Blog

Alles over havermout

You hate it or love it. De berichten over havermout lopen zeer uiteen. Je vindt het meestal of lekker, of je hebt er een hekel aan. Sterker nog, er zijn genoeg mensen die gruwelen van zo’n bakje havermout. Wij vinden havermout ontzettend lekker en hebben het met enige regelmaat op onze menu’s staan. We vertellen je waarom havermout een goed idee is, maar ook waarmee je het eventueel kunt vervangen. Dus eigenlijk voor de lovers én de haters.

Op havermout kun je lekker vooruit

Havermout bevat veel oplosbare vezels, waardoor het je voor langere tijd een verzadigd gevoel geeft. Het is daarom zeer geschikt als ontbijt. Je kunt er zeker een tijdje op vooruit! Daarnaast bevat havermout het ‘langzame type’ koolhydraten. Super fijn, want deze worden langzaam opgenomen en daardoor wordt de verkregen energie meer geleidelijk afgegeven.

Het is snel

Binnen een paar minuutjes heb je al een warme kom havermout op tafel staan. Neem 200 ml melk en 40 gr havermout, even een minuut laten koken en klaar is kees. Over het algemeen zijn de havermoutjes uit de supermarkt gewoon voorgekookt. Bij rauwe havermout (ja, het bestaat) is de bereidingstijd wat langer. Dat moet ongeveer een kwartier koken. Je koopt rauwe havermout bij natuurvoedingswinkels.

Je kunt de havermout als ontbijt ook lekker door je smoothie heen blenden. Je maakt de vezels dan kleiner waardoor ze sneller opgenomen kunnen worden.

Het is zeker niet raadzaam om havermout gewoon zo uit het vuistje te eten. Naast dat het behoorlijk droog in de mond valt, zetten de vezels in je buik enorm uit. Je maag zal er niet blij mee zijn! In zo’n smoothie of in pap verwerkt kan je lichaam het hartstikke goed handelen.

Het is goed voor je!

Antioxidanten in havermout? Ja zeker! En dat antioxidanten goed voor je zijn hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Wist je dat je dat havermout cholesterolverlagende eigenschappen bevat? De speciale vezels die havermout bevat heten betaglucanen, welke helpen je slechte LDL-cholesterol te verlagen. Daarnaast helpt het om je goede cholesterol op peil te houden en stimuleert het je spijsvertering.

Havermout is van nature glutenvrij. Als je volledig glutenintolerant bent, is het toch af te raden om havermout te nemen aangezien het sporen van gluten kan bevatten, omdat het op dezelfde plek verwerkt wordt als producten die gluten bevatten. Als goed alternatief zou je dan teffmeel (of -vlokken) kunnen nemen, dat is geheel glutenvrij.

Van het aantal calorieën word je ook blij. Van één portie havermout (40 gram) met melk (200 ml) krijg je 244 calorieën binnen. Overigens is havermout ook goed voor je portemonnee, want het is zeer goedkoop.

Let op: maak niet deze havermout ‘fouten’

Havermout is dus goed voor je, dat weten we nu wel. Toch zijn er een aantal valkuilen die we je willen helpen omzeilen. Want zo’n ontbijtje mag best gezond blijven, toch? Let daarom op met het volgende: toevoegen van gedroogd fruit (in veel soorten zitten veel meer calorieën dan in vers fruit), toevoegen van suiker (kies liever voor kaneel of vers fruit), kant en klare zakjes (deze bevatten vaak veel toegevoegde suikers), en als laatst: te veel nemen. Dat klinkt best logisch, maar als je te veel havermout in één keer binnenkrijgt is dat voor je buik echt geen pretje.

Variëren

Met havermout kun je onwijs veel kanten op. Om je bakje havermout in de ochtend wat ‘op te zoeten’ kies je voor vers fruit. Appel of banaan bijvoorbeeld, met een snuf kaneel. Frambozen en bosbessen doen het ook goed! Je kunt in plaats van melk ook amandel- rijst- of kokosmelk gebruiken om je havermout mee te bereiden. Met water werkt het overigens ook, maar daar wordt de smaak zeker niet spannender van. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een overnight oat (havermout de avond van te voren al in de melk of yoghurt klaar zetten), havermoutmuffins, ontbijtsmoothies, havermoutpannenkoeken, havermout ontbijttaarthavermoutkoekjes, havermoutmuffins met frambozen, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Kies je trouwens voor havermout of havervlokken? Dat maakt niet uit, het enige verschil is de grootte van de korrel. Dus kies vooral wat jouw voorkeur heeft.

Toch echt niet lekker?

Gelukkig kun je havermout vervangen. Liever niet natuurlijk, maar als je echt wegrent wanneer je het ziet is het natuurlijk niet aan te raden om het met tegenzin naar binnen te werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Brinta, teff of spelt. Andere ontbijtgranen zoals granola, cornflakes, muesli of cruesli zou je ook kunnen kiezen. Let wel op eventueel toegevoegde suikers! Wanneer je toch liever het hele havermoutontbijt skipt, kun je het altijd nog vervangen voor een crackerontbijt.
Ps: wanneer je het ergens in verwerkt proef je het (bijna) niet.. denk aan pannenkoeken, muffins en smoothies.

4 reacties

  • Hallo,
    Ik wil weer aan jullie 1e boek beginnen. Maar het eerste ontbijt geeft een uitdaging. (de granola)
    Ik ben helaas allergisch voor haver ?. Jammer want ik maakte erg graag granolas. (waardoor ik erachter kwam)
    Kan ik de havervlokken voor iets anders vervangen?

    Groetjes Barbara

  • Hoi ik heb heel veel last van vervelende stinkende winderigheid van havermout. Dit is zo vervelend op het werk. Wat kan ik dan het beste gebruiken om toch gezond te blijven eten en aan voldoende vezels te komen

Laat een reactie achter