Diner

Beenham met honing-mosterddressing

Een stoer stuk vlees, een zoete dressing en een vleugje pit! Dit waanzinnig lekkere recept is heel makkelijk om te maken en doet het bijzonder goed bij feestelijke gelegenheden.

Wie tijdens de Kerstdagen een sappig stuk vlees aan tafel aan wil snijden, zit met dit recept zeker goed. Het meeste werk wordt gedaan door de oven. Wie wil dat nu niet? Het geeft jou de tijd om met je familie en vrienden de ballen uit de boom te feesten.

Voor het uitzonderlijke geval dat er een stukje van dit gebraad overblijft… Je kunt het natuurlijk prima opnieuw opwarmen, maar een stukje afgekoelde beenham met een restje dressing is minstens zo lekker!

Dit heb je nodig (vijf personen)

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 40 gr honing
  • 20 gr grove mosterd (met hele mosterdzaadjes)
  • 500 gr beenham

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten marinade bereiden + 2 uur marineren + 50 minuten oventijd

  • Pel de knoflook en pers de teentjes met een knoflookpers.
  • Ris de tijm en hak de naaldjes door.
  • Meng de honing met de mosterd. Roer de knoflook en tijm erdoor.
  • Maak de marinade op smaak met peper of extra honing of mosterd.
  • Smeer de beenham rondom in met de dressing. Dek af en laat 1 à 2 uur marineren. Schep regelmatig de naar beneden gelopen marinade weer op de beenham.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bak de beenham in 50 minuten gaar. Besprenkel de beenham tijdens het bakken enkele keren met de naar beneden gelopen dressing.
  • Haal de beenham uit de oven en laat afgedekt nog 10 minuten rusten.
  • Snijd de beenham in stevige plakken en serveer direct.

Tips en tricks

  • Houd voor de bereiding van beenham 10 minuten oventijd per 100 gram vlees aan.
  • De hoeveelheid marinade in dit recept is geschikt voor een beenham tussen de 400 en 600 gram.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 131
  • Eiwit: 16,7 gram
  • Koolhydraten: 7,1 gram
  • Vet: 2,5 gram
  • Vezels: 1,6 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

Laat een reactie achter