Recepten

Chili con carne

ChiliConCarne

Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Chili con carne betekent simpelweg chili met vlees. Één ding is dus zeker: in dit gerecht moet in ieder geval chilipeper en vlees. Verder hebben we er (zoals gebruikelijk) ook kidneybonen en tomatenblokjes aan toegevoegd. En paprika in twee kleuren.

Eigenlijk kun je in dit gerecht alles ‘mikken’ wat je maar lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan kipfilet, stukjes worst, maïs, champignons, ananas, perzik of zelfs een beetje kaneel.

Zolang je maar veel chili toevoegt, want dat hoort nu eenmaal. Maar – even onder ons – als je niet zo gek bent op pittig eten doe je stiekem lekker wat minder chili 😉

Nog een leuk weetje: als je het vlees weglaat (of vervangt) dan heb je chili sin carne.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • een halve rode peper (meer mag ook)
  • 1 paprika (kleur naar keuze)
  • 1 theelepel (gerookte) paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 200 gr mager rundergehakt
  • 1 blik of pak tomatenblokjes (400 gr)
  • 200 gr kidneybonen (uitgelekt gewicht)
  • chilipoeder of cayennepoeder (optioneel)
  • 110 gr zilvervliesrijst

Zo maak je het

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de peper in (hele) kleine stukjes.
  • Snijd de paprika in wat grovere stukken (ongeveer 1×1 cm).
  • Verwarm een wok- of braadpan en doe er een scheutje olijfolie in.
  • Fruit de ui, knoflook en peper aan, voeg na ongeveer een minuut de paprikapoeder en komijnpoeder toe.
  • Voeg weer een minuut later de paprikablokjes toe en laat deze een minuut of twee meebakken.
  • Voeg nu het gehakt toe, doe er lekker wat peper en zout op en bak het rul. Zorg dat alles echt goed bakt, zodat je mooi bruin gehakt krijgt in plaats van grijs 😉
  • Voeg nu de tomatenblokjes toe en laat het gerecht zo’n 15 minuten pruttelen totdat de paprika’s gaar zijn en de chili een mooie dikte heeft. Hij mag nog iets aan de dunne kant zijn omdat de bonen ook nog voor wat ‘binding’ zorgen.
  • Spoel de kidneybonen af en warm ze de laatste vijf minuten mee.
  • Proef ondertussen even of de chili pittig genoeg is naar je zin. Mag het wel wat pikanter? Gebruik dan  chilipoeder of cayennepoeder om wat extra pit toe te voegen. Doe dit wel in kleine stapjes en blijf tussendoor proeven.
  • Kook ondertussen ook de zilvervliesrijst volgens de instructies op de verpakking.

Tips en tricks

  • Is de dikte van de chili al mooi maar zijn de paprika’s nog niet gaar? Doe dan de deksel op de pan. Of voeg eventueel nog wat water toe zodat het nog een poosje kan pruttelen.
  • Houd je van lekker pittig? Dan kun je prima een hele rode peper toevoegen.
  • Maak dit gerecht gerust een dag van tevoren. De smaak wordt er alleen maar beter van.
  • In plaats van met rijst kun je dit gerecht ook perfect eten met tortillachips. Een beetje geraspte kaas en eventueel een lik crème fraîche is er dan erg lekker bij!

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 611
  • Eiwit: 32,1 gram
  • Koolhydraten: 67,0 gram
  • Vet: 22,0 gram
  • Vezels: 14,0 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

5 reacties

  • Wij eten dit nooit met rijst of een andere toevoeging, maar wel met een deel bruine bonen en een deel kidneybonen, mag dat ook?

    • In het recept zitten al bonen verwerkt. De rijst is wel een goede toevoeging voor de koolhydraten. Rijst en bonen zijn qua voedingswaarden anders, bonen bevatten bijvoorbeeld meer eiwitten. Je zou natuurlijk, wanneer je geen rijst eet, wel extra bonen kunnen toevoegen.

  • Dank je wel voor de lekkere recepten!
    Jammer alleen dat er deze week twee dagen achter elkaar soortgelijke mexicaanse gerechten op staan. Vooral als je jonge kinderen hebt is dat lastig. Ik heb daarom twee dagen omgewisseld, zodat er meer variatie in zit.
    Ook is het jammer dat veel gerechten vaker terugkomen, ik had gehoopt op een breder repertoire, of ben ik nu te kritisch… ?

    • Dank voor je bericht! We proberen zoveel mogelijk nieuwe recepten toe te voegen en om de diversiteit zo groot mogelijk te houden. En we herhalen inderdaad recepten die in de smaak vallen, uiteraard kun je natuurlijk zelf wat wijzigen in groentes zodat het toch net even anders is 😉

Laat een reactie achter