Diner

Beef Chimichurry

Beef Chimichurry

Wij moeten eerlijk bekennen dat niemand van ons ooit Chimichurry had gemaakt. We vroegen ons zelfs af of we het ooit ergens gegeten hadden. Wat dat betreft was dit recept voor ons ook een ontdekkingsreis, maar dat vinden wij helemaal niet erg. Wij houden ervan om nieuwe gerechten te proberen.

Laten we eerst eens kijken naar de naam van dit gerecht: chimichurry. Afgeleid van de naam Jimmy McCurry. Deze beste man zou het gerecht voor het eerst hebben bereid. Maar omdat de lokale bevolking in Argentinië nogal moeite had met het uitspreken van deze naam werd het al snel chimichurry. En zo is dit gerecht dan ook de (kook)boeken in gegaan.

Dan over de ingrediënten: in een chimichurry zit sowieso olie, azijn, rode peper, knoflook en een mix van verschillende kruiden. Sommige recepten gebruiken ook gember. We hebben dat geprobeerd, maar waren niet enthousiast. Daarom hebben we het in het uiteindelijke recept weggelaten.

En dan nog over de smaak, ook niet onbelangrijk: wij zijn fan! Hoewel dit gerecht nog beter smaakt wanneer je de biefstuk bakt op houtskool. Zie je het al voor je? Een paar mooie steaks op de BBQ en een flinke portie chimichurry. Laat die hamburgers maar zitten, jij redt je zo wel ;).

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr biefstuk
  • 30 ml olijfolie extra vergine
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 rode peper (15 gr)
  • een kleine rode ui (of een halve grote)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • een halve theelepel komijnpoeder
  • 10 gr peterselie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

  • Snipper de ui en hak de knoflook. Voor beide geldt: hoe kleiner hoe beter!
  • Halveer de peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd ook de peper in zo klein mogelijk stukjes.
  • Doe de tijm, oregano en rozemarijn in een vijzel en maak het zo fijn mogelijk. Als je geen vijzel hebt kun je het ook prima met je mes wat fijner hakken.
  • Hak de peterselie fijn. Je wilt ongeveer een eetlepel vol fijngehakte peterselie hebben.
  • Doe alle ingrediënten in een schaaltje en roer het door elkaar. Voeg nu de olijfolie en de azijn toe en roer alles nogmaals door.
  • Proef de chimichurry en voeg naar smaak peper, zout en eventueel wat extra azijn toe.
  • Haal de biefstuk minstens een half uur van tevoren uit de koelkast.
  • Smeer de biefstuk in met olijfolie en grill deze totdat je hem lekker vindt. Ga uit van ongeveer 1,5 minuut per kant voor rood, 2,5 minuut per kant voor rosé en 3,5 minuut per kant voor (bijna) gaar.
  • Leg de biefstuk op een bord, dek hem goed af met aluminiumfolie en laat hem een paar minuten rusten. Op deze manier kunnen alle sappen zich weer goed verspreiden door het vlees.
  • Serveer de biefstuk (eventueel in plakken gesneden) met een flinke schep chimichurry erop.

Tips en tricks

  • Begin met een kleine eetlepel azijn om te voorkomen dat de chimichurry te zuur wordt. Je kunt later altijd nog een paar drupjes toevoegen.
  • Maak de Chimichurry een dag van tevoren. De smaken kunnen zich dan goed met elkaar mengen en dat is alleen maar gunstig 🙂 We hebben het zelf (ruim) twee dagen van tevoren gemaakt en dat ging ook prima.
  • We hebben het al vaker gezegd, maar gun jezelf goede biefstuk! Neem desnoods een wat kleiner stukje zodat het portemonnee-technisch ook allemaal uitkomt. Biefstuk die niet mals is, is altijd te duur. Ook voor een tientje per kilo.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 251
  • Eiwit: 24,3 gram
  • Koolhydraten: 7,7 gram
  • Vet: 13,8 gram
  • Vezels: 1,9 gram

Eet smakelijk!

1 reactie

  • Hi Walter & Natalia,
    Bij weekmenu 5 voor zondag (1500 cal) het diner staan geen groenten bij. Welke groenten en hoeveel kan je hierbij eten?

    Hoor graag van jullie.

    Grote Floor

Laat een reactie achter