Afvallen zonder dieet

Afvallen heeft tijd nodig

Afvallen is een proces. Het is geen taak die je op een dag besluit af te ronden en waar je dan de volgende dag mee klaar bent. Afvallen is een proces dat tijd nodig heeft. 

Verwachtingen afvalproces

Wanneer je een paar weken bezig bent met afvallen dan zal je ongetwijfeld resultaat behaald hebben. Je bent dus goed bezig want de veranderingen die je hebt gemaakt in je eetgewoonten hebben effect. Blijf deze gezondere eetgewoonten daarom ook vooral vast houden in je nieuwe eetpatroon!

Iedereen die een aantal weekmenu’s van ons goed heeft gevolgd en is afgevallen heeft dus succes behaald. Toch krijgen we regelmatig vragen en opmerkingen als deze:

 • Ik ben wel afgevallen, maar niet zoveel als gehoopt.
 • Waarom vallen anderen meer af dan ik?
 • Waarom val ik de ene week meer af dan de andere week?
 • Ik heb me aan de dagmenu’s gehouden maar ben niks afgevallen, hoe kan dat?
 • Ik heb me aan de dagmenu’s gehouden maar ben deze week niks afgevallen/aangekomen!

Uit deze vragen en opmerkingen blijkt dat niet iedereen de juiste verwachtingen heeft van het afvalproces. Hierdoor kan je worden teleurgesteld en (ten onrechte!) gedemotiveerd. En dat is ontzettend jammer! Tijd om de belangrijkste verwachtingen helder te krijgen 🙂

Geef het tijd

Die extra kilo’s zaten er toch ook niet in 6 weken aan?

Een veel gehoorde reactie op een van bovenstaande vragen en opmerkingen. En een goed punt! 

Jullie hebben allemaal vast wel eens een advertentie voorbij zien komen waarin wordt beloofd dat je binnen een week 5 kilo kwijt raakt. Je geen honger hebt en wel snel afvalt met een bepaalde reep of shake. Afslankpillen die vet laten verbranden als sneeuw voor de zon en zo kilo’s blijvend laten verdwijnen. 

Maar voor wie blijvend wil afvallen gaat deze vlieger niet op. Want als het echt zo gemakkelijk en snel zou gaan, dan zou toch iedereen op deze manier afvallen?! En de rest van z’n leven repen, shaken en pillen eten… Ik hoef vast niet uit te leggen dat dit geen gezonde voeding is en ook geen eetpatroon is dat je de rest van je leven kunt én wilt volhouden.

Blog: Gezond afvallen, hoe doe je dat?

Geloof daarom in het plan dat je voor jezelf hebt gemaakt. Elke dag eet je zo’n 300 tot 500 Kcal minder dan je daadwerkelijke caloriebehoefte. Net zo lang totdat je je streefgewicht hebt bereikt. Maar dan wel door gezond en vooral lekker te gaan eten. Je volgt onze dagmenu’s en geniet van smakelijke recepten.

Geef jezelf dus de tijd die je nodig hebt om op deze manier een gezond streefgewicht te bereiken. Of jij daarvoor 6 weken nodig heb of misschien wel 2,5 jaar doet er niet toe. Je zal merken dat je jezelf al beter gaat voelen tijdens het afvalproces. Zeker wanneer je resultaat ziet, je doel vervolgens in zicht komt en je weet dat je je eetpatroon zo hebt aangepast dat je het wel de rest van je leven kan én wil vol houden. 

Succesvol afvallen

Door dagelijks zo’n 500 Kcal minder te eten dan je daadwerkelijke behoefte kan je per week gemiddeld een halve kilo afvallen. Gemiddeld! Die halve kilo is dus geen hard cijfer dat je elke week terug ziet op de weegschaal. Het is een gemiddelde over een langere periode waarin je de weekmenu’s goed volgt. 

Succesvol afvallen gaat dus niet in een rechte dalende lijn, maar er is gelukkig wel een dalende trend te zien! 

Dit is ook precies wat de grafiek in de Project Gezond app laat zien. Je krijgt een duidelijk beeld van je voortgang. Je ziet dat geen een week hetzelfde is, maar dat als je de weekmenu’s goed volgt de trend een dalende lijn is. Een lijn die stukje bij beetje dichter in de buurt komt van jouw doel, namelijk een gezond gewicht.

Wanneer je dus niet zoveel bent afgevallen als je had gehoopt, de ene week meer afvalt dan de andere, sommige weken het getal op de weegschaal hetzelfde blijft of je wat bent aangekomen…. Realiseer je dan dat dat hoort bij het afvalproces. Het is heel normaal. Laat je er niet door demotiveren want je bent juist goed bezig! 

Je lichaam heeft nou eenmaal tijd nodig om zich aan te passen. Dat de weegschaal niet laat zien wat je zou willen zien, wil niet zeggen dat je lichaam niet hard aan het werk is vet te verbranden doordat het minder energie binnenkrijgt dan dat het verbruikt. Dat is het namelijk wel! En onthoud dat je het resultaat soms misschien dan wel niet ziet op de weegschaal, maar dan wel in centimeters 😉 

Blog: Wanneer die verdraaide weegschaal niet laat zien wat je zou willen zien

Beter langzaam dan geen vooruitgang

En dan zijn er nog de activiteiten of gebeurtenissen in het leven waar iedereen mee te maken krijgt in het leven:

Het is een rijtje activiteiten en gebeurtenissen die regelmatig het afvalproces in de weg staan, maar die wel bij het leven horen. Probeer – waar mogelijk – dus bewust van deze momenten te genieten.
En wees niet (te) hard voor jezelf. Je hebt niet overal controle over en meer dan je best kun je niet doen. 

De ene dag zal het je gemakkelijker afgaan gezonder en bewuster te eten dan de andere. Wanneer je een dag minder gezond eet betekent dat niet dat je niet succesvol aan het afvallen bent. Het is maar één dag van al die dagen in jouw afvalproces. En… morgen is er altijd weer een nieuwe dag om wel weer de gezondere keuzes te maken.

Herinner jezelf er daarom aan dat langzame vooruitgang altijd beter is dan geen vooruitgang! 

16 reacties

 • Heel herkenbaar
  Maar toch door door te zetten en iedere keer weer het dagmenu erbij te pakken inmiddels 5 kilo kwijt in 3 maanden. We gaan rustig verder. Eten er in ieder geval heerlijk van!!

 • Mooi artikel, zeer herkenbaar. Ook bij mij gaat het slowwwww, but steady?en……heerlijke recepten. Nu ook weer uit het nieuwe winterboek, een aanrader!

 • fijn artikel om te lezen, maar ik vind het raar dat ik de dagmenu’s volg maar nu in twee dagen langzaam aankom. Ik sport thuis sinds de afgelopen 3 weken thuis met de buurvrouw op de wii, gemiddeld een half uur. Wij doen de wii active. Het balans board geeft aan dat ik afval maar mijn eigen weegschaal geeft nu de laatste dagen aan dat ik steeds iets aan kom. Hoe kan dit?

  • Je lichaam heeft in het begin wat tijd nodig om te wennen aan een ander voedingspatroon. Gemiddeld duurt dit zo’n drie weken. Het kan zijn dat je in het begin iets aankomt, maar je zal merken dat dit echt goed komt.

 • Heel fijn artikel om te lezen.
  Het is echt zo het kan beter langzaam gaan dan snel en dat er over een jaar de kilo’s er weer bij zitten.
  Zo wen je ook aan een ander eetpatroon.
  Ik geniet van jullie heerlijke gerechten en prachtige boeken. Stimuleert super goed!!

  • Project gezond, geweldig! Ik ben inmiddels aan het derde boek (zomer) begonnen. Nu ruim 5 maanden bezig en bijna 11,5 kg afgevallen. Voor het eerst het gevoel dat ik niet met een dieet bezig ben maar met gewoon een gezondere leefstijl. Prima vol te houden en de recepten zijn heerlijk en heel makkelijk te bereiden.

 • Ik ben nu 22 weken bezig en 19 kilo afgevallen. Ik voel mij fitter en ben blij dat ik 2 kledingmaten minder heb. Daarbij komt nog dat mijn glucose- en cholesterolgehalte heel laag is geworden. Een geweldig resultaat!

 • Fijn te lezen. Ik ben na 3 boeken 4 kg afgevallen en sta nu al maanden stil. Ik heb 2 medicijnen met de bijwerking gewichtstoename en ben ook nog eens schildklierpatient. Ik ben al enorm blij dat ik in ieder geval niet aankom en daar moet ik al hard voor werken. Gelukkig met lekker eten.

 • Fijn stuk om te lezen. Ben nu 5 weken bezig en toch al 4,5 kg afgevallen en mijn taille is al 5cm minder.Op het moment sta ik even stil, maar ik hou de moed er in.

 • Hallo
  Ik ben op 1_8_22 begonnen met boek 1 van project gezond en ben inmiddels al 4,5kg afgevallen ik voel mij hier helemaal top bij het eten is lekker en daar geniet ik van
  Wat ik wel doe is een half uur voor dat ik mag eten drink ik niets en een half uur naar het eten drink ik ook niet
  Dan heb je niet zo volle buik gevoel
  Ik ben heel blij dat het mij nu eindelijk lukt om afgevallen
  En mijn man vind het eten ook heerlijk(is niet op dieet hoor)

Laat een reactie achter