Diner

Chili con carne

Chili con carne betekent simpelweg chili met vlees. Één ding is dus zeker: in dit gerecht moet in ieder geval chilipeper en vlees. Verder hebben we er (zoals gebruikelijk) ook kidneybonen en tomatenblokjes aan toegevoegd. En paprika in twee kleuren.

Eigenlijk kun je in dit gerecht alles doen wat je maar lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan kipfilet, stukjes worst, maïs, champignons, ananas, perzik of zelfs een beetje kaneel.

Zolang je maar veel chili toevoegt, want dat hoort nu eenmaal. Maar – even onder ons – als je niet zo gek bent op pittig eten doe je stiekem lekker wat minder chili 😉

Nog een leuk weetje: als je het vlees weglaat (of vervangt) dan heb je chili sin carne.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 rode peper
  • 1 paprika (kleur naar keuze)
  • 1 tl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 200 gr mager rundergehakt
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 120 gr zilvervliesrijst
  • 200 gr kidneybonen (uitgelekt gewicht)
  • chilipoeder (optioneel)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten 

  • Snipper de ui. Hak de knoflook en de halve rode peper fijn.
  • Snijd de paprika in stukken van 1 bij 1 centimeter.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of braadpan.
  • Fruit de ui, knoflook en rode peper op laag vuur aan. Voeg na 1 minuut de paprikapoeder en komijnpoeder toe. Roer alles goed door.
  • Voeg de paprika toe en bak 1 à 2 minuten mee.
  • Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur rul. Bestrooi tijdens het bakken met peper en zout.
  • Roer de tomatenblokjes door het gehakt. Breng aan de kook en laat het gerecht 15 minuten pruttelen.
  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Spoel de kidneybonen af en laat uitlekken. Voeg ze toe aan de chili con carne en laat minstens 5 minuten meewarmen.
  • Maak de chili con carne op smaak met chilipoeder, peper en zout.

Tips en tricks

  • Is de dikte van de chili al mooi, maar is de paprika nog niet gaar? Doe dan de deksel op de pan of voeg nog een scheutje water toe.
  • Houd je van lekker pittig? Dan kun je prima een hele rode peper toevoegen.
  • Maak dit gerecht gerust een dag van tevoren. De smaak wordt er alleen maar beter van.
  • Eet je de chili con carne met naanbrood? Serveer er dan limoen, koriander en zure room bij om het geheel compleet te maken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 628
  • Eiwit: 34 gram
  • Koolhydraten: 73 gram
  • Vet: 20 gram
  • Vezels: 12 gram

Eet smakelijk!

10 reacties

  • Wij eten dit nooit met rijst of een andere toevoeging, maar wel met een deel bruine bonen en een deel kidneybonen, mag dat ook?

    • In het recept zitten al bonen verwerkt. De rijst is wel een goede toevoeging voor de koolhydraten. Rijst en bonen zijn qua voedingswaarden anders, bonen bevatten bijvoorbeeld meer eiwitten. Je zou natuurlijk, wanneer je geen rijst eet, wel extra bonen kunnen toevoegen.

  • Dank je wel voor de lekkere recepten!
    Jammer alleen dat er deze week twee dagen achter elkaar soortgelijke mexicaanse gerechten op staan. Vooral als je jonge kinderen hebt is dat lastig. Ik heb daarom twee dagen omgewisseld, zodat er meer variatie in zit.
    Ook is het jammer dat veel gerechten vaker terugkomen, ik had gehoopt op een breder repertoire, of ben ik nu te kritisch… ?

    • Dank voor je bericht! We proberen zoveel mogelijk nieuwe recepten toe te voegen en om de diversiteit zo groot mogelijk te houden. En we herhalen inderdaad recepten die in de smaak vallen, uiteraard kun je natuurlijk zelf wat wijzigen in groentes zodat het toch net even anders is 😉

  • Hoi,
    Ik heb alle boeken, maar kan dit recept niet vinden.
    Graag wil ik het combineren met het juiste dag menu zodat ik weet wat ik gedurende de dag mag eten.

    Kunnen jullie mij misschien adviseren?

  • Hebben jullie een idee hoe ik de komijn kan in dit recept kan vervangen voor een ander product? Mijn man houdt niet van komijn.

  • Om het gehakt wat makkelijker donker te krijgen begin ik met die te bakken. Als die een kleurtje begint te krijgen gaan de ui, knoflook en peper er pas bij.

Laat een reactie achter