Blog

Afvallen en alcohol

Afvallen en alcohol

Een wijntje of biertje? Of twee? Wij houden er wel van! Maar is het slim om alcohol te drinken als je wilt afvallen? Je lichaam heeft het immers niet perse nodig.

Toch is een drankje op zijn tijd zeker niet slecht voor je. Sterker nog, het heeft zelfs voordelen, maar daar komen we straks nog even op terug 🙂

De feiten op een rij

Elke gram alcohol bevat 7 Kcal. En elk drankje bevat – in zijn standaard hoeveelheid – zo’n 10 gram alcohol. Daarom worden verschillende drankjes in verschillende porties geschonken.

Naast de 70 Kcal aan alcohol bevat een drankje ook nog calorieën van de eventuele suikers die erin zitten. Daarom zitten er in een (zoet) likeurtje bijvoorbeeld veel meer calorieën dan in een glaasje jenever.

Wat overigens absoluut niet waar is, is dat een biertje gelijk staat aan twee boterhammen met kaas. Een glas bier van 250 ml bevat 110 Kcal, twee boterhammen met kaas bevatten zonder boter al 264 Kcal en met boter zelfs ruim 300 Kcal.

Avondje stevig gedronken?

Ga de volgende dag dan vooral niet op de weegschaal staan. Alcohol zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, waardoor het getal dat je op de weegschaal te zien krijgt niet heel betrouwbaar is.

Er zijn ook voordelen

Alcohol laat het niveau van goed cholesterol in je bloed stijgen. Dat helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Daarnaast verkleint alcohol de kans op diabetes, gaat het buikvet (juist) tegen en werkt het stress- en angstverminderend.

Om deze voordelen te behalen wordt er uitgegaan van één alcoholisch drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee voor mannen. Het is dus prima om elke dag een drankje te nemen, mits het er niet direct drie of vier worden 🙂

Het gezondste alcoholische drankje?

Dat is een glas rode wijn. Daar zitten namelijk heel veel antioxidanten in en die zijn goed voor je lichaam. Maar ons advies is om vooral dat drankje te kiezen dat je het lekkerst vindt. Als dat rode wijn is heb je geluk, is het een ander drankje dan is dat ook prima!

3 reacties

  • Hallo Natalie en Walter,

    Mag ik ook griekse yoghurt 10% vet van de Aldi nemen i.p.v. magere yoghurt? Deze is ook veel lekkerder.

    Groetjes Wilma Beeftink

    • Wij raden aan om magere yoghurt te nemen. Dit omdat het veel minder vetten en koolhydraten bevat dan Griekse yoghurt.

Laat een reactie achter