Recepten

Pasta puttanesca

Pasta puttanesca
Geschreven door Walter

Pasta puttanesca is een klassiek Italiaans pastagerecht dat altijd kappertjes en olijven bevat. Ansjovis wordt er in de ene regio wel in gedaan en in de andere regio juist niet. De tomatensaus bij deze pasta hoort lekker pittig te zijn. Het is overigens niet eens zo’n heel oud gerecht. De eerste vermelding van de pasta puttanesca werd gedaan in 1961.

Officieel gebruik je spaghetti voor pasta puttanesca maar alle andere pasta’s zijn in principe ook geschikt. Kies wat dat betreft dus gewoon de pasta die je zelf het lekkerst vindt 🙂

Nog even een klein (en vooral leuk) stukje rechtstreeks van Wikipedia:

In een artikel uit 2005 van Il Golfo — een dagblad dat vooral op de Italiaanse eilanden Ischia en Procida verspreid wordt — schreef Annarita Cuomo dat de sugo (saus) alla puttanesca in de jaren vijftig werd uitgevonden door Sandro Petti, mede-eigenaar van de Rancio Fellone, een beroemd restaurant en nachtclub op Ischia. Volgens Cuomo had Petti zijn moment van inspiratie toen hij op een avond tegen sluitingsuur een groepje klanten zag zitten aan een van zijn tafels. Hij had maar weinig ingrediënten meer over en dus zei hij hun dat hij niet meer genoeg in huis had om hun een maaltijd te bereiden. Ze zeurden dat het laat was en dat ze honger hadden. “Facci una puttanata qualsiasi,” of: “Maak ons om het even welk hoerenzootje,” drongen ze aan. Petti vond niets anders meer dan vier tomaten, twee olijven en een paar kappertjes – de basisingrediënten voor de saus. “Dus die gebruikte ik voor de spaghettisaus” vertelde Petti aan Cuomo. Later zette Petti dit gerecht op zijn menu onder de naam spaghetti alla puttanesca.

Dit recept werd ingestuurd door José

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 130 gr spaghetti
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 46 gr ansjovis
  • 30 gr zwarte olijven
  • 40 gr Parmezaanse kaas
  • 1 mespunt chilipoeder
  • 5 gr peterselie
  • 10 gr kappertjes

Zo maak je het

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel koud.
  • Hak de knoflook fijn en fruit aan met de chilipoeder en peterselie. Bak de ansjovis vervolgens kort mee.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes koken. Maak de saus op smaak met peper en zout.
  • Schep de saus door de spaghetti.
  • Snijd de olijven in parten en voeg samen met de kappertjes toe aan het gerecht. Schep alles even goed door.
  • Schep op een bord en bestrooi met de Parmezaanse kaas.

Tips en tricks

  • 46 gr ansjovis lijkt misschien een beetje gek, maar dat is de hoeveelheid die in de meeste blikjes zit, vandaar 🙂

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter