Diner Vegetarisch recept

Bietenrisotto met geitenkaas

Hier bij Project Gezond zijn we allemaal gek op risotto.

Risotto komt van oorsprong uit Noord Italië. Daarom verwacht je misschien niet direct een combinatie met rode bieten. Toch is dit verrassend lekker 🙂 De geitenkaas en walnoten maken het gerecht helemaal af.

Wist je trouwens dat de rode biet een soort superfood is? Naast alle vezels en voedingsstoffen die hij bevat zit hij namelijk ook vol met antioxidanten.

Reden genoeg dus voor iedereen om zo nu en dan een portie rode biet te eten 🙂

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 groente bouillonblokje
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 120 gr risottorijst
  • 0,5 theelepel gedroogde tijm
  • 300 gr rode bieten
  • 30 gr walnoten
  • 70 gr geitenkaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 35 minuten

  • Maak 0,6 liter bouillon van het bouillonblokje en houd dit op laag vuur tegen de kook aan.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een scheut olijfolie in een hoge pan en fruit de ui en knoflook een paar minuten aan.
  • Voeg de risotto toe en bak deze twee minuten zachtjes mee terwijl je goed roert. Voeg op het eind de tijm toe.
  • Voeg nu een scheutje van de bouillon toe en wacht tot deze bijna volledig is opgenomen door de risottorijst. Herhaal dit ongeveer 20 minuten tot de risotto gaar is. Blijf wel regelmatig roeren.
  • Tijdens het koken van de risotto kun je de rode bieten in kleine blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 centimeter snijden.
  • Zodra de risotto gaar is roer je de bieten erdoor en laat je alles op laag vuur nog even goed doorwarmen. Proef even en maak eventueel op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de bietenrisotto over twee borden. Hak de walnoten grof en verdeel dit samen met de verkruimelde geitenkaas over de borden.

Tips en tricks

  • Je kunt de risotto na het bakken ook eerst afblussen met een scheut witte wijn.
  • Trek handschoenen aan als je de bieten gaat snijden. Zo voorkom je dat je rode handen krijgt die niet zo makkelijk weer schoon worden. Heb je geen handschoenen? Smeer je handen dan goed in met olie (bijvoorbeeld olijf of zonnebloem). Zodra je klaar bent met de bieten was je je handen grondig met zeep en is er niets meer aan de hand. Mits je je handen echt goed hebt ingesmeerd 😉

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 525
  • Eiwit: 16,1 gram
  • Koolhydraten: 63,4 gram
  • Vet: 21,9 gram
  • Vezels: 6,9 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

  • Ik heb voor tijdens onze wintersportvakantie verschillende recepten van PG uitgekozen en de bietenrisotto was er eentje van. Erg geslaagd, zowel voor de kinderen als de kleinkinderen, ook omdat het een vegetarisch gerecht betreft.
    Een blijvertje voor ons en net wat je zegt: de combinatie risotto en bieten is verrassend lekker!

    • Hoi Margaret! De geitenkaas is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Je zou het op zich met andere kaassoorten kunnen vervangen, maar dat kan voor de smaak wel anders uitpakken. Wat je ook kunt doen is de geitenkaas weglaten en wat meer walnoten toevoegen.

Laat een reactie achter