Kerstrecepten Recepten

Aardappelgratin

Aardappelgratin

Met Kerst willen we vaak net even iets anders. En daar is deze aardappelgratin heel geschikt voor. Tenzij je dit doordeweeks ook altijd eet, maar dat is bij ons niet het geval 😉 Wij gaan vaak voor krieltjes, puree of ‘gewone’ aardappels uit de oven.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml melk
  • 50 ml slagroom
  • 30 gr geraspte kaas
  • nootmuskaat
  • 200 gr aardappelschijfjes (voorgekookt)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Neem een grote kom en meng daarin de melk, slagroom, knoflook, 2/3 van de kaas en wat nootmuskaat, peper en zout.
  • Voeg de aardappels toe en meng deze voorzichtig door het mengsel.
  • Gebruik een schuimspaan om de aardappels uit de kom te scheppen, leg ze in een ovenschaal en verdeel mooi.
  • Schenk het resterende mengsel uit de kom over de aardappels en bestrooi met de rest van de kaas.
  • Bak de aardappelgratin in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

Tips en tricks

  • Kies voor een kaas met lekker veel smaak. Bijvoorbeeld een pittige oude kaas.
  • Bestrooi de aardappelgratin als hij uit de oven komt met wat versgehakte peterselie. Dat geeft extra smaak en ziet er vooral mooi uit 🙂

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 241
  • Eiwit: 7,1 gram
  • Koolhydraten: 20,9 gram
  • Vet: 13,5 gram
  • Vezels: 3,1 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter