeg van één van haar collega’s. Dat smaakte erg goed! Dus vroeg zij het recept aan de desbetreffende collega en gingen we er zelf ook eentje bakken.

Leuk detail: we dachten toen nog dat je de naam van dit gerecht uitspreekt als klaa-foe-tus maar al snel kwamen we erachter dat het een Frans ding is en je dus netjes kla-foe-tie hoort te zeggen.

Oke, weer terug naar onze eerste poging om een clafoutis te bakken. Die mislukte compleet! Ik weet niet meer precies hoe het eindresultaat eruit zag maar wat ik wel weet is dat we er geen hap van genomen hebben.

Inmiddels zijn mijn keuken-skills een stuk verder doorontwikkeld (al zeg ik het zelf) en valt een claufoutis in de categorie ‘makkelijk’. Toen Martine ons een recept voor een clafoutis stuurde leek mij dat een leuke uitdaging. Ik had na die mislukte variant nooit meer een nieuwe poging gedaan maar was ervan overtuigd dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn.

En dat bleek te kloppen! Appeltje eitje.

Het enige wat ik nog steeds niet snap is hoe het ons destijds gelukt is om een clafoutis zo gigantisch te vernaggelen…

Dit heb je nodig (zes personen)

  • 450 gr kersen
  • 4 eieren
  • 100 ml rode druivensap
  • 100 gr bloem
  • 300 ml melk
  • 15 gr boter
  • 15 gr honing
  • mespunt zout
  • 25 gr (poeder)suiker

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de kersen en ontpit ze.
  • Neem een grote ovenschaal – bij voorkeur rond, ongeveer 26 cm diameter – en doe de boter erin. Zet de schaal even in de oven zodat de boter kan smelten.
  • Neem een grote kom en meng daarin de eieren, druivensap, bloem, melk, honing en zout tot een glad beslag.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en smeer de boter uit over de hele schaal.
  • Giet het beslag erin en verdeel vervolgens de kersen erover.
  • Bak de clafoutis in 35 tot 40 minuten mooi bruin en gaar.
  • Haal de clafoutis uit de oven en bestrooi ‘m met de (poeder)suiker.

Tips en tricks

  • Je kunt dit recept ook prima maken met kersen uit blik of uit de diepvries.
  • Voor een extra rijke smaak kun je een vers vanillestokje of wat vanille-extract toevoegen aan dit recept.
  • Als je de clafoutis uit de oven haalt zakt deze in. Dat is normaal 🙂

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter