Appeltaart is een klassieker die nooit gaat vervelen. Zelfs als je dagelijks een punt appeltaart voorgeschoteld krijgt, zal het nog lastig zijn om dit verleidelijke lekkernij te weigeren. Zeg je ‘ja’ tegen appeltaart? Dan zeg je ‘ja’ tegen een slordige 300 calorieën.
Dilemma, want… iets lekkers bij de koffie of thee is wat ons betreft een eerste levensbehoefte. Daarom doken wij de keuken in. En dat bleef niet bij één keer. De vervanger voor die ‘wolf in schaapskleren’ moest en zou perfect worden.
En dat is ‘ie geworden. Met een zelfgemaakte appelcompote serveer jij straks een meesterwerk van eigen hand. En je zeg je ‘ja’ tegen lekker eten én tegen afvallen!
Geniet!
Dit heb je nodig (zes stuks)
- 1,5 appel
- 1 kaneelstokje
- 10 gr suiker
- 15 gr rozijnen
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl kaneel
- snufje zout
- 1 ei
- 50 ml melk
- 40 ml zonnebloemolie
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten koken (appelmoes) + 30 minuten afkoelen (appelmoes) + 25 minuten oventijd + 20 minuten afkoelen
- Schil 1 van de appels en verwijder het klokhuis.
- Snijd de appel in grove stukken. Doe de stukken appel met het kaneelstokje, de suiker en 15 milliliter water in een pan.
- Laat 20 à 30 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Voeg indien nodig een (kleine!) eetlepel extra water toe.
- Prak of stamp de zachtgekookte appelstukken tot een grove compote. Laat volledig afkoelen op het aanrecht.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten wellen in warm water.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom.
- Voeg de kaneel en een snufje zout toe.
- Schil de andere appel en snijd een kleine helft van de appel in grove blokjes.
- Klop het ei los met de melk.
- Roer de zonnebloemolie erdoor.
- Voeg het mengsel tegelijk met de appelcompote, de rozijnen en de appelblokjes toe aan de droge ingrediënten.
- Roer in zo min mogelijk slagen tot een samenhangend geheel.
- Verdeel het beslag over 6 muffinvormpjes.
- Bak de muffins in 20 à 25 minuten gaar.
- Laat de muffins minstens 10 minuten afkoelen op het aanrecht, voordat je de vormpjes verwijdert.
Tips en tricks
- Van 1 appel maakten wij zo’n 100 gram appelcompote. Je kunt ook kant-en-klare appelcompote of appelmoes gebruiken. Gebruik dan ongeveer 75 gram. Je hebt dan verder geen suiker meer nodig. Houd er rekening mee dat bij het gebruik van hele fijne kant-en-klare appelmoes, je muffin minder makkelijk loskomt van het papieren vormpje.
- Deze muffins bevatten relatief weinig vet. Beslag met relatief weinig vet, heeft sneller de neiging om te blijven plakken aan het vormpje. Koop muffinvormpjes van vetvrij papier of perkamentpapier. Spray ze eventueel licht in, voordat je het beslag in de vormpjes doet. De beste tip is om de muffins volledig af te laten koelen, voordat je het vormpje verwijdert.
Voedingswaarde (per stuk)
- Kcal: 189
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 19 gram
- Vet: 6 gram
- Vezels: 1 gram
Wat lijkt me dat lekker!
Wanneer jullie een recept delen dat in een van de boeken staat, zonden jullie dat dan aan kunnen geven (en ook in welke boek het staat)
In de ingrediënten lijst staat 1,5 appel, maar als ik het recept lees staat er “schil 1 van de appels” en verderop staat er nog iets over appel. Dat is me nu niet helemaal duidelijk.
Je schilt 1 van de appels en hiervan maak je de appelcompote. De andere appel schil je dan later en hiervan gebruik je de helft. Deze helft snijd je in blokjes en roer je door de appelcompote heen. Zo heb je nog wat blokjes in de muffin nadat ze gebakken zijn.
Dus in totaal gebruik je daadwerkelijk anderhalve appel
Dat klopt!
Er staat van 1 appel maak je compote en de andere appel snij je in stukjes. 2 appels dus waarbij je 1 hele gebruikt en een halve
Kun je deze muffins ook goed invriezen
Ja hoor, dat kan prima.
Er staat doe 15 milliliter water in de pan klopt dat ik vind het zo weinig ?
15 ml klopt, het gaat erom dat de appels niet droog kunne koken.
Kun je i.p.v. zelfrijzend bakmeel ook amandelmeel gebruiken?
Ja dat kan wel. Het kan wel zijn dat de muffins dan iets droger worden.
Ik maak appel compote altijd in de magnetron. In een schaaltje afgedekt 4 minuutjes. Geen water nodig! Gaat prima!
Ik ga ze zeker maken, want koken en bakken is weer leuk geworden met jullie recepten
En de oventemperatuur?
De muffins worden gebakken op 180 graden.
189 kcal??
Dan kan je beter een half stukje appeltaart nemen
In welk boek staatdit recept?
Dit recept staat alleen online en niet in één van de boeken.
Ik heb ze nu in de oven staan nomnomnom wat ruikt het al heerlijk ❤
Ik vind het best een droge hap geworden, zou ik volgende keer wat meer appelcompote en/of blokjes appel toe kunnen voegen?
Je kunt dan wat extra compote toevoegen om de muffins smeuïger te maken.
Help inheb geen perzik zou ik voor de perzikcake ook appel gebruiken
Ja hoor, dat kan ook prima.
Even een vraagje.
Ik zou graag de ei voor appelmoes vervangen om ze veganistisch te maken.
Ben helaas allergisch voor banaan.
Hoeveel appelmoes heb ik nodig om het gebruikte ei te vervangen?
Hoi Simone, je zou kunnen proberen het ei te vervangen door een halve geprakte banaan. Wij hebben dat zelf nog niet geprobeerd, dus we zijn heel benieuwd hoe jouw resultaat wordt!
Zou je ipv rozijnen ook cranberry’s kunnen toevoegen?
Als je die lekkerder vindt, kan dat ook.