Recepten

Krokante kipnuggets

Krokante kipnuggets
Geschreven door Walter

Als ik aan kipnuggets denk, dan denk ik aan kleine stukjes karton die je (uit pure wanhoop) met zoveel mogelijk saus naar binnen werkt. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik al jaren geen kipnugget meer heb aangeraakt. Ik word er gewoon echt niet blij van…

Maar, wat als je ze zelf maakt? Dan wordt het een heel ander verhaal! Deze home made kipnuggets zijn echt om je vingers bij op te eten. Heerlijk krokant van buiten en sappig en mals van binnen. En dan dat geluid zodra je je tanden erin zet. Ik krijg er spontaan weer zin in 🙂

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 170 gr kipfilet
  • 2 (oude) volkoren boterhammen
  • 1 ei
  • 25 gr bloem
  • zonnebloemolie (minstens 300 ml)

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de boterhammen erin totdat ze helemaal krokant zijn. Dit duurt waarschijnlijk een minuut of 15.
  • Breek het brood in stukken en vermaal het met de keukenmachine tot het mooi fijn is.
  • Snij de kipfilet in plakken (nuggets) van ongeveer een centimeter dik.
  • Zet van links naar rechts (of andersom) de volgende dingen klaar: de plakken kipfilet, een bord met bloem, een schaaltje met het losgeklopte ei, een bord met het paneermeel en een schoon bord. Je hebt nu een heuse ‘paneerstraat’ gemaakt.
  • Haal elk stuk kipfilet eerst door de bloem en klop al het overtollige bloem eraf. Haal vervolgens door het ei en laat even uitlekken. Rol nu goed door het paneermeel en druk dit aan. Schud het overtollige paneermeel eraf en leg op het schone bord.
  • Zet de afzuigkap op standje tornado.
  • Neem een kook- of steelpan en verhit daarin een flinke laag (zeker 4 à 5 cm) zonnebloemolie tot 180 graden. Hoeveel olie je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je pan. Neem dus niet een onnodig grote pan, dat scheelt je weer olie.
  • Zodra de olie warm is bak je de kipnuggets in ongeveer 2,5 minuut gaar.

Tips en tricks

  • Om te weten of de zonnebloemolie 180 graden is kun je een keukenthermometer gebruiken. Heb je die niet, dan heb je voldoende aan een broodkorstje. Als deze direct begint te borrelen / bruisen wanneer je ‘m in de olie legt dan is de olie warm genoeg.
  • Zodra de olie warm is, is het laagst mogelijke vuur van je fornuis vaak voldoende om de olie op temperatuur te houden. Eventueel kun je het vuur weer iets opdraaien als je de kipnuggets in de pan doet.
  • Het is de kunst om de nuggets zo kort mogelijk te frituren, maar ze moeten natuurlijk wel gaar zijn. Als ze eenmaal gaar zijn worden ze namelijk alleen maar droger naarmate ze langer in de pan zitten. Voor mij was de perfecte baktijd 2,5 minuut. Eventueel kun je eerst één nugget bakken, doorsnijden (om te kijken of ie gaar is) en proeven.
  • Als je een frituurpan hebt kun je de nuggets daar natuurlijk ook gewoon in bakken. Ga er wel vanuit dat er paneermeel achterblijft in de frituurpan. Daarom frituur ik ze zelf liever in ‘verse’ zonnebloemolie die daarna gewoon weg kan.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

Laat een reactie achter