Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘TOP’? In dit boek vind je de 100 populairste recepten van ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
Het idee van gezonde chocoladekoekjes hebben we even laten varen. Koekjes moeten in de eerste plaats lekker zijn! En als daar suiker en boter voor nodig is, dan is dat maar zo. Beter een lekker koekje dat niet gezond is dan een matig koekje dat ook nog matig smaakt. Voor dit soort koekjes hebben we tenslotte de 80/20 regel.
Want wie wordt er niet vrolijk van chocoladekoekjes? Juist, dat dachten wij ook! Aan dit basisdeeg voor koekjes voegden we zelf cacao en fijngehakte pure chocola toe, en tada! Overheerlijke chocoladekoekjes.
Dit heb je nodig (12 koekjes)
- 60 gr pure chocolade (cacaogehalte van ongeveer 70%)
- 65 gr roomboter
- 140 gr bloem
- een halve theelepel bakpoeder
- 15 gr cacaopoeder
- 70 gr suiker
- snuf zout
- 1 ei
Zo maak je het
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten uitharden + 10 minuten oventijd
Het deeg maken
- Hak de chocola in kleine stukjes en zet ze in de koelkast.
- Snijd de roomboter in blokjes.
- Meng de bloem, bakpoeder, cacao, suiker en een snuf zout door elkaar. Stort het op je aanrechtblad en maak er een ring van die in het midden open is. Net als een donut dus 😉
- Giet in die ring de helft van het ei (andere helft heb je niet nodig) en voeg de boter toe. Werk het ei en de boter stukje bij beetje door het bloemmengsel en kneed tot je een mooi deeg hebt.
- Als je bijna klaar bent met kneden voeg je de chocoladestukjes toe en werk je die ook door het deeg. Doe dit zo snel en kort mogelijk zodat de chocola niet smelt.
- Maak een platte plak van het deeg, pak het in met folie en leg het minimaal een half uur in de koelkast.
De koekjes maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Steek er twaalf koekjes uit. Ze zullen ongeveer een diameter van 6 centimeter hebben.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 10 minuten af.
- Laat de koekjes afkoelen op een (taart)rooster.
Tips en tricks
- Zorg ervoor dat je niet al te grote stukken chocola hebt. Dit maakt het uitrollen van het deeg lastig en zorgt er ook voor dat het deeg scheurt. En dat is niet de bedoeling.
- Het is handig om het deeg in tweeën uit te rollen. De eerste keer neem je iets meer dan de helft zodat je voldoende hebt om zes koekjes uit te steken. Van de restjes plus de andere (kleinere) helft kun je dan weer zes koekjes maken.
- Als de koekjes uit de oven komen zijn ze nog zacht. Dat klopt. Zodra ze afkoelen worden ze vanzelf knapperig.
Voedingswaarde (per stuk)
- Kcal:Â 138
- Eiwit: 2 gram
- Koolhydraten: 17 gram
- Vet: 7 gram
- Vezels: 3 gram
Hallo met hetty
Ik dacht dat ik een recept voor bij zag komen over Chili con carne
Als dat zo is zou u dan dat recept als nog willen mailen alvast heel hartelijk dank
Klopt. Dat recept vind je op deze pagina
Dag Walter
We hebben de koekjes gebakken. Ze waren heel lekker. Nog een goede tip: voeg wat tabasco toe voor wat pit.
Groetjes
Shteur en Elise
Klinkt lekker! Dankjewel voor de tip!
Kunnen deze koekjes in de vriezer?
Deze koekjes heb ik nu al heel vaak gemaakt. Zijn super lekker en de hele familie vraagt er om! Enige nadeel van dit deeg is dat het altijd brokkelig is. Ik krijg het deeg nooit als 1 geheel gekneed. Ligt dit aan mij, of doe ik iets verkeerd?