Bij stamppot denken we al snel aan boerenkool en hutspot, maar met bieten kun je ook een heerlijk stamppotje maken. Simpelweg lekker!
Dit heb je nodig (twee personen)
- 400 gr kruimige aardappels
- 400 gr rode bieten (voorgekookt)
- 1 ui
- 1 appel (bv. Elstar)
- 100 gr ontbijtspek (in plakken)
- 1 tl tijm
- 10 gr boter
Zo maak je het
Bereidingstijd: 35 minuten
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in een klein laagje water met wat zout in ongeveer 20 minuten gaar.
- Snijd de bieten in kleine blokjes van ongeveer 0,5 bij 0,5 centimeter.
- Snipper de ui, schil de appel en snijd ook deze in kleine blokjes.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakken ontbijtspek erop. Doe het spek ongeveer 8 minuten in de oven totdat de plakken mooi krokant zijn. Let op: op een gegeven moment gaat het hard en zijn de plakken binnen no-time verbrand. Goed opletten dus!
- Verwarm de bietenblokjes in een aparte pan.
- Neem een koekenpan met een scheutje olijfolie. Fruit de ui en tijm aan en laat de appel ook een paar minuutjes meebakken.
- Giet de aardappels af en vang een klein beetje van het kookvocht op. Voeg de boter toe aan de aardappels en stamp er een mooie puree van. Gebruik (een deel van) het kookvocht om de puree iets smeuïger te maken. Houd er wel rekening mee dat er ook nog vocht van de bieten bij komt, dus je kunt de puree gerust iets droger houden dan normaal.
- Roer nu de bieten, en de appel-ui mix door de puree.
- Schep de stamppot op twee borden en verdeel de plakken ontbijtspek erover.
Tips & tricks
- In plaats van plakken ontbijtspek kun je ook kiezen voor magere spekblokjes. Deze kun je dan gewoon meebakken met de ui en appel.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 534
- Eiwit: 14 gram
- Koolhydraten: 71 gram
- Vet: 22 gram
- Vezels: 9 gram
Was erg lekker. Wel met de spekjes gemaakt. Voor herhaling vatbaar!
Erg lekker! Ook met de spekjes. Heerlijk. Recept gedeeld met familie en valt daar ook in de smaak