Recepten

Kikkererwtensalade

Kikkererwtensalade
Geschreven door Walter

Simpel, snel, supergezond! Dat is deze salade in drie woorden 🙂 Heel veel meer kan ik er eigenlijk ook niet over zeggen. Behalve dat het erg lekker is natuurlijk.

Trouwens, ik weet nog wel iets…

Wist je dat er in 100 gram kikkererwten 7,5 gram eiwit zit en maar liefst 6,5 gram vezels. Dat zijn wel echt serieuze hoeveelheden. En dan te bedenken dat die 100 gram kikkererwten slechts 130 Kcal bevat.

Ter vergelijking: om 6,5 gram vezels uit brood te halen moet je drie boterhammen eten. En die bevatten bij elkaar ongeveer 240 Kcal.

Met andere woorden: kikkererwten bevatten enorm veel eiwit en vezels en juist relatief weinig calorieën. Een ideale combinatie wanneer je wat kilo’s wilt verliezen. Eiwitten en vezels zorgen namelijk voor een lang verzadigd gevoel. En daarmee voorkom je dat je toch net even een koekje of snoepje smokkelt. Niet dat dat gelijk een ramp is, maar hoe strakker je het menu volgt hoe beter het resultaat 🙂

Dit heb je nodig (één persoon)

  • 100 gr gewelde kikkererwten
  • 60 gr tonijn (op water)
  • 60 gr komkommer
  • 60 gr cherrytomaten
  • 0,25 rode ui (of de helft van een kleintje)
  • 1 ei
  • 5 gr peterselie
  • 5 ml olijfolie
  • 1 theelepel citroensap

Zo maak je het

  • Kook het ei in ongeveer 8 minuten hard en spoel het daarna koud.
  • Haal de kikkererwten uit de verpakking en spoel ze even af met koud water. Laat ze uitlekken op keukenpapier zodat al het water eraf is.
  • Haal de tonijn uit het blik en ‘verkruimel’ het tot je mooie kleine stukjes hebt.
  • Snij de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snij de komkommer vervolgens in halve maantjes. Het is de bedoeling dat je na het verwijderen van de zaadlijsten nog 60 gram over hebt.
  • Snij de cherrytomaten in vieren, de rode ui in dunne halve ringen en hak de peterselie fijn.
  • Pel het ei en snij ‘m in partjes of blokjes.
  • Roer een dressing van de olijfolie, de citroensap een 2/3 van de peterselie. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar en garneer met de overgebleven peterselie.

Tips en tricks

  • Als je liever zelf kikkererwten wilt wellen dan heb je 60 gr gedroogde kikkererwten nodig.
  • Let goed op dat je tonijn op water koopt en niet op olie, dat scheelt nogal qua calorieën 🙂
  • Eventueel kun je ook nog een likje mosterd toevoegen aan de dressing als je dat lekker vindt.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter