Recepten

Zoete aardappelsoep met pompoenpitten

Zoete aardappelsoep met pompoenpitten
Geschreven door Walter

Soep maken van zoete aardappel. Dat was nog niet eerder in mij opgekomen. Natuurlijk heb ik weleens een zoet aardappeltje toegevoegd aan een soep, maar echt als hoofdingrediënt heb ik het nooit gebruikt.

Sylvia heeft dit recept in een tijdschrift gezien en stuurde het naar ons op. Het leek haar wel lekker 🙂 Ik weet niet of je het al eens hebt geproefd maar ik kan je vertellen dat je dat goed hebt ingeschat Sylvia.

Deze soep is makkelijk om te maken en smaakt echt verrassend anders dan de meeste andere groentesoepen. Logisch op zich, want zoete aardappel heeft best wel een eigen smaak.

Misschien dat ik er zelf de volgende keer wel een vers pepertje bij in doe om de soep nog wat extra pit te geven. Dat vind ik altijd wel lekker bij gerechten waar relatief veel zoet in zit.

Dit heb je nodig (1.200 ml)

  • 400 gr zoete aardappel
  • 200 gr winterpeen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 paprika
  • 1000 ml groentebouillon
  • 40 gr pompoenpitten
  • 40 gr crème fraiche
  • 5 ml citroensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • snufje cayennepeper

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Snijd ook de winterpeen en paprika in stukken en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een klein scheutje olie in een soeppan en fruit de paprika met de knoflook aan.
  • Voeg de stukken winterpeen en aardappel toe.
  • Bak de kurkuma, cayennepeper en kaneel kort mee en blus af met 750 ml van de bouillon.
  • Kook de groenten in ongeveer 20 minuten op laag vuur gaar.
  • Blend de soep tot een gladde massa met een staafmixer of blender. Voeg eventueel wat van de overgebleven bouillon toe om de gewenste dikte te krijgen.
  • Rooster de pompoenpitten in een pan zonder boter of olie.
  • Meng de crème fraiche met de citroensap en voeg zout en peper toe naar smaak.
  • Garneer de soep met het crème fraiche en citroenmengsel en strooi de pompoenpitten er overheen.

Tips en tricks

  • Dit soort soepen maak ik zelf graag in dubbele porties. Het is evenveel werk, maar je hebt gelijk wat voor in de vriezer. Altijd handig!

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter