Tussendoortjes & snacks

Appeltaartmuffins

Appeltaart is een klassieker die nooit gaat vervelen. Zelfs als je dagelijks een punt appeltaart voorgeschoteld krijgt, zal het nog lastig zijn om dit verleidelijke lekkernij te weigeren. Zeg je ‘ja’ tegen appeltaart? Dan zeg je ‘ja’ tegen een slordige 300 calorieën.

Dilemma, want… iets lekkers bij de koffie of thee is wat ons betreft een eerste levensbehoefte. Daarom doken wij de keuken in. En dat bleef niet bij één keer. De vervanger voor die ‘wolf in schaapskleren’ moest en zou perfect worden.

En dat is ‘ie geworden. Met een zelfgemaakte appelcompote serveer jij straks een meesterwerk van eigen hand. En je zeg je ‘ja’ tegen lekker eten én tegen afvallen!

Geniet!

Dit heb je nodig (zes stuks)

  • 1,5 appel
  • 1 kaneelstokje
  • 10 gr suiker
  • 15 gr rozijnen
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 1 ei
  • 50 ml melk
  • 40 ml zonnebloemolie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten koken (appelmoes) + 30 minuten afkoelen (appelmoes) + 25 minuten oventijd + 20 minuten afkoelen

  • Schil 1 van de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appel in grove stukken. Doe de stukken appel met het kaneelstokje, de suiker en 15 milliliter water in een pan.
  • Laat 20 à 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Voeg indien nodig een (kleine!) eetlepel extra water toe.
  • Prak of stamp de zachtgekookte appelstukken tot een grove compote. Laat volledig afkoelen op het aanrecht.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten wellen in warm water.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom.
  • Voeg de kaneel en een snufje zout toe.
  • Schil de andere appel en snijd een kleine helft van de appel in grove blokjes.
  • Klop het ei los met de melk.
  • Roer de zonnebloemolie erdoor.
  • Voeg het mengsel tegelijk met de appelcompote, de rozijnen en de appelblokjes toe aan de droge ingrediënten.
  • Roer in zo min mogelijk slagen tot een samenhangend geheel.
  • Verdeel het beslag over 6 muffinvormpjes.
  • Bak de muffins in 20 à 25 minuten gaar.
  • Laat de muffins minstens 10 minuten afkoelen op het aanrecht, voordat je de vormpjes verwijdert.

Tips en tricks

  • Van 1 appel maakten wij zo’n 100 gram appelcompote. Je kunt ook kant-en-klare appelcompote of appelmoes gebruiken. Gebruik dan ongeveer 75 gram. Je hebt dan verder geen suiker meer nodig. Houd er rekening mee dat bij het gebruik van hele fijne kant-en-klare appelmoes, je muffin minder makkelijk loskomt van het papieren vormpje.
  • Deze muffins bevatten relatief weinig vet. Beslag met relatief weinig vet, heeft sneller de neiging om te blijven plakken aan het vormpje. Koop muffinvormpjes van vetvrij papier of perkamentpapier. Spray ze eventueel licht in, voordat je het beslag in de vormpjes doet. De beste tip is om de muffins volledig af te laten koelen, voordat je het vormpje verwijdert.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 189
  • Eiwit: 3 gram
  • Koolhydraten: 19 gram
  • Vet: 6 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

24 reacties

Laat een reactie achter