Kaas
Kaas op brood is een goede keuze. Kaas bevat magnesium, fosfor en calcium wat goed is voor jou en de baby. Kies dan wel voor kazen die niet gemaakt zijn van rauwe melk. De verpakte kazen die je in de supermarkt koopt zijn gepasteuriseerd en mag je dus gewoon eten. Ook mag je alle harde kazen gewoon eten. Zuivelspread, smeerkaas en Hüttenkäse mag je ook eten tijdens je zwangerschap.
Vleeswaren
Alle niet rauwe vleeswaren mag je tijdens je zwangerschap gewoon eten. Rauw vlees kan de parasiet toxoplasmose bij zich dragen wat je schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby.
Speksoorten zoals ontbijtspek en bacon bevatten veel zout en kunnen je bloeddruk verhogen, matig hiermee mocht je heir last van hebben.
Gerookte vleessoorten zoals runderrookvlees en gerookte kip mag je gewoon eten.
Vleeswaren die je niet mag zijn: filet americain, ossenworst, rosbief, theeworst, biefstukworst en carpaccio.
Ook gedroogde vleeswaren zoals salami, coburgerham, parmaham, serranoham, metworst, chorizo en cervelaatworst mogen niet. Wanneer je gedroogde vleeswaren verhit, bijvoorbeeld salami op je tosti, dan mag je het wel hebben.
Wees matig met leverproducten zoals leverworst, leverkaas en paté. Deze producten bevatten veel vitamine A. Eet hiervan maximaal 1 boterham per dag.
Vleeswaren zijn veelal vacuüm verpakt. Vacuümverpakte vleeswaren kunnen de listeriabacterie bevatten, maar deze is in zo’n lage concentratie aanwezig dat het geen gevaar vormt. Vandaar dat je dit gerust kunt nemen.
Overig beleg
Zoet beleg zoals jam, appelstroop, groentespread en pindakaas mag je eten tijdens je zwangerschap. Appelstroop is een goede bron van ijzer, neem dus gerust wat vaker appelstroop op je brood. Pindakaas bevat goede vetten die je lichaam hard nodig heeft.
Groentespread is verkrijgbaar in verschillende smaken, hier kun je dan ook prima mee variëren. Zo heb je elke keer wat anders op je brood of cracker.
Laat een reactie achter