Blog

Afvallen en Kerst, hoe combineer je dat met elkaar?

Zoals je wellicht weet staat er op onze website een prachtige verzameling heerlijke kerstrecepten.

Hartstikke lekker al die recepten, maar als je bezig bent met afvallen is het goed mogelijk dat je opziet tegen de kerstdagen.

Want hoe moet je daar mee omgaan?

Je bent immers al een tijdje heel goed bezig en wilt dat niet in twee dagen tijd ‘verpesten’.

Geen zorgen, wij gaan je helpen!

We geven je vandaag een aantal praktische tips om verantwoord te genieten van al het lekkers. Maar we leggen je ook uit waarom je je eigenlijk helemaal niet druk hoeft te maken over die twee dagen.

Laten we direct beginnen met de tips:

1. Maak een plan

Zorg dat je van tevoren weet hoe jouw dag er ongeveer uit ziet. Heb je een vijfgangendiner met allerlei lekkers op de planning staan? Dan is het een goed idee om het ontbijt en de lunch wat lichter te houden.

2. Kies wat je echt lekker vindt

Sommige mensen vinden het beleefd om van alles wat wordt aangeboden iets te eten. Daar valt wat voor te zeggen, maar je kunt het ook andersom bekijken. Kies de dingen die je echt lekker vindt en geniet daar des te meer van.

Wij vinden het zonde om allerlei dingen te eten waar we minder van houden. Je doet jezelf er namelijk geen plezier mee en dus kun je je afvragen of het je de calorieën echt waard zijn. Er is echt niks mis mee om te zeggen dat je enorm hebt genoten van ‘A’ en ‘B’ maar dat je nu even overslaat.

3. Let op je porties

Het kan natuurlijk ook zijn dat je alles wat geserveerd wordt erg lekker vindt. In dat geval is het verstandig om goed op het formaat van je porties te letten. Neem van alles een klein beetje. Vooral als er veel verschillende gerechten op tafel staan (en er nog meer gangen volgen) schep je al gauw teveel op. Neem dus kleine beetjes. Je kunt later altijd nog iets extra opscheppen.

4. Honger jezelf niet uit

Het lijkt misschien een goed idee om voorafgaand aan een flinke maaltijd zo min mogelijk te eten. Onder het mom van ‘vooraf compenseren’. Toch bereik je hier vaak het tegenovergestelde mee. Die twee boterhammen die je tussen de middag laat staan zorgen er waarschijnlijk voor dat je ’s avonds een stuk meer eet waardoor het resultaat per saldo negatief is.

In dit specifieke voorbeeld kun je de lunch wel wat lichter maken. Neem in plaats van twee boterhammen bijvoorbeeld één boterham (of een cracker) en vul dat aan met een flinke portie rauwkost. Daar kun je best een poos op vooruit, er zitten niet veel calorieën in en het is nog gezond ook 🙂

5. Luister naar je lichaam

Stel jezelf tijdens het eten af en toe de simpele vraag: ben ik verzadigd? Als je in fijn gezelschap bent komt het nog weleens voor dat je zonder er bij na te denken blijft eten terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gehad. Vaak moet je dit ook nog bekopen met het vervelende ‘te volle’ gevoel dat we allemaal wel kennen.

6. Maak een flinke wandeling

Wist je dat een persoon die 70 kilo weegt tijdens een uur wandelen ongeveer 300 Kcal verbrandt? Het is dus zeker de moeite waard om voorafgaand aan het diner even het bos of de duinen op te zoeken voor een stevige wandeling. Daar komt nog bij dat je tijdens die wandeling ook niet aan de hapjes en drankjes zit waardoor je over de hele dag automatisch minder calorieën eet. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.

Wanneer je de bovenstaande tips toepast tijdens de kerstdagen weet je zeker dat je goed bezig bent en kom je niet of nauwelijks aan.

En dan de zevende en allerbeste tip die we voor je hebben

Maak jezelf niet te druk over wat die twee kerstdagen met je gewicht kunnen doen.

Het kan goed zijn dat je na de Kerst inderdaad een kilo meer weegt dan ervoor. Misschien wel anderhalve kilo.

Maar onthoud goed dat dit lang niet allemaal vet is.

Tijdens de kerstdagen krijg je waarschijnlijk meer zout binnen dan normaal. Met als gevolg dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Daarnaast heb je daadwerkelijk meer gewicht aan eten tot je genomen en dat zit nog (deels) in je darmen. Het overgrote deel van je gewichtstoename is te wijten aan deze twee oorzaken.

Het is dus niet zo dat je na Kerst een kilo vet bent aangekomen.

Het zit namelijk zo:

Om echt een kilo (vet) aan te komen moet je maar liefst 9.000 Kcal meer eten dan je lichaam kan verbranden.

Als jouw caloriebehoefte rond de 2.000 Kcal per dag ligt dan mag je verdeeld over twee kerstdagen dus 4.000 Kcal eten.

Om een kilo aan te komen zou je 13.000 Kcal moeten eten. Dat is ruim drie keer zoveel dan je normaal eet.

De kans is groot dat het je niet eens zou lukken om zoveel calorieën te eten. Tenzij je twee dagen lang hamburgers, friet, taart en chocolade eet, maar zelfs dan zal het nog niet meevallen.

Hoeveel kom je dan wel aan als je uitgebreid geniet van Kerst?

Laten we zeggen dat je beide kerstdagen 1.500 Kcal meer eet dan je caloriebehoefte is. Dat is in totaal 3.000 Kcal. Zetten we dat om in vet dan kom je uit op 333 gram. Dat is wat je daadwerkelijk aankomt voor de lange termijn.

Maar…

Als je jezelf twee dagen voor en twee dagen na Kerst een beetje gedraagt dan heb je die drie ons alweer gecompenseerd en ben je per saldo helemaal niets aangekomen.

Alles nog even kort op een rijtje

Het is vrijwel onmogelijk om in twee dagen tijd een volle kilo (vet) aan te komen. Laat staan meer dan een kilo. Maar het kan best zijn dat je na Kerst even een kilo meer weegt dan ervoor. Dit lost zichzelf binnen enkele dagen grotendeels weer op.

Luister naar je lichaam, eet waar je zin in hebt maar dan wel in kleine porties. Zorg voor lekker wat beweging tijdens de kerstdagen en maak je verder vooral niet druk.

Kerst is absoluut geen reden tot paniek. Wel een hele goede reden om te ontspannen en te genieten van heerlijke gerechten en goed gezelschap.

Wij wensen je prachtige dagen!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

Laat een reactie achter