Ontbijt

Baked oats

Luxe ontbijten zonder dat je ochtendhumeur nog groter wordt door ‘gehannes’ in de keuken? Dat kan met dit zeer voedzame ‘taartontbijtje’.

Je kunt dit ontbijt namelijk perfect de avond van tevoren voorbereiden. Ook als je geen ochtendhumeur hebt trouwens. 

Met het fruit kun je gemakkelijk variëren en je houdt lang een verzadigd gevoel door onder andere de havermout.

Laat je overigens niet tegenhouden om toch ’s ochtends in de keuken te gaan staan (met of zonder ochtendhumeur). Het bereiden van deze vrolijke schaaltjes kost je slechts 10 minuten.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 2 bananen
  • 80 ml amandelmelk
  • 80 gr havermout (vlokken)
  • 2 tl koekkruiden
  • snufje zout
  • 120 gr blauwe bessen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 25 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de bananen in dikke plakjes. Pureer de bananen met de amandelmelk grof met behulp van een staafmixer of een blender.
  • Roer de havermout met de koekkruiden en het snufje zout door de gepureerde bananen.
  • Was de blauwe bessen. Laat ze uitlekken. Snijd de (grotere) bessen een keer doormidden.
  • Roer het grootste gedeelte van de blauwe bessen door het havermoutmengsel. 
  • Verdeel het havermoutmengsel over de ovenschaaltjes. Duw de rest van de blauwe bessen bovenop de gevulde schaaltje licht aan in het mengsel.
  • Bak de havermout 20 à 25 minuten in de oven.
  • Haal de pannetjes uit de oven. Bestrooi eventueel met nog een klein beetje koekkruiden en serveer direct.

Tips en tricks

  • Experimenteer met de structuur van de banaan. Wij vonden het lekker wanneer de banaan nog herkenbaar was in het gebakken resultaat, maar misschien vind jij het lekkerder als je de banaan volledig pureert.
  • Houd eventueel wat koekkruiden achter om de gebakken havermout mee te bestrooien als ze uit de oven komt.
  • Wij adviseren je dit gerecht te maken met verse blauwe bessen. Verse bessen worden in de oven wat beter zacht en smeuïg, waardoor het een ‘jam-achtig’ effect geeft in je pannetje met gebakken havermout.
  • Vervang de blauwe bessen (deels) door stukjes mango. Die kun je in dit recept prima uit de vriezer gebruiken.
  • Je kunt dit recept ’s avonds al klaarmaken om de volgende dag te bakken. Omdat de havermout ’s nachts de kans krijgt om de melk op te nemen, kun je ’s avonds of ’s ochtends voor het bakken (naar smaak en wens) een klein scheutje extra melk toevoegen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 295
  • Eiwit: 7,4 gram
  • Koolhydraten: 56,9 gram
  • Vet: 4,1 gram
  • Vezels: 7,3 gram

Eet smakelijk!

9 reacties

  • Dit ontbijt lijkt onder diner te staan??
    Maar ziet er heerlijk uit. Kan het ook met gewone melk of moet ik toch ff naar de winkel?
    En zijn frambozen te zuur ipv blauwe bessen of is dat ook een optie!
    Ik hoor het heel graag!
    Groeten Gerdy

    • Gewone melk moet ook prima kunnen, de voedingswaarden worden dan wel anders. Juist leuk en lekker om te variëren met fruit, de suggestie van project gezond om mango te gebruiken klinkt goed. Frambozen zijn ook een goed alternatief. Uiteraard is het een andere smaak en misschien iets frisser.

  • Oooh dat ziet er lekker uit!
    Heb alleen wel een probleempje…in dit soort (ontbijt)recepten wordt heel vaak banaan gebruikt. Ik lust absoluut geen banaan, is de banaan te vervangen door iets anders?

    • Klopt, heel herkenbaar. Bij mij is het niet een kwestie van ‘niet lusten’ maar allergie. Hierdoor is banaan geen optie voor mij. In dit soort gerechten vervang ik de banaan meestal door gepureerde appel (of soms ongezoete appelmoes, al is dat iets meer vloeibaar, dus oppassen dat het gerecht niet te nat wordt). Qua structuur, textuur en smaak niet gelijk aan banaan, maar vaak wel een goede optie.

  • Kan je dit ook avond van te voren helemaal maken. dus ook al klaar gemaakt in de oven.
    En dat ik het dan rond koffietijd in de magnetron opwarmt

Laat een reactie achter