Diner

Aardappel (maar dan) anders

Aardappel (maar dan) anders

We denken niet dat we hoeven uit te leggen hoe we op dit idee zijn gekomen, toch? Het is niet zo dat wij fel tegen eten uit pakjes en zakjes zijn, maar we vinden het gewoon leuker om het zelf te maken. Het smaakt eigenlijk altijd beter (een enkele mislukking daar gelaten) en je weet precies wat erin zit. Dat vinden we zelf ook wel een fijne gedachte.

Je gebruikt geen kleur-, geur- en smaakstoffen of andere aparte goedjes waarvan je soms niet eens beseft dat het in je eten zit. Daarnaast bepaal je helemaal zelf hoeveel zout je bijvoorbeeld toevoegt. Ook niet onbelangrijk :).

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr aardappels
  • 2 tomaten
  • 1 flinke rode ui (of twee kleintjes)
  • peterselie (kan ook gedroogd)
  • 20 gr ongezouten roomboter
  • 20 gr bloem
  • 200 ml melk
  • 50 gr geraspte kaas
  • 200 gr hamblokjes (optioneel, zie tips en tricks)
  • citroen(sap)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. Kook ze 10 minuten in water met een klein beetje zout.
  • Snijd de tomaat in plakken en de rode ui in ringen.
  • Hak de peterselie fijn. Je hebt ongeveer twee eetlepels fijngehakte peterselie nodig.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje aardappel. Leg daarop de tomaat en vervolgens de uiringen. Als je nog aardappel over hebt eindig je daarmee.
  • Neem een steelpan en smelt daarin de boter.Voeg vervolgens de bloem toe en blijf goed roeren terwijl je de bloem in een paar minuten zachtjes gaar laat bakken.
  • Voeg nu al roerend de melk toe en breng de saus weer aan de kook. Voeg 40 gr geraspte kaas toe, peterselie, peper, zout en ongeveer twee theelepels citroensap toe. Als je het lekker vindt kun je ook wat knoflookpoeder toevoegen.
  • Als je hamblokjes gebruikt kun je deze nu door de saus roeren.
  • Proef de saus en voeg naar smaak extra peper, zout of citroensap toe.
  • Verdeel de saus over de ovenschaal, strooi de laatste 10 gr kaas erover en bak het gerecht in ongeveer 20 minuten af.

Tips en tricks

  • De citroensap is echt belangrijk in deze saus. Je zelf maar proeven hoeveel, maar net een beetje extra citroensap geeft de saus echt een opkikker. Neem dus even de tijd om goed te proeven en de saus lekker op smaak te maken. Om het verschil helemaal goed op te merken kun je eerst al een hapje nemen als er nog helemaal geen citroensap in de saus zit.
  • Je kunt de hamblokjes ook weglaten in dit gerecht en in plaats daarvan een stukje vlees bij de maaltijd eten. Bijvoorbeeld een lekkere kipfilet, varkenshaas of biefstuk. Bij de onderstaande voedingswaarden is 100 gr hamblokjes per persoon meegerekend.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 573
  • Eiwit: 34,1 gram
  • Koolhydraten: 52,8 gram
  • Vet: 24,3 gram
  • Vezels: 7,0 gram

Eet smakelijk!

24 reacties

  • Ik kan niet stoppen met de recepten te lezen.
    Alles zo lekker.
    Ga zeker jullie boek kopen en beginnen met gezond eten en afvallen

    • Iemand een idee hoeveel je totaal mag opscheppen in week 1. Er staat daar 100 gram aardappels en de rest. Hoeveel totaal op bord zeg maar. Dit recept zegt 300 gram voor 2 personen

      • Wanneer je met meerdere mensen eet dan kun je op een aantal manieren bekijken: wanneer je ons recept volgt en dit is bijvoorbeeld voor drie personen, dan schep je simpelweg een derde van alles op. Dit kun je gewoon ‘uit de losse pols’ doen, een paar gram meer of minder geeft echt niet.

        Mag jij zelf een kleinere hoeveelheid dan je partner, bijvoorbeeld omdat jij het 1.250 Kcal menu volgt en je partner die van 1.800? Dan raden wij je ook aan om het niet al te moeilijk te maken. Jij neemt iets minder dan de helft, je partner iets meer. Ook hier komt het echt niet op een paar gram.
        Bij ovenschotels (waar geen rijst of pasta in zit) kun je het gewicht van de ingrediënten optellen. Stel dat er per persoon 200 gr aardappel, 200 gr prei en 75 gr gehakt in de schotel gaat dan kun je 475 gram (200 + 200 + 75) opscheppen.

  • ik heb gisteren de macaroni gemaakt en ik vond altijd eigen gemaakte saus niet lekker. Het kwam niet in de buurt van een pakje. Maar dit keer was het echt verrukkelijk. Heel simpel en echt heel lekker. Dikke aanrader voor de volgende keer. Geweldig boek.

  • Hallo,

    Net dit gerecht gehad. Ik vond het heerlijk alleen de kids waren niet gecharmeerd van de groenten. Heeft u ook tips voor andere groenten in dit gerecht.

    Met vriendelijke groet,
    Jitske

    • Hoi Jitske,
      Je kunt prima variëren met groenten die je wel lekker vindt. Denk daarbij in deze schotel bijvoorbeeld aan paprika, champignons, broccoli of bloemkool.

    • Hoi Rosalie, je kunt eventueel wat paneermeel eroverheen strooien voor het krokante laagje. Ik weet niet of je geen kaas lust of een intolerantie hebt misschien, dan kun je ook nog lactosevrije gesraspte kaas kiezen.

  • hallo,ik heb de winterboek besteld, de eerste aanwinst ,ik doe samen met mijn zus met haar boek ,zij heeft al drie boeken,ik ben de boeken mis gelopen omdat ik nu pas ben begonnen.
    Kan ik de eerste drie boeken ook nog kopen voor een vriendelijke prijs van 20 euro per stuk ?
    Dat zou natuurlijk mooi zijn.

    Vriendelijke gr tonnie

    • Hoi Tonnie, leuk dat je zo enthousiast bent! We hebben alleen maar ene speciale actieprijs wanneer we een nieuw boek introduceren, daarna hanteren we de vaste prijs van €27,00 per boek.

  • Eerste dag volgens het boek gegeten. De hele dag beviel prima. Maar wow… Wat was dit een heerlijk recept! Kan ik dit ook invriezen of wordt het dan pap als ik het opwarm?

  • Heb het boek gekocht en maandag eraan begonnen. Vandaag Aardappel maar dan anders gegeten.Heerlijk. Ik heb nog over ,kan ik dat invriezen?

    • Wanneer je roux maakt met margarine dan heb je vaak iets meer bloem nodig om de saus op goede dikte te krijgen. Het kan wel, maar het is dan even kijken hoeveel bloem je nodig hebt.

Laat een reactie achter