Diner

Paksoi stamppot

Paksoi stamppot

Als kind hadden we allemaal wel ons lievelingsgerecht toch? En dan tel ik de patat en pannenkoeken even niet mee.

Vroeg je mij ergens tussen mijn 8e en 18e levensjaar naar mijn lievelingskost dan was het antwoord steevast: andijviestamppot met spekjes en kaas!

Inmiddels doe ik niet meer aan favoriet eten. Ik vind heel veel dingen lekker en zou absoluut niet kunnen kiezen. Het ligt er maar net aan in welk seizoen we zitten, hoeveel trek ik heb, of de zon schijnt, of ik zin heb om er veel moeite te doen en ga zo nog maar even door.

Maar eerlijk is eerlijk: ik heb nog altijd een zwak voor stamppotjes, vooral als er spekjes en kaas in gaan. En dus werd ik helemaal happy toen we dit recept van Carola binnenkregen.

Wat ik ervan verwachtte? Veel! Is die verwachting waargemaakt? Jazeker! Moeders ouderwetse andijviestamppot met spekjes heeft er een geduchte concurrent bij gekregen.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr aardappelen
  • 300 gr paksoi
  • 100 gr kastanjechampignons
  • 100 gr magere spekreepjes
  • 50 gr kaas (stuk)
  • 30 gr cashewnoten
  • 10 gr boter
  • 50 ml melk

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Schil de aardappelen en breng aan de kook.
  • Was de paksoi en snijd de witte stelen in repen. Bewaar het bladgroen.
  • Kook de paksoireepjes de laatste 5 minuten met de aardappelen mee.
  • Giet af en laat even staan zonder de deksel op de pan.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes en zet apart.
  • Bak de cashewnoten kort in een droge pan en zet apart.
  • Bak in dezelfde pan de spekreepjes krokant en voeg op het einde de in stukjes gesneden champignon toe.
  • Stamp ondertussen de aardappelen en paksoi met de boter en melk tot een gladde puree.
  • Snijd het bladgroen van de paksoi in reepjes en meng samen met de spekreepjes, champignons en blokjes kaas door de puree.
  • Warm het geheel goed door en maak op smaak met peper en zout.
  • Schep de puree op de borden en garneer met de cashewnoten.

Tips en tricks

  • Je kunt zelf bepalen of je jonge of oude kaas gebruikt in dit recept. Jonge kaas smelt beter door de stamppot maar oude kaas geeft weer meer pit. De keuze is aan jou.
  • De bladeren van de paksoi zijn wat milder van smaak dan de stengels. Verwijder eventueel de harde stukken uit de bladeren. Bladeren die je over hebt kun je heel goed gebruiken in een (rauwkost)salade.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 521
  • Eiwit: 23 gram
  • Koolhydraten: 38 gram
  • Vet: 29 gram
  • Vezels: 7 gram

Eet smakelijk!

1 reactie

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X