Basisvoorraad: deze producten wil je altijd in huis hebben

Bepaalde ingrediënten wil je altijd in huis hebben. Wij hebben onderstaande producten als ‘basis’ voor je verzameld, zodat je altijd een fatsoenlijke maaltijd kunt bereiden, of in ieder geval al een heel stuk op weg bent. Je hebt op deze manier altijd een voorraad om op terug te vallen. Het zijn voornamelijk producten die niet in één week op gaan. Vaak hoef je dan alleen nog maar de supermarkt voor de verse ingrediënten. Koken wordt zo nog makkelijker en leuker. Daar houden wij van!

Diepvriesfruit- en groente

Mango voor door de kwark, aardbeien voor in de smoothie? Koop het gerust als diepvriesfruit. Je kunt dan precies de hoeveelheid eruit halen die je nodig hebt en de rest bederft niet. Ook fijn: diepvriesfruit is meestal voordeliger dan vers fruit.

Groente uit de diepvries is niet ongezonder dan verse groente. Het is lekker makkelijk. Je schudt bijvoorbeeld zo wat wokgroente rechtstreeks uit de diepvrieszak in de pan, of je kiest ervoor om zelf verse groente in te vriezen. Dat werkt als volgt: maak de groente schoon, snijd eventueel in kleinere stukken en kook het een minuut of 3. Spoel daarna af met koud water zodat het garingsproces volledig stopt. Even laten uitlekken en afkoelen, vervolgens in één of meerdere diepvrieszakken en voilà!

Kruiden

Kruiden brengen je gerecht vaak naar een hoger niveau. We gaan er eigenlijk wel een beetje vanuit dat je altijd peper en zout in huis hebt. Daarnaast zijn de volgende kruiden volgens ons écht handig om in huis te hebben:

  • bieslook (gedroogd)
  • peterselie (gedroogd)
  • paprikapoeder
  • chilipoeder
  • Italiaanse kruiden

Je kunt ook altijd je eigen favoriete kruidenmix toevoegen. Misschien staat ‘ie hier wel tussen: kruidenmixen zelf maken.

Als je verse kruiden gebruikt, kun je deze uiteraard vers kopen, maar dit kun je ook prima uit de vriezer halen. Je kunt verse peterselie bijvoorbeeld zelf portioneren en invriezen, maar als je daar geen zin in hebt is daar altijd nog de supermarkt die tegenwoordig diverse vers gesneden kruiden uit de diepvries verkoopt.
Wanneer je je eigen ingevroren verse kruiden gebruikt, laat ze dan tijdens het ontdooien even uitlekken op een keukenpapiertje, anders wordt het vrij slap.

Knoflook & ui

Knoflook en ui komt veel voor in gerechten. Je kunt beide prima een tijd bewaren. En anders is daar nog plan B: de poedervarianten in huis halen! Die blijven superlang houdbaar en als je net even geen verse ui of knoflook in huis hebt biedt dat zeker uitkomst.

Olijfolie

Om in te bakken of je rauwkost of salade mee te besprenkelen. Dat maakt toch al gauw een verschil. Indien je de olijfolie donker en koel bewaart (niet in de koelkast) blijft het wel 20 maanden goed! Maar of je olie dat haalt voordat het op is, is nog maar de vraag.

Eieren

Een omelet, gebakken- roer- of gekookt ei, voor door de quiche, door de nasi, door de makkelijke kippensoep, door de salade, om je bladerdeeg mee in te smeren, voor een cake, muffin, (bananen)pannenkoek, taart of simpelweg een gevuld eitje: je kunt onwijs veel kanten op met ei! 

Tomatenpuree

Tomatenpuree dient als basis voor heel bijvoorbeeld veel sausjes. Het is een product dat verschillende ingrediënten met elkaar verbindt. En het geeft natuurlijk ook superveel smaak aan je gerecht. Altijd handig om deze blikjes in voorraad te hebben. Blikjes? Wist je dat je nu ook tubes tomatenpuree kunt kopen?!

Pasta, rijst & aardappels

Met één van deze ingrediënten heb je al gauw een groot onderdeel van je diner te pakken. Als je ze ook nog eens alle drie in huis haalt, heb je altijd keuze. Gedroogde pasta en rijst zijn heel lang houdbaar. De aardappels in principe ook. Wanneer deze plekjes of uitlopers krijgen kun je dit wegsnijden en ze vervolgens nog prima eten. Wanneer er echt van die grote groene- jongens en plekken beginnen te groeien kun je ze wel beter weggooien. Nog beter is voor die tijd opeten natuurlijk 🙂 Groente erbij (eventueel diepvries), en een product uit het groepje hieronder, eventueel kruiden en een sausje en klaar is je maaltijd waarvoor je de deur niet eens uit ben geweest!

Vlees, vis & vega

Vlees, vis en -vervangers zoals groenteburgers, kun je prima invriezen. Het is het makkelijkst om het te portioneren voordat je het invriest.

Havermout, crackers & brood

Met deze vezelrijke producten maak je altijd een lekker voedzaam ontbijt, lunch of tussendoortje.

Crackers blijven lang goed en knapperig in een afgesloten trommel, en brood kun je uiteraard invriezen en per portie ontdooien.

Alles weten over havermout? Lees het hier!

Noten

Met noten in huis heb je altijd een verantwoorde snack in huis. Houd het wel bij één handje. Noten zitten barstensvol goede voedingsstoffen, maar zijn zeer calorierijk. Door de vetten en eiwitten zijn noten (en pinda’s) goede vleesvervangers. Een prima aanvulling dus voor in vegetarische gerechten of wanneer je eens voor een dagje zonder vlees gaat.

Alles weten over noten? Lees het hier!

Soja- chilisaus & ketjap

Omdat je gerechten ontzettend veel lekkerder kan maken door één van deze sausjes toe te voegen. Daarnaast komen ze veel terug in de recepten. Breid het uiteraard naar wens uit met sausjes en smaakmakers die jij het meest gebruikt.

Citroensap & azijn

Over smaakmakers gesproken. Een beetje citroensap of azijn doet wonderen. Je kunt er bijvoorbeeld een iets te vettige saus mee in balans brengen.

Met deze basisvoorraad hoef je vaak alleen nog wat verse ingrediënten of specifieke producten voor een bepaald recept in huis te halen. En met een beetje mazzel hoef je helemaal de deur niet uit!

Vergeet de vriezer zo nu en dan niet ‘leeg te eten’. Kun je ’m meteen eens schoonmaken 🙂

Bericht delen?