Diner Lunch

Uienroomsoep met ham en kaas

uienroomsoep met ham en kaas

Ik geloof dat ik het al eens eerder heb geschreven, maar ik ben ontzettend gek op soep. En ook deze uienroomsoep was weer helemaal naar m’n bekkie. Vandaar dat ik ‘m afgelopen week al voor de tweede keer maakte, met als plan om de soep ’s avonds op te eten. Dit was op een dag waarop de stratenmakers bezig waren in onze tuin.

Beeld je het volgende even in: het is een uur of elf in de ochtend. Ik snij een uitje, hak wat knoflook fijn en bak dat even lekker aan. De heerlijke geur die daar vanaf komt gaat via de afzuigkap naar buiten, precies op de plek waar de stratenmakers bezig zijn. Een minuut of vijf later staat de soep te pruttelen en loop ik even naar buiten om bij de stratenmakers te kijken. Uiteraard stel ik de standaard vraag: “gaat het goed?” Dit was het antwoord:

Als je wilt dat hier nog gewerkt wordt dan moet je daar heel snel mee ophouden!

Gelukkig had ik al een beetje rekening gehouden met dit scenario en een dubbele hoeveelheid gekookt 🙂 Dus een uurtje later zaten we aan de lunch met een lekker kopje uienroomsoep erbij. En wat denk je? Ook de stratenmakers waren zeer goed te spreken over dit soepje.

En mij hoor je ook niet klagen, want ik heb zowel ’s middags als ’s avonds van dit heerlijke soepje kunnen genieten.

De credits voor dit recept zijn overigens niet voor mij, maar voor Rudolph van Veen. En voor Irene, zij heeft dit reept namelijk ingestuurd.

Dit heb je nodig (1.500 ml)

  • 350 gr uien
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gr boter
  • 20 gr bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • 100 ml kookroom (light)
  • 150 gr hamblokjes
  • 150 gr kaasblokjes
  • zout en peper
  • bieslook (om te garneren)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 35 minuten

  • Snij de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn.
  • Neem een hoge pan en smelt de boter. Fruit de uien en knoflook ongeveer 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de bloem toe en bak het 1 minuut mee. Blijf het ondertussen omscheppen om aanbakken te voorkomen.
  • Voeg al roerend de kippenbouillon en de wijn toe en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Giet de soep nu door een zeef, vang de bouillon op en houd dit apart.
  • Pureer de uien samen met de room en een flinke soeplepel bouillon glad.
  • Doe de puree en bouillon weer bij elkaar, roer het door en breng het opnieuw aan de kook.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe en garneer de soep met ham, kaas en bieslook.

Tips en tricks

  • Met name de kookroom, ham en kaas zorgen voor de calorieën in deze soep. Als je niet teveel kookroom gebruikt en de ham en kaas weglaat is het een heel gezond soepje dat je gerust een keer als extraatje kunt eten. Zelf mis ik de ham en kaas ook helemaal niet, de soep zelf is namelijk al heerlijk.

Voedingswaarde (per 100 ml)

  • Kcal: 77
  • Eiwit: 3 gram
  • Koolhydraten: 4 gram
  • Vet: 5 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

4 reacties

  • Er staan heel veel lekkere recepten op jullie site en fijn dat de voedingswaarden vermeld worden alleen….ik mag weinig of geen zout/natrium en die vermelding mis ik.

    • Die vermelding staat er inderdaad niet bij. Door zoveel mogelijk te werken met gezonde en natuurlijke producten krijgt iemand die niet zoutarm hoeft te eten een acceptabele hoeveelheid zout binnen met onze menu’s. Maar voor jou ligt dat natuurlijk iets anders. Wel denk ik dat veel van de producten zijn te vervangen voor een zoutloze of zoutarme variant maar daar hebben wij zelf geen ervaring mee. Daarnaast wil ik je wel adviseren om ook even te overleggen met je (huis)arts voordat je aan onze menu’s begint. Hij of zij kent jouw persoonlijke situatie en kan het beste beoordelen of Project Gezond wel of niet geschikt voor je is.

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X