Risotto met rode bieten is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar afgetopt met de knapperige walnoten en de geitenkaas weten wij zeker dat deze smaakvolle risotto op jouw favorietenlijstje komt te staan!
Dit heb je nodig (twee personen)
- 600 ml groentebouillon
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 120 gr risottorijst
- 0,5 tl gedroogde tijm
- 300 gr rode bieten
- 70 gr geitenkaas
- 30 gr walnoten
Zo maak je het
Bereidingstijd: 40 minuten
- Verwarm de groentebouillon tot net onder het kookpunt en houd het op deze temperatuur.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook enkele minuten aan.
- Voeg de risotto toe en bak al roerend tot de korrels er glazig uitzien.
- Bak de tijm kort mee.
- Blus af met een flinke scheut bouillon en roer regelmatig. Wacht tot de bouillon volledig opgenomen is en voeg dan opnieuw een scheut bouillon toe. Ga daarmee door totdat de risotto gaar is en blijf regelmatig roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Snijd ondertussen de rode bieten in blokjes van ongeveer 0,5 x 0,5 centimeter.
- Verkruimel de geitenkaas.
- Hak de walnoten grof door.
- Roer de stukjes rode biet door de risottorijst als deze gaar is.
- Maak de risotto op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel de risotto over twee borden.
- Top af met de walnoten en geitenkaas en serveer direct.
Tips en tricks
- Blus de risottorijst na het bakken af met een scheut witte wijn. Dit geeft de risotto nog meer smaak. De alcohol die in de wijn zit verdampt niet volledig, maar wel voor het grootste deel.
- Je kunt eventueel kleine bolletjes geitenkaas kant en klaar kopen.
- Smeer je handen in met olijfolie of zonnebloemolie als je de bieten gaat snijden. Op die manier wordt het makkelijker om de rode kleur van je handen te wassen na het snijden.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 521
- Eiwit: 16 gram
- Koolhydraten: 61 gram
- Vet: 22 gram
- Vezels: 7 gram
Ik neem aan gekookte bieten?
Ik heb voor tijdens onze wintersportvakantie verschillende recepten van PG uitgekozen en de bietenrisotto was er eentje van. Erg geslaagd, zowel voor de kinderen als de kleinkinderen, ook omdat het een vegetarisch gerecht betreft.
Een blijvertje voor ons en net wat je zegt: de combinatie risotto en bieten is verrassend lekker!
waar kan ik de geitenkaas door vervangen?
Hoi Margaret! De geitenkaas is een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Je zou het op zich met andere kaassoorten kunnen vervangen, maar dat kan voor de smaak wel anders uitpakken. Wat je ook kunt doen is de geitenkaas weglaten en wat meer walnoten toevoegen.
Ik zag laatst een soortgelijk recept met feta ipv geitenkaas
Heerlijk recept en makkelijk te maken. Ik eet het met geitenkaas. Mijn man met spekjes. De hoeveelheid is ruim voldoende voor 2 personen.
Voor de zekerheid: het gaat om gekookte niet?
We gebruiken inderdaad voorgekookte bietjes.
Vanavond gegeten, erg lekker