Recepten

Andijviestamppot met spekjes en kaas

Andijvie stamppot met spekjes en kaas

Van velen het lievelingsgerecht: andijviestamppot.

Ook wij vinden andijviestamppot nog steeds erg lekker. Een goed recept hiervan kon daarom natuurijk niet ontbreken in onze stamppottencollectie. Dit gerecht is snel klaar en je hebt na het koken maar twee pannen vies, ook wel fijn :).

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 400 gr aardappels
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui
  • 50 gr kaas
  • 125 gr magere spekreepjes
  • 100 ml melk of karnemelk
  • 2 tl mosterd
  • 400 gr andijvie
  • azijn (optioneel)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar in een klein laagje water met daarin het bouillonblokje.
  • Snipper de ui en snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Bak in een koekenpan de spekreepjes krokant en voeg op het laatst ook de ui toe. Olie of boter is niet nodig.
  • Giet de aardappels af, doe de (karne)melk en mosterd erbij en maak er een puree van. Breng de puree op smaak met een klein beetje peper.
  • Zet de puree op laag vuur en roer stukje bij beetje de andijvie erdoor.
  • Roer op het laatst ook de spekjes en ui door de stamppot.
  • Schep op en garneer met de kaasblokjes.

Tips & tricks

  • Door karnemelk te gebruiken krijg je een iets frissere stamppot. Maar met melk gaat het ook prima. Ons advies: gebruik alleen karnemelk als je ook weet wat je met het restant aan moet. Anders neem je gewoon melk. Eventueel kun je dan een klein scheutje azijn door de puree doen.
  • Je kunt zelf bepalen hoe rauw je de andijvie wilt houden. Zelf zorgen we er altijd voor dat het wel goed geslonken en verwarmd is, maar nog wel lekker ‘knispert’ 🙂
  • In plaats van alles erdoor te roeren kun je ook wat spekjes en ui achterhouden om over het gerecht te strooien.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 514
  • Eiwit: 25,6 gram
  • Koolhydraten: 49,3 gram
  • Vet: 21,9 gram
  • Vezels: 8,9 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter