Blog

Alles over asperges

Officieel loopt het aspergeseizoen van begin april tot en met 24 juni. Door de zachte winters liggen de asperges momenteel meestal al halverwege maart in de winkel! We hebben het dan natuurlijk wel over de witte asperges. De groene asperges zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar.

Asperges zijn gezond

In asperge zit de stof asparagine. Deze stof kan bevorderend werken voor onder andere een lage bloeddruk. Het is dan ook niet heel vreemd dat men deze groente als geneeskruid zag in de oudheid. Daarnaast zitten de asperges ook boordevol vitamines, zoals vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur.

De witte asperge werkt vochtafdrijvend. Dat is goed voor je nieren! Wel kan je urine een sterk geurtje krijgen van de asperge, maar dat is niks om je zorgen over te maken. Al met al: redenen genoeg om het er in het aspergeseizoen volop van te nemen. Het wordt niet voor niks ‘het witte goud’ genoemd.

Verschil witte, paarse en groene

We hebben het in dit artikel voornamelijk over de witte asperge. Maar een asperge is een asperge! Daarom vertellen we je de verschillen tussen de drie verschillende aspergesoorten. Naast de witte zijn er ook groene en paarse asperges.

De groene asperge heeft wat meer bite en smaakt wat kruidiger dan de witte. Je hoeft deze asperge niet te schillen. Dat is bij de paarse asperge net zo. Deze is iets zoetiger van smaak en je kunt ‘m zelfs rauw eten. De paarse asperge wordt slechts op kleine schaal geteeld. Ga nu niet meteen hard op zoek naar paarse asperges in de supermarkt, want de kans dat deze daar verkrijgbaar zijn is heel klein. Wij hebben ze daar in ieder geval zelf nog niet gezien! De meeste kans heb je bij de kweker zelf of een groenteboer en dan wel in het seizoen van september tot en met december.

Groei
Witte asperges goeien onder de grond, deze komen nooit in contact met zonlicht. De groene en paarse groeien boven de grond.

Hoe herken je een verse asperge?

Een witte asperge is vers als…

  • de stengel mooi glanst. Een wat oudere asperge heeft een wat rimpelig velletje.
  • er een zacht piepend geluid klink wanneer je er twee voorzichtig tegen elkaar wrijft. Een een beetje zoals bij de prei.
  • het snijvlak aan de onderkant van de asperge niet uitgedroogd is. Dit kun je testen door er met je nagel in te drukken. Indien het droog is voelt het wat houterig aan.

Asperges invriezen en bewaren

Je kunt asperges enkele dagen in de koelkast bewaren. Het is het beste om er een vochtige doek omheen te wikkelen. Paarse en groene asperges kun je in een open zak eveneens in de koelkast bewaren.

Invriezen? Dat kan prima! Je schilt witte asperges voordat je ze in de vriezer stopt. Gooi de schillen en kontjes niet weg, deze dienen uitstekend als basis voor een lekker aspergesoepje. Ingevroren blijven de asperges maanden goed. Dat geldt ook voor die schillen en kontjes. Blancheren van tevoren hoeft niet.

Groene asperges kun je zowel geblancheerd als ongeblancheerd invriezen. Deze – en de paarse – hoef je niet te schillen, je snijdt alleen van de onderkant een klein stukje af.

Asperges bereiden

Witte asperges bereid je kort samengevat als volgt: je legt ze eerst een half uur in koud water, je schilt de asperges rondom twee keer, je kookt ze 5 minuten en laat ze vervolgens nog een kwartiertje in het warme water liggen met het vuur uit.

Walter vertelt uitgebreid en stap voor stap hoe je dit doet in dit recept van klassieke asperges met ham, ei en botersaus. Dus ook als je nog nooit asperges hebt bereid gaat dat je hiermee helemaal lukken!

De groene asperges hoef je niet te koken (kan wel, 3 tot 6 min). Deze zijn ideaal om mee te wokken en grillen. Tip voor de barbecue! Of kies voor deze spaghetti met groene asperges. Dit geldt overigens ook voor de paarse asperges, die daarnaast ook rauw geschikt zijn in salades bijvoorbeeld. Voor deze beide kleuren geldt: hoe langer je ze bereidt, hoe minder smaak en textuur je behoudt. Een beste bite mogen deze beide kleuren best hebben!

En kijk niet gek op als de paarse kleur enigszins verdwijnt als je een paarse asperge bereidt: dat klopt. Het wordt na bereiding een soort mengelmoesje van groen en paars.

Houd jij ook van asperges? We wensen je in ieder geval een smakelijk aspergeseizoen toe ๐Ÿ™‚

2 reacties

Laat een reactie achter

๐Ÿ‘จโ€๐Ÿณ Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X