Kerstrecepten Recepten

Beenham in sinaasappelmarinade

Beenham in sinaasappelmarinade

Een groot stuk vlees klaarmaken is echt minder moeilijk dan je denkt. En in dit geval heb je zelfs geen kernthermometer nodig. We rekenen namelijk met 10 minuten oventijd per 100 gram, en dat komt prima uit 🙂

De sinaasappelmarinade is heerlijk zoet en maakt deze beenham extra ‘kerstig’!

Let op: de beenham moet minstens twee uur marineren en vervolgens nog een tijdje in de oven. Begin dus op tijd met voorbereiden.

Dit heb je nodig (zes personen)

  • 1 sinaasappel
  • 1 rode peper
  • 5 ml olijfolie
  • 80 gr donkere basterdsuiker
  • 600 gr beenham (naturel)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 2 uur marineren +50 minuten oventijd

  • Rasp de schil van de sinaasappel en doe dit in een bakje. Zorg ervoor dat je alleen het oranje van de sinaasappel af raspt en niet het wit dat daaronder zit.
  • Snijd de sinaasappel doormidden en knijp beide helften goed uit.
  • Snijd de rode peper in zo dun mogelijke ringen en voeg dit toe aan het mengsel.
  • Voeg vervolgens de olijfolie en suiker toe en roer alles door totdat de suiker is opgelost.
  • Doe de beenham in een ovenschaal en marineer deze met het mengsel dat je hebt gemaakt. Laat dit minstens twee uur intrekken.
  • Bak de beenham af in de oven op 175 graden. Per 100 gr beenham rekenen we 10 minuten. In dit geval dus 60 minuten in totaal.
  • Smeer de beenham elke 10 à 15 minuten even in met de marinade. Dit gaat het makkelijkst met een kwast.
  • Haal de beenham uit de oven, pak hem in met aluminiumfolie en laat het 10 tot 15 minuten rusten.
  • Snijd de beenham in plakken en druppel er nog wat van die heerlijke marinade over. Leg er eventueel nog een sinaasappelpartje bij.

Tips en tricks

  • Je kunt de beenham ook al een avond van tevoren in de marinade zetten. Doe dit dan wel in een afgesloten zak of bak om uitdroging te voorkomen.
  • Het is belangrijk dat je de beenham na het bakken echt even laat rusten. Doe je dit niet dan loopt bij het aansnijden al het sap eruit en dat is zonde!
  • Ook koud is deze beenham heerlijk. Ben je met een klein gezelschap dan kun je dit recept dus ook prima maken. Je kunt het restant dan de volgende dag (op brood) eten.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 171
  • Eiwit: 17,8 gram
  • Koolhydraten: 17,1 gram
  • Vet: 3,2 gram
  • Vezels: 0,5 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

1 reactie

Laat een reactie achter