Diner

Aardappel (maar dan) anders

Aardappel (maar dan) anders

We denken niet dat we hoeven uit te leggen hoe we op dit idee zijn gekomen, toch? Het is niet zo dat wij fel tegen eten uit pakjes en zakjes zijn, maar we vinden het gewoon leuker om het zelf te maken. Het smaakt eigenlijk altijd beter (een enkele mislukking daar gelaten) en je weet precies wat erin zit. Dat vinden we zelf ook wel een fijne gedachte.

Je gebruikt geen kleur-, geur- en smaakstoffen of andere aparte goedjes waarvan je soms niet eens beseft dat het in je eten zit. Daarnaast bepaal je helemaal zelf hoeveel zout je bijvoorbeeld toevoegt. Ook niet onbelangrijk :).

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr aardappels
  • 2 tomaten
  • 1 flinke rode ui (of twee kleintjes)
  • peterselie (kan ook gedroogd)
  • 20 gr ongezouten roomboter
  • 20 gr bloem
  • 200 ml melk
  • 50 gr geraspte kaas
  • 200 gr hamblokjes (optioneel, zie tips en tricks)
  • citroen(sap)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. Kook ze 10 minuten in water met een klein beetje zout.
  • Snijd de tomaat in plakken en de rode ui in ringen.
  • Hak de peterselie fijn. Je hebt ongeveer twee eetlepels fijngehakte peterselie nodig.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje aardappel. Leg daarop de tomaat en vervolgens de uiringen. Als je nog aardappel over hebt eindig je daarmee.
  • Neem een steelpan en smelt daarin de boter.Voeg vervolgens de bloem toe en blijf goed roeren terwijl je de bloem in een paar minuten zachtjes gaar laat bakken.
  • Voeg nu al roerend de melk toe en breng de saus weer aan de kook. Voeg 40 gr geraspte kaas toe, peterselie, peper, zout en ongeveer twee theelepels citroensap toe. Als je het lekker vindt kun je ook wat knoflookpoeder toevoegen.
  • Als je hamblokjes gebruikt kun je deze nu door de saus roeren.
  • Proef de saus en voeg naar smaak extra peper, zout of citroensap toe.
  • Verdeel de saus over de ovenschaal, strooi de laatste 10 gr kaas erover en bak het gerecht in ongeveer 20 minuten af.

Tips en tricks

  • De citroensap is echt belangrijk in deze saus. Je zelf maar proeven hoeveel, maar net een beetje extra citroensap geeft de saus echt een opkikker. Neem dus even de tijd om goed te proeven en de saus lekker op smaak te maken. Om het verschil helemaal goed op te merken kun je eerst al een hapje nemen als er nog helemaal geen citroensap in de saus zit.
  • Je kunt de hamblokjes ook weglaten in dit gerecht en in plaats daarvan een stukje vlees bij de maaltijd eten. Bijvoorbeeld een lekkere kipfilet, varkenshaas of biefstuk. Bij de onderstaande voedingswaarden is 100 gr hamblokjes per persoon meegerekend.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 573
  • Eiwit: 34,1 gram
  • Koolhydraten: 52,8 gram
  • Vet: 24,3 gram
  • Vezels: 7,0 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

15 reacties

Laat een reactie achter