Blog

Beloon jezelf

Jezelf belonen tijdens het afvallen

Iedereen die aan het afvallen is zal momenten tegenkomen die zwaar zijn. Het is soms lastig om die reep chocola te laten liggen en niet in één keer op te eten, of een stuk taart af te slaan wanneer iemand op het werk trakteert. Op dit soort momenten moet je sterk zijn om vol te houden. En daarom mag je jezelf af en toe best belonen. Dit helpt je namelijk om het afvallen makkelijker vol te kunnen houden.

Wanneer kun je jezelf belonen?

Je kunt veel momenten kiezen om jezelf te belonen. Stel van tevoren een plan op met doelen die je wil behalen en waarmee je jezelf gaat belonen wanneer je dat doel hebt behaald. Een paar voorbeelden van doelen die je kunt stellen:

  • Wanneer je 5 kilo bent afgevallen
  • Wanneer je iedere dag een half uur hebt bewogen
  • Wanneer je 10 kilo bent afgevallen
  • Wanneer je voor de vijfde keer een traktatie op je werk hebt afgeslagen

En zo kun je natuurlijk nog veel meer doelen bedenken 🙂 Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn. Als je als doel stelt om 20 kilo af te vallen in één maand, dan weet je al dat je het niet gaat halen. Dit werkt natuurlijk niet echt motiverend. Het werkt veel motiverender als je doelen wel kunt halen.

Beloon jezelf niet met eten

Als je één van je doelen hebt behaald en je beloont jezelf met een lekker stuk taart, dan is dat niet zo handig. De kans is namelijk groot dat je dan weer wat aankomt. Dat is hartstikke zonde als je net je stinkende best hebt gedaan om die vijf kilo eraf te krijgen. Beloon jezelf dus niet met eten wanneer je afvalt.

Hoe beloon je dan wel?

Een goede beloning is iets wat je heel graag wil hebben of wil doen. Bijvoorbeeld een paar nieuwe schoenen die al een tijdje op je verlanglijstje staan. Of kaartjes voor een concert waar je graag naar toe wil. Je kunt jezelf ook een fotoshoot cadeau doen wanneer je je doel om af te vallen hebt behaald. Dan kun je het resultaat van het afvallen ook gelijk mooi inlijsten 😉

Bepaal van tevoren wat voor beloning je jezelf geeft wanneer je je doel bereikt hebt. Dit motiveert namelijk om door te zetten wanneer het even moeilijk is.

Als je bijvoorbeeld heel graag naar het concert van je favoriete artiest wil, en je geeft jezelf dat als beloning wanneer je 5 kilo bent afgevallen, dan kun je daaraan denken als je het even moeilijk hebt. Als iemand op je werk je dan een stukje taart aanbiedt, hoef je alleen maar aan het concert te denken en is het makkelijker om dit af te slaan. 🙂
Wanneer dit je nog niet helpt om je te motiveren, dan heb je misschien toch niet de goede beloning voor jezelf gekozen. Je moet wel iets kiezen wat je écht wil hebben, anders werkt het niet motiverend.

Let wel op dat je niet gaat valsspelen. Jezelf belonen terwijl je 4,5 kilo bent afgevallen in plaats van 5 is natuurlijk niet de bedoeling. Wees eerlijk naar jezelf en geef jezelf pas de beloning wanneer je deze ook écht verdiend hebt.

Hoe beloon jij jezelf het liefst?

5 reacties

  • Ik beloon mezelf altijd met een leuk bossie bloemen als de weegschaal en of de cm.band minder aangeeft
    Intotaal nu 11 kilo kwijt

  • Ben net begonnen en heb mezelf getrakteerd op een bakje narcissen omdat ik de eerste week 1,6 kg afgevallen ben. Geld voor concertkaartjes of schoenen heb ik niet dus doen we het zo. Hoop op 31 december minstens 20 kilo kwijt te zijn van 98.8 naar 78.8 moet een haalbaar doel zijn.

Laat een reactie achter