Diner

Beef teriyaki

Beef teriyaki

Vandaag, in de categorie wereldgerechten: beef teriyaki! We zijn er helemaal enthousiast over 🙂 Een lekker vlot gerecht waar je weinig voor hoeft te kopen maar dat wel geweldig compleet smaakt. Top toch?

Zowel qua groente als qua vlees kun je gerust een beetje afwijken van het recept. Zolang je het maar een beetje ‘normaal’ houdt weten we zeker dat het goed komt. Schroom dus niet om dit gerecht om te dopen naar een chicken teriyaki of een pork teriyaki. Check vooral ook even de groentela van je koelkast om te kijken wat je daar nog aan restjes hebt. Grote kans dat je er iets tegenkomt dat prima in je teriyaki gerecht kan!

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 120 gr woknoedels (twee blokken)
  • 200 gr rosbieflapjes
  • 250 gr champignons
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gr honing
  • 50 ml sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie (5 gr)
  • 2 theelepels maïzena (5 gr)
  • 10 gr sesamzaad
  • paar stengels bosui

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten

  • Kook de woknoedels volgens de instructies op de verpakking, giet ze af en spoel ze koud.
  • Snijd de rosbieflapjes in reepjes en bestrooi met een beetje peper en zout.
  • Snijd de champignons in kwarten en de paprika in stukken van ongeveer 1×1 cm. Hak de bosui in ringen. Pel de knoflooktenen en snijd één of twee keer doormidden.
  • Doe de honing, sojasaus, sesamolie en knoflooktenen in een pannetje, voeg er 100 ml water aan toe en breng op laag vuur aan de kook. Laat dit een paar minuten pruttelen terwijl je regelmatig goed roert.
  • Doe de maïzena in een kommetje, voeg een kleine eetlepel water toe en roer het glad. Haal de knoflooktenen uit de saus en gebruik de maïzena om de saus te binden. Voeg niet direct alles toe om te voorkomen dat je de saus te dik maakt. De maïzena bindt pas als de saus weer aan de kook is, dus wacht steeds even op het resultaat voordat je meer van de maïzena toevoegt. Zodra de saus de gewenste dikte heeft kun je het vuur uitzetten.
  • Verhit een scheutje olie in een wok en laat goed heet worden.
  • Doe de rosbieflapjes in de wok en bak 1 minuut op hoog vuur. Voeg vervolgens de paprika’s en champignons toe en laat deze ongeveer 3 minuten meebakken.
  • Draai het vuur lager en voeg 3/4 van de teriyakisaus toe. Voeg vervolgens de noedels toe en roer alles goed door elkaar. Houd het vuur laag maar zorg er wel voor dat de noedels weer goed opwarmen.
  • Proef het gerecht en maak op smaak met de rest van de teriyakisaus en eventueel wat peper.
  • Schep de beef teriyaki op twee borden en bestrooi met sesamzaad en bosui.

Tips en tricks

  • In plaats van rosbieflapjes kun je natuurlijk ook prima biefstuk gebruiken. Kipfilet is ook een goede optie.
  • Als je geen sesamolie in huis hebt hoef je het niet perse te kopen. Het voegt zeker wel wat toe, maar zonder deze olie wordt de teriyakisaus ook lekker 🙂

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 540
  • Eiwit: 31,9 gram
  • Koolhydraten: 61,2 gram
  • Vet: 16,1 gram
  • Vezels: 4,3 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

9 reacties

  • Wij eten al de hele week de heerlijke recepten uit jullie boek! De recepten zijn voor 2 personen en dat is heel fijn 🎊!
    Altijd genoeg en niks weggooien!
    Hebben vanavond de plaatpizza gegeten en heb er nog wel kipblokjes op gedaan, het was heerlijk 😋!

  • Hoi hoi,
    Mijn moeder en ik zijn al nu op het einde van week 6. Over drie weken gaan we beginnen aan jullie tweede boek! Afgelopen maandag hadden wij de beef teriyaki op het menu. Wij merken alleen dat het heel lastig is om de noedels/mie en dergelijke goed te kunnen met de groentes en het vlees…. hebben jullie hier nog tips voor??
    Groetjes

    • Het kan nog helpen om de noedels voor het koken even te breken, dan roert het wat makkelijker met de andere ingrediënten.

    • Als de noedels afgegoten zijn even met een schaar er doorheen en kleiner knippen, dan kun je ze makkelijker ergens doorheen roeren.

  • Hoe komt het dat ik de saus zo zout vind.. verder is het gerecht heerlijk en heb ik de saus niet gebruikt maar een alternatief gebruikt.😉

  • Dag Project Gezond,
    Wat een leuk en lekker recept! Maar is het ook écht gezond?

    Het gerecht bevat nu 61 gr koolhydraten per portie (volgens jullie gegevens), maar deze komen voornamelijk uit snel opneembare suikers. Jammer! En een gemiste kans.
    Ik zie wel mogelijkheden om het nog een beetje (of veel) gezonder te maken: vervang de noodles door volkoren noodles of volkoren spaghetti.
    Is de honing wel echt nodig? Sojasaus bevat naast veel zout (gelukkig bestaat die ook met minder zout) ook veel suiker. Maizena geeft ook een zoete smaak af. Ik zou de honing pas toevoegen als het eindresultaat op het bord ligt (en misschien is het dan wel helemaal niet meer nodig).

    Bij elkaar opgeteld bevat dit recept ‘maar’ 175 gr groenten per persoon, dus wat extra groenten in de vorm van boontjes of kool is zeker aan te raden.

    Maar lekker is het zeker!

    • Hoi Willie,

      Leuk dat je je ideeën met ons deelt! Zoals je zelf al aangeeft is dit een lekker recept. Ook is het een gezondere variant van de pakjes versie die te koop is. Groente kan natuurlijk altijd extra worden toegevoegd.
      Wij doen dit ook in de dagmenu’s die bij dit recept horen. Hierdoor kan dit recept gewoon worden gegeten en kan iemand ook nog eens gezond en vooral lekker eten die dag 🙂

      Groetjes Natalia

Laat een reactie achter