Diner

Boeuf bourguignon

Deze klassieker vindt zijn oorsprong in de Franse keuken. ‘Rund op bourgondische wijze’ is een vertaling van ‘Boeuf bourguignon’ die niets aan de verbeelding overlaat.

Dit recept is dan ook het perfecte antwoord als het weer tijd is voor een potje stoof!

Want het is verre van moeilijk om deze ultieme stoofpot te bereiden. Je hebt enkel wat (wacht)tijd en dus geduld nodig. Het is helemaal geen gek idee dat je dit recept al de dag van tevoren klaarmaakt trouwens. De smaken kunnen dan zelfs nog beter intrekken.

Als dat geen ‘Boeuf bourguignon’ wordt…

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 40 gr ontbijtspek
  • 250 gr runderriblappen
  • 10 gr bloem
  • 1 ui
  • 150 gr winterpeen
  • 1 teentje knoflook
  • 35 gr tomatenpuree
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 kruidnagel
  • 150 gr champignons
  • 50 gr zilveruitjes

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 3 uur stoven

  • Bak de plakken ontbijtspek bruin en licht krokant in een droge (stoof)pan. Verwijder de spek uit de pan en zet even apart.
  • Snijd de runderriblappen in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Bestrooi met peper en een klein beetje zout. Meng ze met de bloem.
  • Snijd de ui in halve ringen en de winterpeen in plakken.
  • Pers het teentje knoflook.
  • Verwarm de pan waar het ontbijtspek in gebakken is opnieuw. Bak de blokjes vlees in het vet van het ontbijtspek rondom bruin. Gebruik indien nodig een klein beetje boter of olijfolie.
  • Voeg de ui, winterpeen en knoflook toe en bak enkele minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree toe. Roer los en bak minstens 3 minuten mee.
  • Blus af met de rode wijn.
  • Voeg de runderbouillon, het laurierblaadje, het takje tijm en de kruidnagel toe.
  • Snijd de plakken spek in stukjes van ongeveer 2 centimeter lang en roer door de stoof.
  • Laat 2,5 uur stoven met de deksel op de pan.
  • Boen de champignons en snijd ze in 4 stukken.
  • Snijd de zilveruitjes doormidden.
  • Voeg de stukjes champignon en de zilveruitjes met wat aanhangend vocht toe aan de stoof.
  • Laat het gerecht nog minimaal 30 minuten stoven. Doe dit eventueel zonder deksel, zodat je gerecht wat verder inkookt.
  • Haal het laurierblaadje, het takje tijm (en als het lukt) de kruidnagel uit de stoofpot.

Tips en tricks

  • Haal het vlees minimaal een half uur voor het bakken uit de koelkast.
  • Voeg aan het begin van het stoofproces een scheutje vocht van de zilveruitjes toe. Een scheutje azijn kan ook. Het zuur breekt bindweefsel af en dat komt de malsheid van het vlees ten goede. De tomatenpuree heeft dezelfde eigenschap, maar een scheutje vocht uit het potje zilveruitjes helpt zeker mee.
  • Laat het gerecht gerust een extra uurtje stoven. Hoe langer je het vlees stooft, hoe zachter het wordt.
  • Lekker met een portie stoofpeertjes!

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 428
  • Eiwit: 33 gram
  • Koolhydraten: 21 gram
  • Vet: 19 gram
  • Vezels: 8 gram

Eet smakelijk!

16 reacties

Laat een reactie achter