Recepten

Witlofquiche

Witlofquiche
Geschreven door Walter

Witlof is waarschijnlijk niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt als je een quiche gaat bakken. Of wel? Toch kan ik je vertellen dat het een heel prima idee is.

Eigenlijk is dit recept een soort van ‘witlof met ham en kaas’ maar dan in taartvorm. Ik vond het heerlijk! Deze hartige taart ga ik zeker vaker serveren.

We gebruiken een klein beetje suiker bij het wokken van de witlof. Dit geeft een mooie balans in combinatie met het bittere van de witlof. Heb je niet zo’n moeite met bittere witlof – of juist wel met suiker – dan kun je de suiker uiteraard ook weglaten. In plaats van suiker zou je overigens ook een lepeltje honing kunnen gebruiken.

Dit recept werd ingestuurd door Louke.

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 800 gr witlof
  • 200 gr hamblokjes
  • 4 eieren
  • 80 gr geraspte kaas
  • 50 ml melk
  • 10 gr roomboter
  • 10 gr suiker
  • 10 gr paneermeel
  • 4 plakken deeg voor hartige taart

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de plakken deeg uit de vriezer en laat ze ontdooien.
  • Haal de harde kernen uit de witlof en was de stronkjes. Knijp het vocht er voorzichtig uit en snijd de witlof in de lengte in reepjes.
  • Smelt de boter en wok de witlofreepjes met de suiker in 5 á 10 minuten op hoog vuur beetgaar.
  • Maak van de plakken deeg een bal en rol er een ronde plak van. Leg hiervoor het deeg op bakpapier of bestrooi je aanrecht met bloem. Gebruik in ieder geval een deegroller.
  • Vet een quichevorm (of taartvorm) licht in en bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi met paneermeel.
  • Leg de helft van de hamblokjes op de bodem en leg de witlof er bovenop.
  • Schik de andere helft van de hamblokjes tussen de witlofreepjes.
  • Maak een mengsel van de losgeklopte eieren, melk, geraspte kaas en peper en zout naar smaak en giet dit over de taart.
  • Zet voor 40 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Het ziet er mooi uit om de witlof in lange repen te snijden, maar ik heb ontdekt dat het makkelijker eet als je de witlof andersom snijdt. Aan jou de keuze.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

Laat een reactie achter