Tussendoortjes & snacks

Broodstengels

Broodstengels

Een hele tijd geleden keek ik op 24Kitchen naar een programma van Lorraine Pascale. Zij maakte broodstengels. Dat leek mij erg leuk om ook eens te doen voor Project Gezond. Dus kwam het recept op het ‘to cook’ lijstje.

Daar heeft het ongeveer een jaar op gestaan 🙂 En op het moment dat we dit recept gingen maken had ik dus allang geen idee meer hoe Lorraine de broodstengels precies had gemaakt. Eigenlijk wel prima want dan kom je ook niet in de verleiding om maar simpelweg hetzelfde te doen.

Dat hebben we dus ook niet gedaan. We zijn zelf aan de slag gegaan met het bedenken van een een recept dat net even iets anders is dan standaard. Een stengel gemaakt van brooddeeg is op zichzelf nog niet heel spannend namelijk. Voeg je er wat verse knoflook, sesamzaad en zongedroogde tomaten aan toe dan wordt het toch echt wel een traktatie.

Één ding had beter gekund: de vorm van onze broodstengels. Het lijken wel een soort van broodslangen. Laten we het er op houden dat het nogal een drukke kookdag was. Ik zal de volgende keer nog beter mijn best doen!

Dit heb je nodig (8 stuks)

  • 225 gr bloem
  • 3,5 gr gist (half zakje)
  • 125 ml lauwwarm water
  • 4 gr zout
  • 4 tenen knoflook
  • 5 gr sesamzaad
  • 10 ml olijfolie
  • 20 gr zongedroogde tomaatjes

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten rijzen + 35 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (let op: de broodstengels bak je straks op 200 graden).
  • Leg de gepelde knoflooktenen in een ovenschaaltje, besprenkel ze met wat olijfolie en zet ze ongeveer 15 minuten in de oven. Prak ze daarna tot een knoflookpasta.
  • Meng de bloem met het gist en het water. Voeg het zout toe en kneed het tot een soepel deeg.
  • Vet een schaal in met een klein beetje olijfolie en leg het deeg erin. Dek af met een iets vochtige theedoek en zet weg op een warme plek om te rijzen. Dit duurt minstens 30 minuten. Het deeg is goed gerezen als het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes in hele kleine stukjes en meng ze samen met de knoflookpasta door het deeg. Voeg ook nog wat peper en zout toe.
  • Verdeel het deeg in acht porties en rol van iedere bal een stengel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of leg de stengels in een ingevette ovenschaal.
  • Vorm de stengels naar wens, bestrooi ze met sesamzaad en bak ze in 20 á 25 minuten af.

Tips en tricks

  • Voeg gerust een theelepel Italiaanse kruiden toe aan het deeg als je dat lekker vindt.
  • Laat de broodstengels eerst helemaal afkoelen en bewaar ze vervolgens in een luchtdichte trommel.
  • Je kunt elke stengel ook nog een keer splitsen (in de lengte) en er dan een soort vlecht van maken.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 139
  • Eiwit: 4,2 gram
  • Koolhydraten: 23,9 gram
  • Vet: 2,5 gram
  • Vezels: 1,8 gram

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter