Diner

Klassieke bolognesesaus

klassieke bolognesesaus

Dit is de bolognesesaus zoals hij hoort te zijn! Het heeft aardig wat tijd gekost om uit te zoeken hoe je de originele variant precies hoort te maken, maar het is elke seconde waard geweest. Als wij pasta bolognese eten doen we dat alleen nog met deze saus.

Het is niet moeilijk en enorm voordelig. Onze tip: maak gelijk een flinke pan vol. Je kunt deze saus namelijk perfect invriezen. Op die manier kun je altijd snel een maaltijd klaarmaken. Even de saus ontdooien en opwarmen, pasta koken en aan tafel!

Dit heb je nodig (6 à 7 personen)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gr pancetta of ontbijtspek (plakken)
  • 100 gr bleekselderij
  • 100 gr winterpeen
  • 10 gr boter
  • 10 ml olijfolie
  • 500 gr rundergehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 400 gram gezeefde tomaten
  • 250 ml melk
  • 150 ml runderbouillon

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur pruttelen

  • Snipper de ui grof en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de pancetta in reepjes van ongeveer 0,5 centimeter breed. Maak de bleekselderij en winterpeen schoon en snijd ze in kleine blokjes van 0,5 bij 0,5 centimeter..
  • Verhit de olie en boter in een grote braadpan of hapjespan.
  • Voeg de ui, knoflook, bleekselderij, wortel en wat zout toe en bak dit al roerend 5 minuten op middelmatig vuur.
  • Voeg nu de pancetta toe en laat alles nog 10 minuten bakken zodat de groente zacht is.
  • Zet het vuur hoger en voeg in twee of drie delen het rundergehakt toe. Zorg ervoor dat tussen elke lichting gehakt het vocht verdampt zodat het gehakt echt bakt en niet kookt in zijn eigen vocht.
  • Zodra al het gehakt in de pan zit laat je het nog zeker 15 minuten doorbakken zodat het mooi goudbruin wordt. De bodem van de pan mag best een beetje aanzetten.
  • Voeg de witte wijn toe en schraap met een spatel alle aanbaksels van de bodem van de pan
  • Voeg de gezeefde tomaten, melk, runderbouillon, zout en flink wat peper toe.
  • Laat de saus minstens 2 uur op zo laag mogelijk vuur pruttelen met de deksel schuin op de pan. Het resultaat moet een mooie dikke saus zijn die er absoluut niet waterig uitziet. Voeg indien nodig extra runderbouillon of water toe als de saus al snel te ver inkookt.
  • Maak de saus op het eind goed op smaak met peper en eventueel zout.

Tips & tricks

  • Je kunt het gehakt ook vervangen voor kip als je dat lekkerder vindt. Dan zouden we alleen wel de kip op het laatste moment kort bakken en door de saus doen zodat hij niet droog wordt.
  • En je kunt deze saus natuurlijk ook helemaal vegetarisch houden. Ook dan smaakt ie heerlijk!
  • De alcohol die in de witte wijn zit verdampt grotendeels tijdens het koken. Maar er blijft altijd een klein beetje achter. Vind je dat een probleem dan kun je de witte wijn weglaten en 100 milliliter extra runderbouillon gebruiken.
  • Je kunt deze saus perfect invriezen zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Maak dus gerust een dubbel recept en vries alles wat je over hebt in porties in.

Voedingswaarde (per 150 gr)

  • Kcal: 236
  • Eiwit: 16 gram
  • Koolhydraten: 7 gram
  • Vet: 14 gram
  • Vezels: 2 gram

Eet smakelijk!

22 reacties

  • Heerlijk recept! Zelfs mijn meiden vonden het lekker! Ik heb er wel nog wat ketjap door gedaan om toch het zure van de tomatenpuree tegen te gaan. Blijf ik toch zurig vinden na het bakken. Recept is een blijvertje!!

  • Waarom blik tomaten gebruiken,als je verse tomaten kunt gebruiken ?
    Duurt misschien wat langer,maar is zó veel lekkerder 🙂

    • Ik wil deze saus donderdag ook gaan maken in de slowcooker.
      Ik heb deze pas een paar dagen dus ben nog erg zoekende in tijden etc. Hoelang moet deze saus in de slowcooker? En welke stand (high of low) adviseren jullie mij?

      Alvast bedankt voor de reactie!

    • Voor de slowcooker bak je de groenten en ontbijtspek even aan daarna in de crockpot. Vervolgens doe je de gehakt in de pan. Even goed aanbakken geen vocht meer en lekker bruin. Dan dat ook in de crockpot Dan overige ingrediënten er bij. En 3 uur op high daarna 4 uur op low.

      Was super lekker!

  • Ik heb dit laatst gemaakt, maar in plaats van gehakt, heb ik stoofvlees gebruikt. Duurt langer voor het klaar is, maar o zo lekker!

  • Ik mis de toevoeging van kruiden. Ik heb er tijm, basilicum, oregano en paprikapoeder, paprika aan toegevoegd. Hij zit nu in de slowcooker. Ik ben benieuwd naar de smaak

  • Deze week staat deze saus in ons weekmenu. Jammer genoeg gaat het deze week niet lukken om het recept zelf te maken.

    Hebben jullie een tip voor een vervangende variant die te koop is in de supermarkt? Of tips waar we op kunnen letten bij het kopen van een “snelle variant”?

    De volgende keer wordt het een grote pan klaarmaken waar we porties van in kunnen vriezen ;-).

    • Hoi Eefje, Je kunt dan voor een kant en klare bolognese saus kiezen uit de supermarkt. Je kunt ook een tomatensaus gebruiken en veel groenten in de pan toevoegen, zo heb je ook een lekkere (snelle) pasta saus!

  • Een heerlijk recept waar de kinderen ook echt met smaak van eten. Zelf houd ik wel het gehakt apart van de saus. Het is naar mijn idee het lekkerst om de saus glad te pureren en dan het gehakt (wat apart gebakken is) als laatste toe te voegen aan de saus.

Laat een reactie achter