Recepten

Klassieke bolognesesaus

klassieke bolognesesaus

Dit is de bolognesesaus zoals hij hoort te zijn! Het heeft aardig wat tijd gekost om uit te zoeken hoe je de originele variant precies hoort te maken, maar het is elke seconde waard geweest. Als wij pasta bolognese eten doen we dat alleen nog met deze saus.

Het is niet moeilijk en enorm voordelig. Onze tip: maak gelijk een flinke pan vol. Je kunt deze saus namelijk perfect invriezen. Op die manier kun je altijd snel een maaltijd klaarmaken. Even de saus ontdooien en opwarmen, pasta koken en aan tafel!

Dit heb je nodig (6 à 7 personen)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gr pancetta of ontbijtspek (plakken)
  • 100 gr bleekselderij
  • 100 gr winterpeen
  • 10 gr boter
  • 10 ml olijfolie
  • 500 gr rundergehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 400 gram gezeefde tomaten
  • 250 ml melk
  • 150 ml runderbouillon

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur pruttelen

  • Snipper de ui grof en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de pancetta in reepjes van ongeveer 0,5 centimeter breed. Maak de bleekselderij en winterpeen schoon en snijd ze in kleine blokjes van 0,5 bij 0,5 centimeter..
  • Verhit de olie en boter in een grote braadpan of hapjespan.
  • Voeg de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en wat zout toe en bak dit al roerend 5 minuten op middelmatig vuur.
  • Voeg nu de pancetta toe en laat alles nog 10 minuten bakken zodat de groente zacht is.
  • Zet het vuur hoger en voeg in twee of drie delen het rundergehakt toe. Zorg ervoor dat tussen elke lichting gehakt het vocht verdampt zodat het gehakt echt bakt en niet kookt in zijn eigen vocht.
  • Zodra al het gehakt in de pan zit laat je het nog zeker 15 minuten doorbakken zodat het mooi goudbruin wordt. De bodem van de pan mag best een beetje aanzetten.
  • Voeg de witte wijn toe en schraap met een spatel alle aanbaksels van de bodem van de pan
  • Voeg de gezeefde tomaten, melk, runderbouillon, zout en flink wat peper toe.
  • Laat de saus minstens 2 uur op zo laag mogelijk vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Het resultaat moet een mooie dikke saus zijn die er absoluut niet waterig uitziet. Voeg indien nodig extra runderbouillon of water toe als de saus al snel te ver inkookt.
  • Maak de saus op het eind goed op smaak met peper en eventueel zout.

Tips & tricks

  • Je kunt het gehakt ook vervangen voor kip als je dat lekkerder vindt. Dan zouden we alleen wel de kip op het laatste moment kort bakken en door de saus doen zodat hij niet droog wordt.
  • En je kunt deze saus natuurlijk ook helemaal vegetarisch houden. Ook dan smaakt ie heerlijk!
  • De alcohol die in de witte wijn zit verdampt grotendeels tijdens het koken. Maar er blijft altijd een klein beetje achter. Vind je dat een probleem dan kun je de witte wijn weglaten en 100 milliliter extra runderbouillon gebruiken.
  • Je kunt deze saus perfect invriezen zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Maak dus gerust een dubbel recept en vries alles wat je over hebt in porties in.

Voedingswaarde (per 150 gr)

  • Kcal: 236
  • Eiwit: 16,4 gram
  • Koolhydraten: 7,0 gram
  • Vet: 14,2 gram
  • Vezels: 1,6 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

3 reacties

  • Heerlijk recept! Zelfs mijn meiden vonden het lekker! Ik heb er wel nog wat ketjap door gedaan om toch het zure van de tomatenpuree tegen te gaan. Blijf ik toch zurig vinden na het bakken. Recept is een blijvertje!!

  • Waarom blik tomaten gebruiken,als je verse tomaten kunt gebruiken ?
    Duurt misschien wat langer,maar is zó veel lekkerder 🙂

    • We hebben inderdaad voor blik gekozen hier vanwege het gemak 🙂
      Maar uiteraard kun je vers gebruiken wanneer je hier de tijd voor hebt.

Laat een reactie achter