Afvallen zonder dieet Veelgestelde vragen

Wanneer die verdraaide weegschaal niet laat zien wat je zou willen zien

Waarom het getal op de weegschaal niet altijd alles zegt en je je niet te vaak moet wegen.

Wegen

Voordat je begint met afvallen weeg je jezelf. Wanneer je jezelf in het vervolg van het afvalproces weegt doe je dit altijd op dezelfde dag, rond hetzelfde tijdstip. Het liefst altijd op dezelfde weegschaal met dezelfde kleding aan.

Weeg jezelf niet te vaak
Weeg jezelf bij voorkeur eens per twee weken. In ieder geval niet vaker dan één keer in de week. We hebben al gauw de neiging om in korte tijd veel te willen afvallen. We worden daarom vaak naar de weegschaal toegetrokken, waardoor het verleidelijk wordt om je vaak te wegen. Echter kun je je beter niet vaker dan eens in de week wegen. Waarom niet? Omdat je gewicht van dag tot dat schommelt door allerlei factoren.

Factoren

De factoren die meespelen waardoor je gewicht dagelijks zo schommelt zijn bijvoorbeeld dat je wat meer vocht vasthoudt dan normaal of omdat je naar het toilet moet. Bij vrouwen speelt ook de menstruatiecyclus een rol.

Wanneer je elke dag op de weegschaal gaat staan is de kans dus groot dat je vaker dan één keer in de week teleurgesteld wordt. En dat is natuurlijk zonde van je motivatie!

Taille meten

Je gewicht zegt lang niet alles. Zo kan het voorkomen dat je één kilo vet bent verloren, maar wel twee kilo bent aangekomen omdat je bijvoorbeeld bent gaan sporten waardoor je spiermassa hebt opgebouwd. Toch is het een prachtig resultaat, ondanks dat je per saldo één kilo bent aangekomen.

Daarom geldt in deze: ‘meten is weten’! Meet ook je taille, dan word je altijd een stuk vrolijker. Je ziét het resultaat. Je meet je taille met een meetlint op het smalste gebied van je buik. Dat is tussen de onderkant van je ribbenkast en de bovenkant van je heup. Doe het meetlint om je taille, adem helemaal uit en meet je maat op. Niet stiekem smokkelen door je buik in te houden, dan houd je alleen jezelf maar voor de gek. Zorg dat je precies deze methode aanhoudt wanneer je je de volgende keer weer meet.

Maak foto’s van jezelf

Je kunt er ook voor kiezen om foto’s van jezelf te maken. Ook foto’s visualiseren je resultaat. Doe dit dan elke vier weken en zorg dat je hele lichaam erop staat. Maak een foto van de voor- en zijkant.

Op deze foto’s kun je straks zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Vooral als je deze foto’s steeds op dezelfde plek en op dezelfde manier maakt.

Voortgang bijhouden

Wegen, taille meten en foto’s maken zijn drie verschillende eenvoudige manieren om je vorderingen bij te houden. Houd deze gegevens voor jezelf bij, zodat je steeds kunt zien of je op de goede weg bent. Je kunt hiervoor ons handige ‘Mijn weegmomenten’ overzicht gebruiken.

>> Klik hier om het ‘Mijn weegmomenten’ overzicht te downloaden (PDF)

Komt jouw doel – een gezond gewicht – in beeld? Of kan je misschien wat extra hulp van ons gebruiken?

Gebruik de resultaten in ieder geval niet om ze te vergelijken met die van anderen. Iedereen zijn afvalproces is anders. Simpelweg omdat niemand hetzelfde is.

13 reacties

 • Hallo Femke. Ik volg vanaf de start van PG het programma en hanteer de recepten zoveel mogelijk. Wel heb ik er m,n eigen draai aan gegeven. Ik ben niet meer zo mobiel en ben bijna 83 jaar. Het is lastig om veel in de keuken bezig te zijn. Ik vind het zomers makkelijker dan nu en ben weer 2 kilo aangekomen. Maar dat komt wel weer goed. Dat vertrouwen heb ik inmiddels. Ik kijk telkens uit naar jullie tips en berichten. Want die motiveren me. Hartelijk dank daarvoor. Groeten van Nel Ebell

  • Hoi Nel, wat een goed bericht om te lezen zeg! Leuk om te horen dat je uitkijkt naar onze tips en berichten. Heel goed dat je er vertrouwen in hebt, dan moet het vast en zeker goed komen. Succes! 🙂

 • Hallo, ik kook bijna iedere dag iets uit 1 van de 3 boeken!
  Alles is heerlijk en ook bijna alles voor 2 personen!
  Vanavond de lasagne!

 • Ik volg het programma sinds eind augustus. Ben inmiddels 12 kilo afgevallen. Het zou sneller mogen, maar superblij met het heerlijke eten en de dagmenu’s. Omdat ik zo enthousiast ben heb ik inmiddeks ongeveer 8 mensen gemotiveerd om ook het boek te kopen en te beginnen. Ik hoop dat jullie nog lang zo doorgaan!

 • Gestart in de 1e week van januari met het winterboek helaas nog niks eraf, maar 2 kilo erbij.
  Ik sport en wandel veel (2200 calorieën per dag volgens de fitbit) dus 1800 gekozen.
  Ik eet veel meer dan eerst, speelt dat mee? Het voelt zo tegenstrijdig. Ik moet even wat motivatie krijgen denk ik om door te zetten haha…. dit blog helpt al wel.

 • Hallo PG. Ik heb al jullie boeken. En val langzaam toch af. Ik sta nu al een aantal weken stil. Moet ik dan een stapje naar beneden in calorieën? Verder kom ik regelmatig op instagram en via jullie mail. lekkere recepten van jullie tegen. Helaas is dit dan zonder dagmenu. Hoe kan ik weten wat ik die dag daarbij zou moeten eten? Zonder boeken zou je toch ook een dagmenu moeten kunnen maken?

  Groetjes Bianca

 • Ik overweeg om de app te gaan proberen. 3 van ons gezin van 6 willen afvallen. Zijn alle dagmenu’s ook te maken voor 6 personen?
  En is het overdag ook te doen voor schoolgaande kinderen?

  • Ja hoor, de menu’s zijn prima te volgen met het hele gezin. Voor overdag is het misschien even wat wisselen met tussendoortjes, maar ook voor schoolgaande kinderen is het goed mee te doen om mee te eten. Om te kijken of de menu’s bij jouw gezin passen kan je de app 14 dagen kosteloos proberen: http://www.projectgezond.nl/proberen.

 • Beetje frustrerend, ben 4 weken bezig en maar 1,9 kilo kwijt. Op een enkel etentje na hou ik me aan het boek (zomereditie). Probeer het vol te houden, maar vorig jaar 6 kilo in 8 weken, gaat m niet worden nu

Laat een reactie achter

Download ons gratis weekmenu incl. 8 recepten! 🔥

X