Ontbijt

Baked oats

Luxe ontbijten zonder dat je ochtendhumeur nog groter wordt door ‘gehannes’ in de keuken? Dat kan met dit zeer voedzame ‘taartontbijtje’.

Je kunt dit ontbijt namelijk perfect de avond van tevoren voorbereiden. Ook als je geen ochtendhumeur hebt trouwens. 

Met het fruit kun je gemakkelijk variëren en je houdt lang een verzadigd gevoel door onder andere de havermout.

Laat je overigens niet tegenhouden om toch ’s ochtends in de keuken te gaan staan (met of zonder ochtendhumeur). Het bereiden van deze vrolijke schaaltjes kost je slechts 10 minuten.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 2 bananen
  • 80 gr havervlokken
  • 2 tl koekkruiden
  • snufje zout
  • 80 ml amandelmelk
  • 120 gr blauwe bessen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de bananen in dikke plakken. Snijd de plakken in grove stukjes. Roer de banaan met de havervlokken, de koekkruiden en het snufje zout door de amandelmelk.
  • Was de blauwe bessen en laat ze uitlekken. Snijd grote blauwe bessen een keer doormidden.
  • Roer de blauwe bessen door het havermoutmengsel. Houd 6 à 8 stuks apart.
  • Verdeel het havermoutmengsel over 2 kleine ovenschaaltjes met een diameter van ongeveer 10 centimeter.
  • Bak de havermout 20 à 25 minuten in de oven.
  • Haal de schaaltjes uit de oven.
  • Bestrooi de gebakken havermout eventueel met extra koekkruiden en serveer direct.

Tips en tricks

  • Experimenteer met de structuur van de banaan. Wij vinden het lekker als de banaan nog herkenbaar blijft in het eindresultaat. Misschien vind jij het lekkerder om de banaan glad te blenden met de amandelmelk. Wij adviseren je dit gerecht te maken met verse blauwe bessen. Verse bessen worden in de oven wat beter zacht en smeuïg dan blauwe bessen uit de vriezer. Verse bessen geven daardoor een ‘jam-achtig’ effect in je schaaltje met gebakken havermout.
  • Je kunt dit recept ’s avonds al klaarmaken om de volgende dag te bakken. Omdat de havermout ’s nachts de kans krijgt om de amandelmelk op te nemen, kun je een klein scheutje extra melk toevoegen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 295
  • Eiwit: 7 gram
  • Koolhydraten: 57 gram
  • Vet: 4 gram
  • Vezels: 7 gram

Eet smakelijk!

12 reacties

  • Dit ontbijt lijkt onder diner te staan??
    Maar ziet er heerlijk uit. Kan het ook met gewone melk of moet ik toch ff naar de winkel?
    En zijn frambozen te zuur ipv blauwe bessen of is dat ook een optie!
    Ik hoor het heel graag!
    Groeten Gerdy

    • Gewone melk moet ook prima kunnen, de voedingswaarden worden dan wel anders. Juist leuk en lekker om te variëren met fruit, de suggestie van project gezond om mango te gebruiken klinkt goed. Frambozen zijn ook een goed alternatief. Uiteraard is het een andere smaak en misschien iets frisser.

  • Oooh dat ziet er lekker uit!
    Heb alleen wel een probleempje…in dit soort (ontbijt)recepten wordt heel vaak banaan gebruikt. Ik lust absoluut geen banaan, is de banaan te vervangen door iets anders?

    • Klopt, heel herkenbaar. Bij mij is het niet een kwestie van ‘niet lusten’ maar allergie. Hierdoor is banaan geen optie voor mij. In dit soort gerechten vervang ik de banaan meestal door gepureerde appel (of soms ongezoete appelmoes, al is dat iets meer vloeibaar, dus oppassen dat het gerecht niet te nat wordt). Qua structuur, textuur en smaak niet gelijk aan banaan, maar vaak wel een goede optie.

    • Hoi Nicole
      Je zou banaan kunnen vervangen door 100gr (magere) kwark of griekse yoghurt eventueel gezoet met wat honing of door 100 gr 100% appelmoes

  • Kan je dit ook avond van te voren helemaal maken. dus ook al klaar gemaakt in de oven.
    En dat ik het dan rond koffietijd in de magnetron opwarmt

    • We hebben het zelf niet geprobeerd in de airfryer, maar het moet wel kunnen. Je kunt dan de temperatuur ook op 180 graden zetten en dan eerst voor 15-20 minuten bakken. Indien nodig kan je het schaaltje iets later erin laten.

Laat een reactie achter