Diner

Boerenkoolquiche met rookworst

Boerenkoolquiche met rookworst

Een tijdje terug kwamen we online een boerenkoolquiche tegen. En die sprak ons bijzonder aan. Niet zo vreemd, aangezien we gek zijn op boerenkool en op hartige taarten. Dan is dit wel dus wel echt een winnaar! We hebben een beetje onze eigen draai aan het recept gegeven en zijn erg tevreden over het resultaat.

Toen we dit recept uitwerkten bedachten we dat dit ook een hele leuke taart is voor een feestje of verjaardag. Als je in de winter jarig bent natuurlijk 😉 Je kunt ‘m dan daadwerkelijk als taart serveren (1 taart = 10 porties), of in hele kleine puntjes als hapje. Dan heb je een originele traktatie die ook nog eens gezonder is dan een stuk slagroomtaart.

Dit heb je nodig (1 taart / 4 personen)

  • 5 plakjes deeg voor hartige taart
  • 1 ui
  • 25 gr roomboter
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 200 gr boerenkool
  • 4 eieren
  • 100 ml kookroom light
  • 275 gr extra magere rookworst

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een taart- of quichevorm met een diameter van ongeveer 26 cm in met boter of olie.
  • Laat de deegplakjes ontdooien en bekleed de vorm ermee.
  • Snipper de ui.
  • Verhit de roomboter in een wok en fruit de ui een paar minuutjes aan.
  • Voeg de tijm toe, roer deze door de uien en voeg nu stukje bij beetje de boerenkool toe. Je bent klaar met wokken zodra de boerenkool geslonken is. Maak het groentemengsel op smaak met peper en eventueel zout.
  • Doe de groente in de quichevorm en verdeel het goed.
  • Klopt de eieren los, roer de kookroom erdoor en giet het over de boerenkool.
  • Snijd de rookworst in plakjes en verdeel deze over de quiche. Zorg ervoor dat de rookworst een beetje in de boerenkool zit in plaats van dat het er bovenop ligt.
  • Bak de quiche in ongeveer 30 minuten af.

Tips en tricks

  • Heb je de quiche van tevoren gemaakt en wil je hem weer opwarmen. Zet hem dan 25 tot 30 minuten in de oven op ongeveer 140 graden.
  • Wij hebben in dit recept gerekend met extra magere rookworst. Als je liever minder magere rookworst gebruikt kan dat ook, maar gebruik dan wat minder.
  • Vind je het lekker om naast de rookworst ook spek in de quiche te doen? Vervang dan 125 gr rookworst voor 100 gr magere spekreepjes. Qua voedingswaarden komt de quiche dan hetzelfde uit. Het is wel lekker om de spekreepjes even mee te wokken. Je kunt ze tegelijk met de uien in de wok doen.
  • Heb je nog een paprika in huis? Ook die kun je prima toevoegen aan de quiche. Wok deze ook even mee met de uitjes.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 465
  • Eiwit: 24,8 gram
  • Koolhydraten: 34,3 gram
  • Vet: 25,2 gram
  • Vezels: 1,6 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

5 reacties

Laat een reactie achter