Kerstrecepten Recepten

Aardbeienroomijs

Aardbeienroomijs

Eenvoudig afvallen? Probeer nu gratis!

Project Gezond staat voor afvallen met de lekkerste recepten! Klik hier om ons populaire online afslankprogramma 14 dagen lang 100% gratis te proberen.


IJs maken is cool! Letterlijk en figuurlijk 🙂 Ik vind het echt leuk om te zien hoe makkelijk het eigenlijk is om bepaalde dingen zelf te maken. Had je mij een aantal jaar geleden gevraagd hoe je roomijs maakt dan had ik het echt niet geweten. En kijk nu eens hoe simpel het eigenlijk is.

Het zou overigens nog simpeler kunnen. Ik heb namelijk (nog) geen ijsmachine. En eigenlijk zou ik die best graag willen hebben. Maar ja, net als met heel veel andere apparaten is dit er eentje die je misschien drie of vier keer per jaar gebruikt. En dan vind ik het toch wel een beetje zonde van het geld en van de ruimte in de keuken. Ik ga er nog maar eens over nadenken…

Voor nu heb ik het ijs in ieder geval met de hand gemaakt. Voor de Project Gezond recepten is dat sowieso iets waar we op letten aangezien we moeilijk van je kunnen vragen om even een ijsmachine te halen. Dat is overigens ook de reden waarom je bij ons geen specifieke airfryer recepten vindt. Die heeft ook lang niet iedereen. Ik trouwens ook niet 🙂

Even terug naar het ijs: je moet er wel even wat moeite voor doen. Maar dat is het echt waard. Beloofd! Het is echt zo’n ‘projectje’ waar je lekker een avond mee in de weer kunt zijn. Even door het ijs roeren, even iets anders doen, even roeren en weer even iets anders doen. Tot je jezelf kunt trakteren op een welverdiend bolletje ijs.

Mocht je er echt geen zin in hebben dan heb ik alsnog goed nieuws voor je: Hertog aardbeien avontuurtje bevat op een haar na evenveel calorieën (per 100 gr) als het roomijs uit dit recept. Vals spelen is dus geen enkel probleem 😉

Dit heb je nodig (600 gr ijs)

  • 200 ml melk (halfvolle)
  • 125 ml slagroom
  • 75 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 250 gr aardbeien

Zo maak je het

  • Breng de melk samen met de slagroom aan de kook.
  • Splits de eieren (het eiwit gebruik je niet) en klop de suiker door de eidooiers. Klop het stevig door zodat een gelijkmatige, lobbige massa ontstaat.
  • Voeg een scheutje van het kokende mengsel toe aan de eidooiers en roer nog even door.
  • Zet het vuur zacht en giet het suiker-dooiermengsel bij de melk en slagroom in de pan.
  • Blijf het mengsel roeren. Zorg ervoor dat het niet gaat koken, maar laat het nog wel even goed warm worden zodat de eidooiers binden. Dit is bij een temperatuur van ongeveer 82 graden. Heb je geen thermometer, dan verwarm je het mengsel rustig aan tot je merkt dat het echt dikker wordt. Dat is het moment waarop de dooiers binden.
  • Zet het vuur uit. Giet het mengsel in een bak en laat het afkoelen in de koelkast.
  • Maak de aardbeien schoon en pureer ze met de staafmixer.
  • Als het mengsel volledig is afgekoeld roer je de gepureerde aardbeien erdoor en zet je de bak in de vriezer.
  • Roer het ijs ieder half uur door, totdat het helemaal bevroren is. Dit duurt enkele uren.

Tips en tricks

  • Gebruik het liefst een ondiepe schaal met een groot oppervlak om het ijs in te vriezen. Dat geeft het beste resultaat.
  • Het doorroeren van het ijs is erg belangrijk om kristalvorming te voorkomen. Hoe beter je roert, hoe beter het resultaat. Bij het maken van aardbeienijs krijg je altijd wel wat kristallen vanwege de grote hoeveelheid vocht uit de aardbeien. Gelukkig doet het niets af aan de smaak 🙂
  • Je kunt er ook voor kiezen om (net als op de foto) een deel van de aardbeienpuree achter te houden en dit pas richting het einde door het ijs te roeren.

Eet smakelijk!


P.s. wil jij elke dag genieten van de lekkerste recepten en ondertussen 0,5 tot 1 kilo per week afvallen? Project Gezond is alles wat je nodig hebt :) Klik hier om ons online afslankprogramma 14 dagen lang 100% gratis te proberen.

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • Ik heb net jullie boek cadeau gekregen. Wat een pracht boek en wat een heerlijke recepten. Ik moet het me nog even eigen maken maar dat gaat vast en zeker lukken. Wel heb ik een kleine vraag. Welk product zou ik kunnen kiezen IPV een ei? Bv als tussendoortje of lunch. Dank je wel alvast!

Laat een reactie achter