Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons populaire afslankboek met 40 recepten en 8 weekmenu’s? Wil je meer weten over dit boek bekijk dan deze pagina.
Risotto! Er zijn honderden manieren om een lekkere risotto te maken. Wij hebben deze uitgeprobeerd, en dit viel goed in de smaak!
Overigens is dit een vegetarische risotto. En we moeten je eerlijk bekennen dat we – als rasechte vleeseters – het vlees niet gemist hebben. Dus ook als je (net als wij) van de afdeling ‘Ik moet er wel een stukje vlees bij hebben’ bent: eerst een keer proberen, dan eventueel pas zeuren!
Wil je er toch per se vlees bij eten? Dan kun je bijvoorbeeld 150 gr kipfilet toevoegen (in blokjes) en 10 gr Parmezaanse kaas gebruiken in plaats van 50 gr. Je komt dan op een gelijk aantal calorieën uit. De kipfilet kun je tegelijk met de champignons in de wok doen.
Dit heb je nodig (twee personen)
- 1 bospaddenstoelen bouillonblokje
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 120 gr risotto
- 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 250 gr kastanjechampignons
- 5 à 6 zongedroogde tomaten
- 300 gr spinazie (vers of uit vriezer)
Zo maak je het
Bereidingstijd: 40 minuten
- Breng 0,6 liter water aan de kook en los het bouillonblokje hierin op. Zodra het blokje is opgelost zet je het vuur op zijn laagst.
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Neem een ruime kookpan en fruit de ui even aan in een scheutje olijfolie. Voeg na een minuut of twee ook de knoflook toe en laat dit samen nog even bakken.
- Voeg nu de risotto toe en bak deze twee minuten zachtjes mee terwijl je goed roert.
- Voeg een flinke scheut bouillon toe en wacht tot deze bijna volledig is opgenomen door de risottorijst. Herhaal dit ongeveer 20 minuten tot de risotto gaar is. Blijf wel regelmatig roeren.
- Zodra de risotto gaar is en de juiste dikte heeft roer je er 40 gr Parmezaanse kaas door. De laatste 10 gr kaas bewaar je om over je gerecht te strooien. Proef de risotto en voeg eventueel wat peper toe. Zout zou niet nodig moeten zijn. Daarna zet je het vuur uit en doe je eventueel een deksel op de pan als je nog niet klaar bent met de stappen hieronder.
- Terwijl de risotto kookt maak je de champignons schoon en snijd je deze in kwarten. Grote champignons kun je in zessen snijden. De zongedroogde tomaten snijd je ook in stukjes.
- Doe een scheutje olie in een wokpan en laat deze goed heet worden. Voeg de champignons toe en bak deze mooi goudbruin.
- Als de champignons bijna klaar zijn (dit duurt een paar minuten) zet je het vuur wat lager en voeg je de zongedroogde tomaten en spinazie toe. De spinazie kun je het beste in twee of drie delen toevoegen zodat je nog fatsoenlijk kunt roeren in de pan 🙂
- Schep de risotto op een bord en schep de gewokte groente eroverheen. Maak het geheel af met een draaitje peper en de rest van de Parmezaanse kaas.
Tips en tricks
- Snijd de zongedroogde tomaten echt lekker fijn, zodat dit zich over het hele bord kan verspreiden. Ander heb je af en toe een ‘tomatenhap’, of juist happen zonder.
- Als je spinazie uit de vriezer gebruikt, haal dit dan op tijd uit. Toch vergeten? De magnetron is je beste vriend 😉
- Let op dat je een Parmezaanse kaas koopt zonder dierlijk stremsel, als je 100% vegetarisch wilt blijven met dit diner.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 443
- Eiwit: 23 gram
- Koolhydraten: 62 gram
- Vet: 10 gram
- Vezels: 4 gram
Is er ook een optie om de paddestoelen te vervangen. De rest van het recept lijkt me erg lekker…
Uiteraard kun je de champignons vervangen voor een groente die je wel lekker vindt 🙂
Heeerrrlijkkk!!!! onwijs lekker gegeten!
Het was heerlijk Walter ook de noedelsoep en de pannenkoeken. Eerst kookte ik apart maar het hele gezin wil mee eten.
Dat is goed om te horen! 🙂
Vanavond voor het eerst ooit deze risotto gemaakt, en wij inclusief onze kinderen vonden het erg lekker. Bedankt dit gaan we zeker nog eens eten.
Zongedroogde tomaten op olie of gedoogd?
We gebruiken zelf de zongedroogde tomaatjes op olie die we even afdeppen voor gebruik.
Erg lekker! Heb de verse zongedroogde tomaatjes in olie van Lidl gebruikt. Eerst goed laten uitlekken en toen heel klein gesneden en inderdaad verdeelde het helemaal goed, Voor herhaling vatbaar.
Een vraagje. Hoeveel gram is 5 a 6 gedroogde tomaten.
Dat is 25-30 gram.
Dank je wel
Hoi, wij gaan aan week 1 beginnen van jullie boek. Op een van de dagen staat champignonrisotto op het menu. Ik ben er gek op, maar mijn man eet absoluut geen champignons. Waar zou ik de champignons in dit recept voor kunnen vervangen?
Je kunt ook wat blokjes courgette of paprika nemen in plaats van champignons.
Hoi! Ik ga dit recept komende zondag eten.
Kan ik het eventueel ’s morgens al maken en dan ’s avonds opwarmen? Of misschien omruilen met de lunch?
Risotto is vers gemaakt altijd lekkerder dan opgewarmd.
Vanavond gemaakt, en het was heerlijk!
Kan ik de spinazie voor iets anders vervangen?
Ja hoor, je kunt bijvoorbeeld courgette of broccoli nemen.
Kun je de risotto ook invriezen?