Recepten

Kwarkbollen

Kwarkbollen
Geschreven door Walter

Het was een aardig volgeplande kookdag dus had ik een beetje haast. In mijn geval zijn het dan ook een soort van rustieke kwarkfiguren geworden. Maar, als je heel goed kijkt zie je er misschien een bol in 😉

Voor de smaak maakt het natuurlijk niks uit. Die was absoluut prima! Ik had nog nooit eerder kwarkbollen gemaakt maar was er wel erg benieuwd naar. In de Facebook groep waren ook al een paar suggesties voorbij gekomen en Nanna stuurde het onderstaande recept in.

Het makkelijke aan dit recept is dat we kwark met een smaakje gebruiken. Dat is net wat minder werk dan naturel kwark waar we zelf nog vers fruit doorheen moeten pureren. Hoewel dat natuurlijk wel weer gezonder is 🙂

Overigens zie ik in deze kwarkbollen ook wel potentieel voor Oud & Nieuw. Het scheelt nogal wat calorieën met een oliebol en persoonlijk vind ik een kwarkbol net zo lekker.

Dit heb je nodig (acht stuks)

  • 125 gr Optimel aardbeienkwark
  • 125 gr bloem
  • 75 gr rozijnen
  • 1 ei
  • 5 gr bakpoeder
  • 7 gr zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Wel de rozijnen ongeveer 5 minuten in water dat net van de kook is. Giet ze daarna af.
  • Neem een ruime kom en meng daarin alle ingrediënten die hierboven zijn genoemd. Mijn advies: gebruik een spatel en geen garde. Dat werkt niet kan ik je vertellen 😉
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het beslag in acht ‘bollen’ over de bakplaat. Dit gaat het makkelijkst met twee eetlepels. Een ijsknijper zou ook weleens handig kunnen zijn, maar daar denk ik nu pas aan. Zorg dat elke bol rondom voldoende ruimte heeft om uit te zetten.
  • Bak de kwarkbollen in 20 minuten af.

Tips en tricks

  • Zoals Nanna bij het insturen van dit recept meldde: warm zijn ze het lekkerst. Daar zijn wij het helemaal mee eens!
  • Nog een goeie tip van Nanna: je kunt de kwarkbollen prima invriezen en ze na het ontdooien even opwarmen in de oven op magnetron.
  • En dan nog een tip van mijzelf: in plaats van aardbeienkwark kun je natuurlijk ook voor een ander smaakje kiezen als je dat lekkerder vindt. Citroen lijkt mij bijvoorbeeld ook lekker, of mango-passievrucht. Mogelijkheden genoeg.
  • Zelf ga ik nog een keer proberen om de bollen af te bakken in een (ingevette) muffinvorm. Dan worden ze vast wat mooier qua vorm. Of dit goed uitpakt weet ik nog niet, dus proberen is voor eigen risico. Wel even laten weten hoe het gegaan is hè?

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter