Heb je nog pakjes voor champignonsaus in de kast liggen? Maak die dan eerst maar op.
Waarom?
Nadat je deze saus hebt gemaakt vertik je het om het om nog champignonsaus uit een pakje te eten 😉 Beetje overdreven misschien, maar we weten wel zeker dat je deze lekkerder zult vinden.
Zelf gebruiken we voor dit recept het liefst kastanjechampignons. Deze bevatten minder vocht dan de ‘gewone’ witte champignons waardoor ze meer smaak hebben.
Dit heb je nodig (400 ml champignonsaus)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 250 gr (kastanje)champignons
- 25 gr roomboter
- 25 gr bloem
- 100 ml melk
- 200 ml runderbouillon (van een blokje)
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten
- Snipper de ui, hak de knoflook fijn en borstel de champignons schoon en snijd ze in plakken.
- Neem een steelpan en laat daarin de boter smelten. Bak de ui, knoflook en champignons een paar minuten aan, totdat de champignons vocht beginnen af te geven.
- Zet het vuur laag, voeg de bloem toe en blijf goed roeren. Laat de bloem ongeveer twee minuten mee verwarmen.
- Voeg al roerend de melk toe. Zodra alle melk is opgenomen voeg je de runderbouillon toe.
- Laat de saus goed doorkoken en kijk of de dikte naar wens is. Vind je de saus te dun, laat ‘m dan nog even doorkoken. Vind je de saus te dik, voeg dan nog wat runderbouillon toe.
- Maak de saus op smaak met peper en zout.
Tips en tricks
- Deze champignonsaus laat zich perfect invriezen. Maak dus gerust een flinke pan en vries een aantal porties in. Zo heb je altijd ‘verse’ champignonsaus voor handen.
- Roer een eetlepel fijngehakte peterselie door de saus. Dan ziet ie er gelijk een stuk levendiger uit. Voor de smaak doet het niet enorm veel maar het oog wil ook wat 🙂
Voedingswaarde (per portie van 25 ml)
- Kcal: 23
- Eiwit: 0,7 gram
- Koolhydraten: 2,0 gram
- Vet: 1,3 gram
- Vezels: 0,1 gram
Eet smakelijk!
Wat eten we daarbij ? Bv aardappelen of ……. ?
Deze saus is bedoeld voor bij een stukje vlees. Wat je wel kunt doen is er nog iets meer melk of bouillon aan toevoegen zodat ie wat dunner wordt. Dan kun je ‘m als pastasaus eten. Toevallig hebben wij dat gister zelf gedaan. Ik heb 200 ml melk en 200 ml bouillon gebruikt. Verder heb ik nog 200 gr magere hamreepjes toegevoegd. Als pasta hadden we er tagliatelle bij. Dat was erg lekker 🙂
Ik blijf er van eten echt heerlijk.
Bedankt 😍
Heerlijk echt lekker thanxxx
Net gemaakt en super lekker. Bedankt heb ik weer iets voor op de tafel met de kerst.
Topje goed tip …..net gemaakt super lekker met wat sambal topje
Groetjes Andre
Hij al twee keer gemaak is een super recept dankjewel Andre
Net gemaakt super lekker….met spekjes….heel goed recept en zo makkelijk. Top
Saus is goed gelukt, lekker van smaak!
We hebben al veel recepten uitgeprobeerd maar deze valt goed in de smaak.
Groetjes Hanja
Hanja
Hi Walter,
was erg lekker, dank je. Ik heb het met kipfilet en rijst gegeten, jummie
wil het ook nog eens met spekjes proberen en dan pasta.
met vriendelijke groet,
Monica
Las net het recept van de saus, is prima, zonder bloem ook zeer goed te eten als soep en dan idd. wat rookspekjes erdoor, wil je hem alsnog dikker maken is dat heel goed te doen met maizena. Wees hier wel voorzichtig mee en in kleine hoeveelheden toevoegen anders krijg je een dikke klont.
😋😋😋 het heeft gesmaakt 😊 Bedankt voor het recept 👌🏻
Wouw dit recept is echt heerlijk! Deze gaat vaker bij ons op tafel staan! Dank je wel.
Wat leuk om te horen 🙂
Er staat 400 ml champignonsaus maar er staat 100 ml melk en 200 ml runderbouillon dat is bij elkaar 300 ml waar is de andere 100 ml.
Die komt uit de champignons doordat je deze eerst bakt. Dit voeg je ook toe aan de champignonsaus.
Ans
Net gemaakt….heerlijk. Ik ben een beetje ongezond bezig geweest, alleen volle melk gebruikt en extra roomboter. Ach voor een keertje.
Bedankt.
Misschien snapnik dit als enige niet, maar bak je de champignons e.d. in de gesmolten roomboter of voeg je die pas later toe?
Dat klopt, je bakt de champignons in de gesmolten boter.
Net gemaakt en met het hele gezin van gesmuld, heeerlijk!!