Bruine bonensoep. Dat hadden wij nog nooit eerder gemaakt. En dus waren we wel heel benieuwd hoe het zou worden.
Toen we (een deel van) de bruine bonen gingen pureren zakte de moed ons even in de schoenen. Wat wordt dat een dikke brei zeg! Maar als je alles samenvoegt komt het helemaal goed!
Ook de smaak vonden we erg goed! Het heeft ergens wel iets weg van erwtensoep, maar dan anders. Nou ja, zeker gaan proberen raden wij aan!
Let op: de bruine bonen moeten een nachtje weken. Zet ze dus op tijd in het water.
Dit heb je nodig (vier personen)
- 500 gr bruine bonen (gedroogd)
- 100 gr speklap
- 200 gr prei
- 200 gr winterpeen
- 1 ui
- 50 gr aardappel
- 1 liter runderbouillon
- optioneel: verse selderij
Zo maak je het
Bereidingstijd: 2 uur + 12 uur weektijd
- Spoel de bruine bonen goed af en laat ze minstens 12 uur weken in 1,5 liter water.
- Breng de bonen vervolgens in datzelfde water aan de kook en laat ze in 1 tot 2 uur gaar koken. Zelf vond ik ze na 1,5 uur prima. Voeg tussentijds extra water toe als dat nodig is.
- Snijd de speklap, prei, winterpeen, ui en aardappel in kleine stukjes en breng (in een andere pan) aan de kook in 1 liter runderbouillon. Laat dit een uur koken. Giet voor ongeveer de helft af en bewaar het kookvocht.
- Giet de bruine bonen af. Pureer de helft van de bonen met de staafmixer en voeg dit toe aan de pan met groente. Voeg ook de hele bruine bonen toe.
- Roer de soep door en voeg zoveel van het bewaarde groentenat toe totdat de soep de gewenste dikte heeft.
- Maak de soep op smaak met peper en garneer met verse selderij.
Tips en tricks
- Maak een flinke pan vol en vries een deel in. Dan ben je de volgende keer lekker snel klaar ?
- Als je liever bruine bonen uit een blik of pot gebruikt dan kan dat uiteraard ook. In dat geval heb je 2,2 keer zoveel nodig. Dat is dus 1,1 kilo. Let er wel op dat je naar het uitlekgewicht kijkt.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 485
- Eiwit: 31 gram
- Koolhydraten: 66 gram
- Vet: 10 gram
- Vezels: 40 gram
In bruine bonensoep is bonenkruid heel lekker.
Doe in de bruine bonensoep ook nog kleine gebakken gehaktballetjes.
Heerlijk. komt van mijn oma.
Goed idee balletjes gehakt on de bruinebonen soep,lust geen varkensvlees.
Zelf vervang ik het spek door chorizo. Geeft een wat pittiger soep en is deze in een keer af.
Dat is een goede tip. Ik lust geen spek. Chorizo heb ik in de diepvriezer. Neemt mijn zusje voor me mee uit Frankrijk.
Als je een theelepel natriumbicarbonaat bij de bonen doet zijn ze en eerder gaar en beter verteerbaar
hey dat is een leuke tip, nooit eerder van gehoord zal het eens toepassen
Nieuwe favoriet bij ons! Heerlijk.
Knolselderij aan de groenten toevoegen, heerlijk. Aardappel vervang ik door handje rijst. Voor de kleur een klein blikje tomatenpuree toevoegen.
Heerlijk recept
Vandaag ongeveer 10 liter gemaakt. Voor een groep . De tip hierboven probeer ik wel een keer uit als het voor mezelf is.
Wel magererookworst toegevoegd en wat minder spekjes erin.