Recepten

Preischotel met ham en kaassaus

Preischotel met ham en kaassaus
Geschreven door Walter

Ria stuurde ons het recept voor deze heerlijke preischotel met ham en kaassaus. Een hele leuke manier om prei te eten. Sowieso vind ik dat je prei een beetje moet ‘opleuken’ of verwerken in een uitgebreider gerecht. Want met simpelweg gekookte prei (vaak met zo’n prutje erdoor) maak je mij niet echt blij. Deze schotel deed dat gelukkig wel!

Als je tijdens het koken van de prei alvast de kaassaus maakt dan kun je vrij snel aan tafel. En wil je liever nog sneller eten? Dan kun je zowel het koken van de prei als het bereiden van de kaassaus al van tevoren doen. In dat geval zit je binnen half uur te smullen.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 400 gr prei
  • 150 gr ham (plakjes)
  • 200 ml melk
  • 30 gr geraspte kaas
  • 20 gr bloem
  • 20 gr boter
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen. Kook de preiringen 10 minuten voor en laat ze goed uitlekken. Duw met de bolle kant van een lepel de prei tegen de bodem van het vergiet, zodat er meer vocht weglekt.
  • Snijd de plakjes ham in kleine stukjes en meng door de uitgelekte preiringen. Maak het preimengsel op smaak met peper en zout.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de prei met de ham over de bodem.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en roer de bloem erdoor. Als je dit goed gemengd hebt, giet je beetje bij beetje de melk erbij. Blijf tussendoor goed roeren.
  • Als de melk helemaal toegevoegd is, meng je de paprikapoeder, nootmuskaat en geraspte kaas door de saus.
  • Roer tot de kaas gesmolten, proef de saus en voeg naar smaak eventueel nog peper en zout toe. Giet het mengsel over de prei.
  • Zet de preischotel voor 25 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Zelf vind ik het erg lekker om bij het smelten van de boter een heel fijngehakt teentje knoflook toe te voegen.
  • Snijd het bovenste groen en het kontje van de prei en verwijder de buitenste bladeren. Als je de steel verticaal half insnijdt (precies tot het midden), krijg je als het ware een ‘preiboekje’. Houd het verticaal onder de kraan en blader door je ‘preiboekje’. Waar je nog zand ziet, veeg je met je duim over de bladzijde 😉

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter